Sfat practic: Cum alegem gresia

by admin
0 comment

În țări cu tradiție în prelucrarea plăcilor ceramice, precum sunt cele mediteraneene, acestea sunt folosite pentru a decora aproape toate tipurilor de încăperi, nu doar baia și bucătăria, cu se întâmplă în țările nordice. Rezistente în timp și ușor de întreținut, sunt o variantă de amenajare comună și relativ accesibilă pentru mulți dintre noi.

Cu puțină creativitate, îmbinarea într-o manieră originală poate face ca designul casei să fie unul de-a dreptul special. Pentru o alegere corectă a gresiei, următoarele informații vă vor fi foarte utile.

Înainte de toate, ce este gresia?

Gresia este o rocă din nisip cimentat, căreia îi sunt aplicate tratamente speciale în timpul prelucrării, pentru a rezista la un anumit tip de uzură și de temperatură.

Tipuri de gresie:

Există două feluri mari de gresie: de interior și de exterior. Cea de exterior este tratată special pentru a rezista la temperaturi extreme și are și o textură grunjoasă pentru a împiedica alunecarea.

Cum ne alegem gresia

Sursă foto: Google Images

La ce vă uitați înainte de a cumpăra:

(recomandările Dedeman)

  • Înainte de a ajunge la casa de marcat, asigurați-vă că toate plăcile au același marcaj pe cutie privitor la calitate și la nuanță;
  • Suprafața de montaj trebuie să fie pregătită pentru placare, adică rezistentă, fără denivelări, curată și uscată;
  • Utilizați adezivi și chituri recomandate pentru plăcile ceramice, ținând cont de particularitățile de montaj și de condițiile meteo.
  • Întotdeauna cumpărați cu circa 10% mai multe materiale decât suprafața pe care o aveți de acoperit, întrucât la placarea colțurilor bucățile de ceramică trebuie tăiate la dimensiuni specifice și apar pierderi. Plus că este bine să mai păstrați câteva plăci în timp, în cazul în care unele dintre ele se sparg ori crapă și trebuie făcute mici reparații.

În funcție de procedeul de coacere, gresia poate fi de două feluri:

  • Smălțuită – se obțin printr-o o singură coacere (monocottura) sau dublă coacere (bicottura);
  • Nesmălțuită – se obțin prin coacere simplă (cotto). Din această categorie fac parte gresia porțelanată și gresia roșie.

Sfat practic:

Dacă optați pentru o gresie porțelanată, alegeți-o pe cea care imită materialele naturale exterioare, precum piatra, cărămida sau pietrișul.


În funcție de gradul de rezistență și calitate (PEI) există trei clase de PEI, de la I la V, de la trafic redus până la gresii destinate traficului intens (cel mai înalt nivel de rezistență), potrivite pentru spații comerciale și spații aglomerate.

Atenție! Gresia nu are proprietăți izolante antitermice sau antifonice.

Iată cum puteți monta gresia în 16 pași. Mai multe sfaturi practice pentru casă și grădină, găsiți AICI.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies