Alimentarea casei cu apă, udarea grădinii sau golirea unei pivnițe inundate sunt motive suficiente pentru a ne achiziționa o pompă de apă. Potrivit specialiștilor Leroy Merlin, pompele electrice sau pe benzină funcționează pe baza aceluiași principiu: motorul antrenează o turbină aflată într-un corp de plastic sau de metal, ce este dotat cu o intrare, numită aspirație și cu o ieșire, numită refulare. Pompele se folosesc la suprafață sau scufundate.
Pentru alegerea corectă a pompei de apă, retailerul DIY ne recomandă să avem în vedere următoarele aspecte:
Tipul pompei:
- Pompe de suprafață. Se montează deasupra nivelului apei în bazin, heleșteu, puț sau râu și este destinată în principal udatului și/sau alimentării cu apă.
- Pompe submersibile. Sunt potrivite pentru captarea apei la o adâncime mai mare de 8 metri. Forma sa tubulară permite introducerea în locuri strâmte.
- Pompe de evacuare. Au debitul necesar golirii unui pivnițe inundate, a unui bazin sau pentru evacuarea apelor pluviale. Se poate folosi atât pentru evacuarea apei curate, cât și a celei murdare.
- Pompe cu braț (cișmele). Sunt destinate folosirilor punctuale, precum spălare sau umplere. Față de restul tipurilor, ele au și rol decorativ.
Criterii de alegere:
- Sursa de captare – la ce adâncime se află sursa de apă.
- Debitul pompei – se recomandă calcularea numărului de consumatori simultani (consumator = dispozitiv care consumă apă, precum un robinet, duș, aspirator, mașină de spălat, etc.).
- Presiunea necesară – se calculează în funcție de debit.
- Distanța până la consumatori – se calculează pe verticală și pe orizontală.
- Modul de evacuare a apei – dacă apa este curată sau murdară și dacă se evacuează din subteran sau suprateran.
Dar orice pompă are nevoie și de niște accesorii pentru maximizarea utilizării. Acestea sunt:
- Kit-ul de aspirare. Este compus dintr-ul filtru (sită) cu clapetă anti-retur, ce servește la captarea resturilor vegetale. Este indispensabil pentru pompele de suprafață.
- Filtre. Garantează o durată de viață mai mare a pompei. Ele pot fi cu sită, folosite împotriva depunerilor de nisip ori cu cartuș, pentru a depista particulele.
- Manometrul. Permite controlul presiunii pompei. Este foarte util în alimentarea casnică.
- Filtrul de nisip. Se montează pe orificiul de aspirare al pompei. Are un dispozitiv de nailon, lavabil și inoxidabil.
Atunci când doriți să alimentați cu apă o casă trebuie să luați în calcul următoarele aspecte:
- Sursa de alimentare (H aspirare);
- Numărul de consumatori simultani;
- Distanța de la pompă la consumator (H refulare).
În cazul în care aveți în plan să irigați grădina fără a folosi electricitate, să stropiți gazonul, să aduceți apă de la adâncime ori să o scoateți dintr-un lac sau apă curgătoare fără sursă de curent, alegerea trebuie făcută în funcție de:
- Sursa de alimentare (H aspirare);
- Numărul de consumatori simultani;
- Presiunea necesară fiecărui consumator (exemplu: pentru furtun 1 bar, pentru aspersor de suprafață 1,5 bari, pentru aspersor subteran 2,5 bari).
Atunci când doriți să drenați (să scoateți apa de la adâncime din subsol sau doar din piscină, fosă sau fundație), trebuie să luați în calcul pentru o pompă următoarele aspecte:
- Dacă sunt spații subterane (pivnițe, bazine îngropate, fose, fundații) sau supraterane (camere și curți inundate ori bazine) înălțimea de refulare influențează.
- Dacă apa este sau nu murdară.
- Debitul care este legat de suprafața de evacuare sau de timp.
În cazul în care sfaturile oferite de specialiștii Leroy Merlin v-au fost utile, distribuiți articolul și cu prietenii în orice formă doriți.