Sfaturi de organizare pentru o viata sustenabila

by admin
0 comment

Îmi place să spun că sustenabilitatea și organizarea merg mână în mână, că sunt parte din aceeași familie. Odată ce ai înțeles că acțiunile tale au un anumit impact asupra mediului în care trăiești, îți este mult mai ușor să adopți un stil de viață sustenabil. La fel, odată ce ai înțeles că propriul cămin este centrul tău de echilibru, îți va fi mult mai simplu să îl eliberezi de lucruri inutile.


Dacă ai reușit să își modifici stilul de viață, adoptând unul sănătos (nutriție&sport), de ce să nu încerci să extinzi asta și asupra casei tale?


Traiul sustenabil nu trebuie privit ca ceva dificil. O serie de rutine ce țin de organizarea locuinței pot contribui la reducerea masivă a amprentei noastre de carbon. Iată câteva decizii eco-friendly pe care le poți lua foarte ușor.

#1 Reduce, Reutilizează, Repară, Reciclează (Reduce, Reuse, Repair, Recycle). Înainte să te gândești să înlocuiești ceva, ia în considerare cei 4R. În cazul sistemelor de depozitare trebuie să ne orientăm către unele durabile, nu de moment, putând fi adaptate în contexte diverse, pentru o utilizare îndelungată. Înainte de achiziție, interesează-te și ce materiale conțin, unde și în ce condiții au fost produse, dacă sistemul are componente reciclabile ori dacă influențează calitatea aerului, apei, solului etc.?

#2 Fă-ți liste de cumpărături și meniuri săptămânale. Listele te ajută să îți organizezi sesiunile de shopping într-o manieră eficientă, să iei din prima tot ce ai nevoie, să economisești astfel timp, bani și carburant (time & money management). În aceeași notă, dacă faci un plan cu ceea ce dorești să mănânci în următoarele zile, lista de cumpărături se va alcătui mult mai ușor.

#3 Regândește-ți cămara. Se întâmplă adesea ca o bună parte din produsele cumpărate în cantități mari să expire fără a fi folosite, fie pentru că am supraevaluat necesarul de consum, fie pentru că am pus proviziile în locuri inaccesibile și am uitat astfel de ele. Dacă nu locuiești într-o zonă izolată, nu face stocuri foarte mari și niciodată fără să ai în minte intervalul în care folosești produsele. Să cumperi ”ca să fie” nu este o abordare sustenabilă. Uite mai multe soluții de organizare a cămării.

#4 Lucrează de acasă. Organizează-ți programul (time management) și spațiul (office organizing) astfel încât să poți lucra și de acasă (dacă profesia ți-o permite). Poziționează biroul aproape de o sursă de lumină naturală și de aer curat. Asta te va ajuta să rămâi alert(ă), fără a fi nevoie să consumi energie (pentru iluminat și ventilat).

#5 Implementează un sistem de reciclare facil. Îți va fi mult mai simplu să triezi printre ceea ce nu îți mai este de folos dacă pui coșurile la îndemână. Cel mai adesea acest loc este sub chiuvetă, acolo unde selectezi gunoiul menajer de carton, sticlă sau metal. În cazul în care ai amenajată o zonă de home office, ține aproape un coș doar pentru hârtia pe care o poți duce la centrul de colectare.

#6 Creează în casă un loc pentru lucrurile pe care doriți să le donați. În felul acesta, toți membrii familiei vor ști unde să ducă obiectele ce nu le mai sunt necesare.

Despre organizare putem vorbi și schimba idei în grupul de Facebook special creat pentru asta. Iar dacă ceea ce ai citit ți-a fost de folos, distribuie te rog articolul în ce formă dorești.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies