Dacă avem în plan un proiect DIY ce implică lăcuire, glazurare și/sau băițuire, câteva sfaturi practice pe această temă ne vor fi mai mult decât utile. Mai ales dacă ne învață cum alegem din tipurile existente, cum să le aplicăm corect și cum să le păstrăm după ce am terminat treaba.
Lacurile şi glazurile sunt utilizate pentru a da un aspect îngrijit, pentru a înfrumuseța şi pentru a proteja suprafețele. Pentru un rezultat optim, ce implică și o durabilitate mai mare trebuie ales produsul corespunzător pentru fiecare utilizare în parte. De asemenea, trebuie folosite materialele şi sculele potrivite pentru prelucrare. Este recomandată respectarea indicațiilor fiecărui producător în parte, imprimate pe ambalajul produsului.
În principiu sunt disponibile două tipuri de lacuri și respectiv glazuri:
- Lacuri pe bază de solvenți.
- Lacuri fără solvenți. Acestea se diluează în apă, fiind astfel mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Pont: Pensulele trebuie să fie adecvate pentru lac și respectiv pentru glazură. Ele se conduc lejer din încheietură, se aplică fâşie lângă fâşie, apoi se „întinde” (întâi transversal şi apoi longitudinal).
Surplusul de pe pensulă se îndepărtează cu ajutorul unei benzi de mascare lipite peste gura cutiei de vopsea şi nu de marginea acesteia. În acest fel evitaţi ca pensula să se încarce cu prea mult lac şi veţi lucra considerabil mai curat.
Şi cea mai scumpă pensulă lasă păr când este foarte nouă. De aceea treceţi-o de câteva ori peste o hârtie de şlefuit pentru a îndepărta perii desprinşi. Dacă la lăcuire rămâne un fir de păr, se îndoaie hârtia creponată cu partea adezivă spre exterior şi se îndepărtează cu atenţie firul. O pensulă de calitate devine cu timpul din ce în ce mai bună deoarece vârfurile sale se ”rodează”. Este motivul pentru care trebuie curăţată temeinic după fiecare vopsire cu diluantul indicat pe cutie sau cu apă în cazul lacurilor diluabile cu apă. Pensula poate fi păstrată agățată de un cui într-un recipient gol.
Păstraţi cutiile de vopsea începute răsturnate cu capacul în jos! În acest fel evitaţi pătrunderea aerului şi vopseaua nu formează crustă şi nu se îngroaşă. Dacă a rămas în cutie o cantitate redusă de vopsea, aceasta se va transfera într-o cutie mai mică!
Aplicarea corectă cu trafaletul
Pentru suprafeţe mari, trafaletul este unealta perfectă. Înainte însă de a vă apuca să îl folosiți, vopsiți colțurile pereților cu ajutorul unei pensule.
Dar cum se lucrează propriu-zis cu trafaletul?
Întâi de toate răsturnaţi lacul într-un recipient pentru vopsea, înmuiaţi trafaletul de moltopren şi îl rulaţi bine pe grătar, astfel încât lacul să se impregneze uniform, iar surplusul să fie îndepărtat. Aplicaţi lacul în lungime, fâşie cu fâşie. Trafaletul nu va fi folosit pentru margini, ci întotdeauna un pic mai jos sau distanţat lateral. Înainte de a-l înmuia din nou în vopsea, după aplicarea fâşiilor verticale, rulaţi trafaletul şi în lungime.
Pentru a evita uscarea vopselei pe pensule şi trafalet peste noapte, înfăşuraţi ustensilele de vopsit în folie de aluminiu sau de plastic.
Sursă sfaturi practice: bauMax
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l.