Vorbeam de curând cu Nicoleta. Are un dormitor mic pe care vrea să îl amenajeze. Știe că vrea să pară cât mai mare și să aibă mobilă albă și ceva accente de roșu. Mi-a cerut părerea și m-am gândit că cel mai util ar fi să îi răspund printr-un articol.
Din punctul meu de vedere iată care sunt aspectele pe care trebuie să le ai în minte când ai de amenajat o încăpere mică:
#1 Încearcă să te duci cât mai mult pe verticală
Fie că ai șansa să stai într-o casă cu încăperi înalte, fie că nu, fă-ți cât mai multe spații de depozitare care să ajungă cât mai aproape de tavan. Dulapuri, corpuri suspendate sau polițe, toate te vor ajuta să depozitezi lucruri de prin casă.
#2 Mobilează pe lung
Dacă ai de amenajat un dormitor cu formă dreptunghiulară, înseamnă că sunt șanse să ai loc de o ladă la picioarele patului. Poți ține acolo lenjerii, paturi și perne, dar la fel de bine, haine.
#3 Ia-ți un pat cu ladă
Dacă nu vrei să încarci pereții cu dulapuri (și nu e întotdeauna cea mai bună idee), ia-ți un pat cu ladă, unde să depozitezi tot ce nu folosești zi de zi. În felul ăsta lași și camera să respire.
#4 Comode și noptiere
Dacă ai optat pentru patul cu lată, înseamnă că cel puțin hainele pentru un sezon sunt bine puse. Iar dacă le ții în pungi vidate, intră chiar garderoba pentru două sezoane. Asta înseamnă că ai nevoie de mai puțină mobilă în cameră, ceea ce va crea, evident, mai mult spațiu pentru mișcare.
Pentru ce nu a încăput în ladă, poți lua o comodă și noptiere cu sertare pentru lateralele patului. Sau fă o combinație de noptieră pe o parte și dulap pe alta, pentru a avea loc și pentru hainele care trebuie să stau pe umeraș.
#5 Accentele de culoare vin din… accente! 🙂
Nicoleta spunea că ar vrea câteva inserții de roșu în dormitorul ei alb. În cazul ăsta recomandarea mea ar fi să opteze pentru mânere și butoane la sertare în culoarea dorită sau să dea textură decorului cu țesături. Perdele sau draperii roșii ori cu elemente roșii (niciodată amândouă într-o nuanță atât de puternică, pentru că e un mixt copleșitor), câteva perne decorative sau un covor sunt alternative perfecte de introducere a culorii în decor.
Să nu uităm de ramele foto, de tablouri, de abajururile lămpilor, de plantele cu flori roșii și alte decorațiuni care pot personaliza spațiul.
Poate te-ar mai interesa să citiți și:
5 idei de maximizare a spațiului din bucătărie
Dacă ți-a plăcut articolul despre sfaturi de amenajare a dormitoarelor mici, distribuie-l și cu prietenii.