La prima sarcină am experimentat din punct de vedere vestimentar. Nu prea am avut idee ce haine îmi trebuie, câte, din ce lună… Am învățat din mers și am ales să joc safe, purtând, în general, lucruri lejere, care se întindeau și care se mulau cam pe unde era nevoie. Am prins și căldură mare parte din timp.
Alex este născut în septembrie, iar Sebastian vine în octombrie. Deci o idee despre ce trebuie să port și să dețin în garderobă am. Dar m-am gândit ca înainte de orice fel de achiziție ”cu burtă”, să fac un detox serios în dulap. Și am să spun motivele pentru care cred că sarcina este un bun moment pentru asta:
- Evaluezi ce mai poți purta și ce nu în lunile de sarcină. În cazul meu, unele poate nu merg până în toamnă, dar măcar până pe la 6 luni tot îmi mai fac treaba cu ele (rochii largi, bluze fluide, fuste cu procent mare de fibră elastică etc.). Deci nu cumpăr lucruri în exces când pot să mă descurc cu ceva ce am deja.
- În momentul în care am scos din dulap hainele ce nu mai pot fi purtate cât sunt însărcinată, am făcut o nouă triere a lor. Am profitat și am pus separat lucruri de extrasezon rămase intercalate, lucruri care cel mai probabil nu mă vor mai încăpea cel puțin încă un an de acum înainte (scenariu optimist, poate dura și mai mult), lucruri de dăruit prietenelor, lucruri de donat și lucruri de reciclat.
Regula mea:
Tot ce este în stadiu foarte bun, dar nu-mi mai vine ori nu mi se mai potrivește ca stil ofer prietenelor. Ce nu își doresc ele încerc să donez în cantități cât mai mari. Sigur că rochiile de ocazie ori piesele office nu le poți trimite către o cauză socială. Pe unele le-am vândut, altele și-au găsit o nouă viață la prietenele prietenelor mele (căci vorba circulă :D). O variantă sunt și grupurile de free cycle. Apoi ce este prea uzat pentru oricare dintre opțiunile de mai sus reciclez. Pe hartareciclarii.ro găsești cele mai apropiate puncte de colectate față de locația ta. În mall-uri, retaileri precum H&M sau Zara colectează direct în magazin.
- Dacă nu ești la prima sarcină, când faci detox mai descoperi comori ascunse pe rafturile superioare ale dulapului ori prin diferite cutii sau pungi. Câteva din hainele mele de gravidă erau puse la păstrare din 2016… Le țineam în speranța repetării momentului. Totuși au stat neatinse aproape 3 ani! Eu nu am avut foarte multe, căci am optat pentru mai tot ce se putea purta și după cu o curea sau putea fi modificat cu câteva pense. Mă gândesc însă că sunt persoane care cumpără piese vestimentare fix pentru această perioadă și care stau mai apoi cu ele depozitate chiar și ani de zile, ținând spații importante din casă blocate cu ceva ce le-ar mai putea folosi (și dacă nu sunt haine de gravidă, sunt cele din vremea siluetei ideale, cele folosite pentru a practica un sport sau un hobby care ne-a atras într-o scurtă etapă din viață, obiecte cu valoare sentimentală, dar cu utilitate scăzută etc.).
- Poți lua în calcul o schimbare de stil. Am constatat că după venirea lui Alex mi s-au modificat și preferințele în materie de îmbrăcăminte, fără nicio legătură cu noua siluetă. Când vezi că o rochie până la genunchi ajunge brusc mini când trebuie să iei copilul în brațe ori pentru că el s-a gândit să se cațere pe tine, parcă nu îți mai vine să perpetuezi trendul. 🙂
- Poți încerca noi sisteme și tehnici de depozitare. Dacă tot e dulapul mai gol, te poți gândi cum îl poți reorganiza pentru a-ți servi mai bine stilului de viață. Îți las mai jos o listă cu link-uri utile din care să alegi fix ceea ce ți se potrivește și merge cu tipul de mobilier din locuința ta.
Detox în cifre
Înainte aveam aproape 100 de umerașe cu haine, așezate cromatic. După am rămas cu 35, păstrând sistemul de organizare care este eficient pentru mine de ani de zile. Tot ce a fost de dat am agățat pe un stander și le-am trimis prietenelor invitația la un mic ”eveniment”: haine de dinainte de prima naștere, dar și haine care știam că vor sta nepurtate aproape 2 ani. Nu voiam să mai repet greșeala de a le ține doar pentru a vedea dressingul plin. În plus, știam că având 2 copii o să apară o nouă schimbare de stil.
Pentru a face detoxul de garderobă am avut nevoie de circa 3 ore. Rezonabil având în vedere că sarcina era avansată când am trecut prin acest proces.
Dacă te simți pregătit(ă) pentru momentul adevărului, îți recomand să încerci programul gratuit #MareleInventar, ce sper că te va ajuta să stabilești o nouă relație cu lucrurile pe care le deții.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.