Când vorbim despre organizare pe plan personal ne referim la modul în care ne gestionăm cât mai eficient timpul, banii, resursele (de la telefon, la geantă, până la mașină). Cu toții ne dorim să valorificăm cât mai bine orele din zi și să simțim că banii noștri valorează mai mult. Iar pentru asta trebuie să creăm rutine.
La prima vedere poate părea ceva plictisitor. RUTINE! Dar, în fapt, înseamnă să ne fixăm repere clare, niște elemente de identificare dacă vrei, care să ne ajute să ne mișcăm rapid printr-o mare de necunoscute. Uite, de pildă, când mergi într-un hypermarket, o listă de cumpărături te îndrumă înspre raioanele unde se află cele necesare. Iar o hartă dintr-o aplicație mobilă te duce direct la raft.
Ține un jurnal!
Revenind însă la importanța organizării pe plan personal, îți recomand ca pentru o mai bună gestionare a timpului și a banilor să ții jurnale. Măcar o lună! Să notezi zilnic ce activități ai derulat, câte minute ți-au consumat și câți bani te-au costat. Îți vei da seama ce faci în mod mecanic, ce activități poți comasa și pe ce cheltui cel mai mult.
Descarcă gratuit: Poate îți sunt utile calendarul și plannerul pe care le-am creat.
La început poate părea greu, dar pe măsură ce zilele trec și observațiile se adună, situația devine tot mai gestionabilă. Poți începe prin a alcătui un plan alimentar (uite câteva repere oferite în cadrul programului #MareaOrganizare). Din el derivă în mod firesc lista de cumpărături.
”De ce am nevoie pentru a pregăti mâncărurile alese pentru următoarele șapte zile? Ce am deja în cămară și unde mai trebuie completat?”
Mie îmi place să îmi planific vizitele la piață și la hypermarket, nu să mă opresc când îmi apar în drum. Nu doar pentru că este mai eficient să merg o dată sau de două ori în săptămână, dar este și mai sustenabil.
Așa cum ne-am obișnuit să ne trezim la o anumită oră și să ne asumăm o serie de activități profesionale, la fel trebuie să ni le însușim și pe cele gospodărești. Integrate cât mai firesc în program ar trebui să nu mai fie resimțite precum poveri. Este esențial să alocăm timpi ficși și sume clare ca să simțim efectele pozitive ale organizării pe plan personal.
5 lucruri utile despre aplicația cora Romania
M-am gândit să îți povestesc despre aplicația ”cora Romania” tocmai pentru că are integrată o funcție ce îți permite să faci liste de cumpărături și să le salvezi. Deci te ajută să planifici! Este disponibilă atât în Apple Store, cât și în Google Play, iar după instalare trebuie să îți creezi un cont și să alegi magazinul din proximitate sau să te autentifici cu datele contului deja creat pe cora.ro. Dacă ești din București, Cluj, Bacău, Constanța, Ploiești, Baia Mare sau Drobeta Turnu Severin, informațiile următoare sper să îți fie folositoare.
Părinții mei sunt clienți fideli ai magazinului cora din Sun Plaza. La fel și eu când îi vizitez. Cumva ne-a intrat tuturor în obișnuință să ne facem cumpărăturile acelea consistente de acolo. Dacă pentru ei este un ritual să meargă și să se plimbe printre rafturi, căutând și comparând produse, eu n-am la fel de mult timp la dispoziție (fie sunt între două proiecte sau întâlniri, fie sunt în drum spre Alex, să îl iau de la bunici) și caut să mă mișc rapid.
Așa că înainte de a merge în hypermarket, fac o listă de produse favorite direct în app. Uneori mai modific din mers, că ispite apar la tot raftul, dar în linii mari știu din start ce voi pune în coș. Și chiar și atunci când apar ispitele, lista rezistă, căci ea îmi arată mereu ce e cu adevărat folositor și ce este doar surplus. Poftele nu se pun! 🙂
Produse poți alege din următoarele 8 categorii: alimente, băuturi, casă și familie, bebe și copii, petshop, electro&IT, fashion și gastronomie.
Din punctul meu de vedere, o parte super utilă a aplicației cora Romania constă în faptul că are o componentă de localizare, ce te ajută să ajungi mai repede la raft. Pentru ca funcția să fie funcțională, setează corespunzător telefonul mobil. Uite cum arată în telefonul meu.
Și acum hai să vezi practic pașii de la app la raft. Primul pas a fost să intru în categoria de produse. Apoi am selectat articolul și cantitatea (asta se întâmpla cât încă eram acasă, alcătuind lista de cumpărături), iar în magazin aplicația m-a ghidat direct către zona de detergenți.
Te gândești poate că fiind client fidel știi unde sunt diferitele tipuri de produse. Și ai dreptate! Dar adesea retailerii reconfigurează magazinele și repoziționează gamele în funcție de campaniile în derulare. Atunci intră în scenă avantajele funcției de LOCALIZARE! 🙂
Vizitele repetate în hypermarket se traduc și în discounturi obținute prin cardul de fidelitate și HiperPuncte acumulate. Ele se adună după scanarea cardului cora la casa de marcat, pe care îl ai deja integrat în aplicație și pe care nu mai este nevoie să îl prezinți fizic. La fel se întamplă și cu Tichetele cora pe care le poți scana direct din aplicație pentru a le folosi ca mijloc de plată la casa de marcat. Simplu, din nou!
Prin urmare, cele 5 lucruri care îmi plac la aplicația cora Romania și le consider de mare folos sunt:
- Alcătuiești liste de cumpărături pe care ulterior le poți salva pentru a avea o mai bună evidență a finanțelor personale (time&money management)
- Cardul de fidelitate poate fi atașat contului creat în app. Astfel, ai oricând acces la beneficiile acestuia.
- Când ajungi în magazin, lista cu articole preferate se activează și îți apar toate prețurile astfel încât să poți estima valoarea finală a coșului de cumpărături.
- Funcția de localizare te duce direct la ce dorești să iei.
- Poți scana acasă produsele care sunt pe terminate și apoi le poți adăuga foarte simplu în lista de cumpărături. Această funcție o poți utiliza și în magazin pentru a afla prețul unui produs, dacă ai setările de locație active.
Având în vedere afinitatea întregii familii față de acest hypermarket am acceptat firesc invitația cora.ro de a scrie acest articol. Spor la cumpăraturi!
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.