SFAT PRACTIC: ALEGEREA PAVELELOR PENTRU GRADINA

by admin
0 comment

Percepută tot mai des ca zonă de relaxare și mai puțin ca loc pentru diverse culturi, grădina a devenit în ultimii ani din ce în mai importantă pentru români. Florile ornamentale și arbuștii se află în topul preferințelor atunci când se alege vegetația pentru spațiile exterioare.

Dar amenajarea curții nu constă doar în asta. Aspectul său trebuie să fie unitar cu arhitectura casei și să urmeze aceleași linii, lucru ce se poate obține și cu ajutorul pavajului. El se alege în funcție de proprietăți și de dimensiunile grădinii.

alegerea pavajului

Sursă foto: Symmetrica

Pavajul trebuie să fie în primul rând practic, să se integreze în designul curţii şi să aibă caracteristicile tehnice necesare unei utilizări corecte – fie special pentru trafic pietonal, fie pentru trafic de maşini. – Sebastian Bobu, director executiv Symmetrica.

Pavarea grădinilor mici

Pentru grădinile mici, specialistul recomandă pavele care să permită configurarea de alei şi trotuare înguste. O altă variantă ce oferă atât un ambient deosebit, cât şi funcţionalitate este aceea de a folosi pavaj ecologic. El are rolul de crea o suprafaţă acoperită, ce poate fi folosită şi pentru trafic pietonal sau auto, dar care totuşi lasă şi vegetaţia să crească. Astfel se poate crea o zonă circulabilă, dar care să fie şi verde în acelaşi timp.

Pavarea grădinilor mari

În ceea ce priveşte grădinile de mari dimensiuni, sunt recomandate modele de pavele cât mai creative, ce pot fi montate în diverse feluri.

Într-un spaţiu generos putem alege chiar să avem diferenţe de nivel între anumite zone, putându-le amenaja cu ziduri de sprijin pavate, care să schimbe total atmosfera. În plus, în grădinile de mari dimensiuni pot fi alese dale care au incluse buline reflectorizante pentru orientare pe timp de noapte. – Sebastian Bobu, director executiv Symmetrica.

alegerea pavajului

Sursă foto: Symmetrica

Gradenele pentru flori şi plante de gradină pot fi şi ele amenajate cu pavele, mai ales în curțile mari. Şi fântânile decorative sunt o soluţie arhitecturală plăcută atunci când sunt amplasate împreună cu pavaje în acelaşi ton cu restul ambientului.

alegerea pavajului

Sursă foto: Symmetrica

Nuanța pavelelor din curte trebuie să fie în armonie cu culoarea casei și a gardului. Tonurile calde dau o notă mai intimă grădinii, iar cele de gri și antracit se potrivesc într-o amenajare modernă.

alegerea pavajului

Sursă foto: Symmetrica

Dacă vi se pare prea greu să alegeți singuri pavajele curții, atunci apelați la serviciile unui arhitect sau ale unui specialist peisagist. Evitați astfel neconcordanțele dintre designul casei și cel al spațiilor exterioare.

În cazul în care v-a plăcut articolul despre alegerea pavelelor, distribuiți-l și cu prietenii. Despre curți și grădini puteți citi mai multe AICI.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies