În sfârșit am ajuns la Ciocănești, singurul sat-muzeu din țara noastră, renumit în lume pentru casele-i ornamentate cu motive tradiționale. Mi-am dorit să vizitez locul de când am aflat că a fost desemnat Satul Cultural al României, în anul 2014. Dar dorința și interesul mi-au sporit și mai tare după ce localitatea a fost inclusă în campania ”Redescoperă Culorile României”, pe care Policolor a lansat-o la aniversarea a 50 de ani de activitate. De ce? Pentru că știam că din ceva frumos poate ieși ceva și mai frumos.
4-5 luni mai târziu, după 700 kg de vopsea donați și câteva tone de materiale de construcții, Ciocăneștiul se pregătește de sărbătoare. Pe 15 august, de Sfântă Mărie, vor fi premiate cele mai frumoase case din sat. Și ce perioadă mai bună să vizitezi localitatea decât atunci când ea se îmbracă în țol festiv? La propriu! Pentru că în aceeași zi va fi o paradă a portului tradițional, o expoziției unică a lăzilor de zestre, un târg de produse tradiționale, dar și faimosul Festival al Păstrăvului, ajuns la cea de-a 12 ediție.
Cu o zi înainte de toate aceste evenimente, la Ciocănești încă se muncește. Și am avut bucuria de a-mi lăsa amprenta pe gardul stadionului din localitate, pe care împreună cu reprezentanți ai Policolor, cu ambasadori ai campaniei ”Redescoperă culorile României” și cu colegi jurnaliști și bloggeri l-am ornat cu motive tradiționale.
INTERESANT:
Știați că în Ciocănești a fost dată o hotărâre prin care locuitorilor le este recomandat să adopte un stil arhitectural specific locului? Astfel, la fiecare casă nouă pentru care se emite autorizație de construire se ține seama de integrarea motivelor tradiționale în proiect.
Am făcut și un tur în premieră în Muzeul Etnografic din localitate, ce se va inaugura tot pe 15 august. El a fost realizat în totalitate cu materiale donate de Policolor. Lui am să îi dedic în zilele următoare un articol întreg.
Despre Ciocănești și campania ”Redescoperă Culorile României” am mai scris în trecut:
Cum arată Satul Cultural al României
Artă în mișcare: Locomotiva pictată cu motive tradiționale a fost pusă în circulație
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii!