Dacă doriți să păstrați aerul nou al podelelor pentru cât mai multă vreme ori v-ați propus să le redați strălucirea de altă dată celor vechi, încercați să le lăcuiți. Procedura are numeroase avantaje, printre care creșterea rezistenței la uzură, zgârieturi și murdărie. Totodată îmbunătățește și ușurează întreținerea în timp a parchetului.
Dacă podeaua dumneavoastră prezintă semne de deteriorare severă – pete, infiltrații, crăpături, etc. – atunci ar fi bine să vă gândiți să o șlefuiți înainte de a începe procesul de lăcuire. Deși poate sună complicat tot ceea ce v-am spus mai sus, în realitate procesul de lăcuire a parchetului poate implica doar 6 pași.
Nr. 1
Șlefuiți parchetul cu o mașină specială pentru îndepărtarea vechiului strat de lac și a urmelor de la suprafață. Astfel de mașini de șlefuit se găsesc în orice magazin DIY. Pentru suprafețe mici, putem folosi mașini cu bandă.
Nr. 2
Marginile se șlefuiesc cel mai bine manual, cu un dispozitiv plat.
Nr. 3
Pentru a strânge praful, folosiți un aspirator, apoi dați cel puțin o dată cu mopul.
Nr. 4
Lacul se aplică în straturi subțiri și uniforme doar pe suprafețe perfect uscate, folosind o spatulă cu lamă flexibilă (din silicon sau plastic). Direcția de aplicare este în sensul fibrei lemnului.
Nr. 5
După uscare, șlefuiți întreaga suprafață cu un material abraziv fin. Praful creat se înlătură cu o perie fină, apoi parchetul se poate spăla.
Nr. 6
De regulă, este recomandat să aplicați cam trei straturi de lac pentru a împrospăta aspectul parchetului dumneavoastră. Așa că repetați metodic ultimii pași.
Mai multe sfaturi practice găsiți în categoria cu același nume, iar dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.