Sfaturi de organizare pentru cei care se muta intr-o noua casa

by admin
0 comment

Mutatul într-o nouă casă reprezintă un proces solicitant și adesea anevoios. A fost o perioadă în care am trecut prin el de 3 ori în 5 ani. Organizarea însă a făcut ceva mai ușoară tranziția dintr-o locuință în alta

Din experiența acelor ani și din cea de professional organizer am scris lucrurile de mai jos.

Pasul 1:

Etapizează procesul! Alcătuiește un dosar care să conțină:

  • O listă de inventar cu toate obiectele ce trebuie mutate, cu termenul și condițiile de mutare (ex. avem sau nu nevoie de o firmă / dubă / camion pentru transport până la data de…), lucruri ce trebuie făcute înainte și după mutare (contracte de utilități, facturi, plăți, achiziția de mobilier, angajarea unui designer etc.).
  • O secțiune cu facturi și contracte pentru diferitele tipuri de utilități (și pentru vechea casă și pentru noua casă).
  • O secțiunea cu documente bancare / de credit. În cazul în care creditorul sau vreun furnizor le solicită, le putem identifica rapid.
  • O secțiunea cu facturi și garanții pentru toate noile achiziții. Util dacă vrem să schimbăm ceva ce am realizat că nu se potrivește sau care are un defect de execuție / proiectare.
  • Secțiuni pentru fiecare prestator. În cazul în care apelăm la o firmă specializată în mutări sau construcții punem împreună toate documentele ce țin de relația cu aceasta. Evidența costurilor și respectarea termenelor și a condițiilor asumate vor fi mai ușor de urmărit.
  • Un orar. Pentru fiecare proces ce implică o relație cu un terț alcătuim un plan de lucrări, livrări și plăți. Pentru eficientizarea procesului punem un orar actualizat în fața fiecărui dosar / secțiune.

Pasul 2: Organizarea dosarului

Acum că am creat secțiunile, alegem sisteme de codare ce ne ajută să găsim rapid documentul necesar în mulțimea de hârtii. Iată două variante comune:

  1. Codarea pe bază de culoare. Atribuim o culoare specifică fiecărei secțiuni. Spre exemplu, roșu pentru facturi, verde pentru contracte. Sau o culoare pentru fiecare prestator. Culori putem întrebuința și pentru a diferenția între acțiuni finalizate, în curs sau viitoare.
  2. Aplicăm etichete de conținutul pe dosare, dar și pe fiecare secțiune în parte (ex. acte casă, facturi, inventar haine, garanții etc.).

Pasul 3: Împachetarea

Este importantă o viziune de ansamblu pentru tot ce strângem spre a fi dus în noua casă. De exemplu, punem într-o singură cutie toate tricourile / jachetele / pantalonii / fustele. Este recomandat să nu amestecăm hainele membrilor familiei, nu doar pentru că ne va fi greu să găsim ceva pentru o persoană anume, ci fiindcă, adesea, ele se vor depozita în încăperi separate.

În cazul piesele de mobilier ce nu se pot demonta, pentru a nu fi deteriorate în timpul transportului, vor fi înfoliate ori protejate cu bucăți de carton.


Util:

În timpul unei mutări este foarte posibil să avem nevoie de cutii, pungi, sacii, etichete, bandă adezivă, markere, foarfeci/cutere, folie specială pentru împachetat, folie de protecție (cu bule).


Pasul 4: Marcarea cutiilor și/sau a sacilor

Scriem ce conține, cine deține lucrurile respective (exp: încălțăminte de vară – Diana, jucării – Alex etc.), dacă este sau nu conținut fragil, în ce poziție trebuie să stea cutia în timpul transportului și unde trebuie pusă la destinație (exp: articole bucătărie, produse baie, lejerii dormitor etc.).

Dacă folosim saci, însemnăm cu markerul pe ei sau lipim hârtii cu conținutul.

Pasul 5: Planurile de organizare punctuale

În cazul în care avem de coordonat mai multe echipe în paralel (una pentru mutat, una pentru reparații, una pentru decorat etc.), realizăm planuri pentru fiecare în parte. Spre exemplu, firmei de mutări îi este util să știe locul și modul de depozitare al cutiilor transportate (chiar dacă scrie și pe ele), iar în casă, pe uși, ajută dacă lipim liste cu ce va fi dus în fiecare încăpere. La fel și pentru constructor, căruia un set de mostre cu gresia, faianța, parchetul, tapetul, vopseaua necesare fiecărui spațiu i-ar ușura și accelera munca.

Pasul 6: Despachetarea

Odată duse în spațiul alocat, lucrurile vor fi mai ușor de pus pe poziții. Începem depozitarea de sus în jos, apoi ne ocupăm de obiectele care rămân la vedere (vaze, perne decorative, cuverturi, rame foto etc.). Ce nu am decis încă unde va sta, stocăm până la noi idei. Avem șanse mai mari să avem o viziune mai clară în privința lor la final. Tot atunci ne dăm seama și ce obiecte nu se mai potrivesc noului cămin și trebuie date.

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

 

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies