Fiecare dintre noi participă cel puțin o dată în viață la un eveniment formal, ce impune o anumită etichetă. Ocazii precum o cină, o recepție sau o nuntă ne obligă să avem o ținută și un comportament anume.
Prin urmare, eticheta la o cină festivă este foarte importantă. Iată top 3 aspecte de luat în seamă:
- Primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când ne așezăm la masă este să luăm șervetul și să ni-l punem peste picioare.
- Întotdeauna începem servirea felurilor de mâncare cu tacâmurile aflate cel mai departe de farfurie. Adică de la exterior spre interior.
- Dacă am început să mâncăm, cuțitul și furculița nu vor mai atinge niciodată fața de masă. Atunci când facem o pauză, le sprijinim pe marginea farfuriei. Când am terminat, așezăm tacâmurile paralel, deasupra farfuriei. În acest fel îi spunem ospătarului că poate debarasa.
Un chelner profesionist va servi cina din partea stângă și o va strânge din dreapta. Este bine să știm acest aspect, pentru a nu-i bloca accesul. Paharele se umplu întotdeauna din partea dreaptă.
Dacă în timpul cinei cineva ne cere sarea, o oferim întotdeauna cu piperul. Cele două condimente se oferă de fiecare dată împreună, chiar dacă a fost solicitat doar unul singur.
Dacă dorim să facem un toast, este obligatoriu să înclinăm paharul către persoana căreia i-l adresăm, iar când ciocnim, să o facem într-un mod delicat. Nu vrem să riscăm să spargem paharul.
Și încă un lucru foarte important: la un eveniment formal, nu avem voie niciodată cu telefonul la masă!
Recapitulăm cele scrise mai sus printr-o infografie cu principalele reguli de etichetă pe care trebuie să le respectăm la o cină festivă. Pentru a o mări, dați click.
Acum că am învățat care este eticheta la o cină festivă, mai puteți citi:
- Sfat practic: Cum așezăm tacâmurile în farfurie pentru a spune că ne-a plăcut mâncarea
- Cum se pun corect tacâmurile la masă
- Sfat practic: Modul corect de așezare a mesei la micul-dejun
În cazul în care v-a plăcut articolul, nu uitați să îl distribuiți și cu prietenii dumneavoastră.