Dacă ați amenajat cel puțin o locuință, atunci știți deja că bucătăria necesită una dintre cele mai mari investiții din casă. Dacă sunteți la prima decorare, atunci aflați acum că spațiul de gătit și de luat masa va consuma mare parte din buget. De ce? Pentru că veți cheltui destul de mult pe electrocasnice. Nu le schimbați în fiecare zi, așa că trebuie să aibă o calitate bună și rezistență în timp.
Apoi va trebui să încorporați toate aparatura de bucătărie în piesele de mobilier. Adesea ele sunt făcute la comandă, ceea ce implică un stres suplimentar: găsirea tâmplarului, achiziționarea materialelor, alegerea finisajelor, etc. Apoi mai sunt toate acele sisteme de culisare și glisare a ușilor, de organizare a condimentelor, a tacâmurilor și a sticlelor. Toate costă bani! Dar privind proiectul ca pe o investiție pe termen lung, costurile încep să pară mai suportabile.
În funcție de personalitatea dumneavoastră, de spațiu și de nevoi puteți alege pentru decorarea bucătăriei unul din stilurile de mai jos.
#1 Stilul colonial
Dacă vă atrage eleganța ce caracterizează acest stil de amenajare, atunci nu ar trebui să ezitați să îl încercați. Perfect pentru spațiile deschise datorită finisajelor prețioase, el se potrivește caselor sau apartamentelor cu încăperi de dimensiuni relativ mari. Insula de gătit este nelipsită din bucătăriile coloniale.
#2 Stilul rustic
Este caracterizat de mobilierul din lemn în nuanțe naturale, rezistent la uzură și, deci, potrivit, pentru cei care gătesc mult, au copii sau pur și simplu nu vor să stea cu grija că o zgârietură pe blatul de la masă îi va obliga să o înlocuiască.
#3 Stilul eclectic
Este minunat pentru cei care nu au un buget foarte generos, deoarece permite încorporarea în același spațiu a unor piese ce nu aparțin aceluiași stil și poate nici chiar aceleiași epoci. Mixtul de culori, texturi și forme sunt cele ce crează de fapt un adevărat decor eclectic.
#4 Stilul modern
Oricât de mică ar fi bucătăria, dacă o deschideți către camera de zi și mutați zona de dining acolo, întregul spațiu va căpăta alte dimensiuni. Este o soluție demnă de luat în seamă de cei care locuiesc la bloc. Înainte de a vă apuca să dărâmați pereții, nu uitați să obțineți toate avizele necesare. Astfel evitați să fiți amendați și obligați să reconstruiți toate zidurile demolate.
#5 Stilul francez
Emblematic pentru opulența sa, acest stil se pretează locuințelor amenajate într-o manieră luxoasă. Forma mobilierului și calitatea finisajelor vă va da sentimentul că vă așezați la masă cu însuși Napoleon.
Despre stiluri de amenajare a bucătăriilor am mai scris AICI.
Poate v-ar mai interesa să citiți și:
Cum poți maximiza spațiul din bucătărie
10 modalități de organizare a bucătăriei
Pentru mai multe sfaturi de home decor vizitați și secțiunile Sfaturi de amenajare și Turul casei. Iar dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii pe rețelele de socializare sau în orice altă formă doriți.