Reteta de cerviche de somon, de la Chef Florin Dumitrescu

by admin
0 comment

E bine să ai în casă cel puțin o carte de bucate, chiar dacă nu ești cel mai mare pasionat de gătit din lumea asta. De ce? Pentru că vrei – nu vrei, la un moment dat ți se face foame, nu ai de unde să comanzi și nevoia te împinge la supermarket, unde e foarte posibil să te fi săturat de toate semipreparatele și ambalatele de pe rafturi. Așa că îți vine cheful să gătești! Și când nu ai antrenament, nu merge după ureche. Deci cartea cu ingredientele, cantitățile și toți pașii e sfântă.

Dar nu orice carte de bucate. Încercați să vă procurați una în care lucrurile sunt explicate cât mai simplu, iar ingredientele sunt ușor de găsit la piață sau la magazin. Altfel ne putem lua la revedere de la orice pic de elan gastronomic încolțit în sinea noastră.

O variantă bună în acest sens este cartea lui chef Florin Dumitrescu, ”Gătește cu mine”, care are 42 de rețețe, prezentate pe înțelesul tuturor. De acolo am extras o rețetă interesantă, de cerviche de somon, potrivită pentru zilele de vară.

Ce este cerviche?

Cerviche este un preparat sud-american, realizat din pește marinat în zeamă de lime, cu ardei iute și cu verdeață. Principiul după care funcționează această rețetă este simplu, spune chef Dumitrescu. Acidul din sucul de lime intră în contact cu peștele și, astfel, îl ”fierbe”.

20160514_093042

De ce avem nevoie pentru 4 porții:

  • Somon, 450 g;
  • Lime, 3 bucăți;
  • Ceapă roșie, 1 bucată;
  • Ardei iute, 1 bucată;
  • Lămâie, 1 bucată;
  • Ulei de măsline, 150 ml;
  • Roșii cherry, 100 g;
  • Pătrunjel, 1 legătură.

Cum se prepară:

Curățăm somonul (de preferat de captură), de piele și de oase, cu multă atenție, apoi îl tăiem în cuburi de circa 2 cm. Spălăm lămâia și lime-ul, apoi radem coaja, iar sucul îl scoatem și îl păstrăm într-un bol. Tăiem ceapa roșie cuburi mărunte, la fel și ardeiul iute. Tăiem în patru roșiile cherry, iar pătrunjelul îl tocăm mărunt.

Într-un bol, punem cuburile de somon și le acoperim cu sucul de lime și de lămâie. Lăsăm somonul la frigider timp de 10 minute, astfel încât acidul din citrice să acționeze, apoi îl amestecăm cu uleiul de măsline și restul ingredientelor.

Este recomandat să îl serviți după minim două ore de stat la frigider și maxim opt ore de când l-ați preparat – altminteri peștele va fi mult prea gătit.

– Rețetă extrasă din cartea ”Gătește cu mine”, a lui chef Florin Dumitrescu

Încă ceva despre carte:

 

”Gătește cu mine” este o carte de povești culinare care au marcat cariera autorului, împărțite pe trei etape de viață: copilărie, adolescență și maturitate. Cu alte cuvinte, toate rețetele sunt din „bucătăria lui personală”, pe care acesta le gătește cu multă iubire familiei și prietenilor.

Cartea cuprinde 42 de rețete, printre care: supă de legume cu tăieței de casă, creveți cu usturoi, ardei iute și roșii, midii în sos de vin și ierburi proaspete, risotto cu șofran, plăcintă de berbecuț sau tartă cu cătină. Tot aici se găsesc „de la mâncărurile bunicii mele, cele cu care am crescut și rețete care mi-au marcat cariera, până la preparatele care m-au făcut să înțeleg cât de mult contează să gătești cu drag și din iubire”, spune Florin Dumitrescu.

Proiectul ”Gătește cu mine” este susținut de LIDL și San Pellegrino, iar cartea cu același nume, publicată de editura Coreus, este disponibilă în toate magazinele LIDL, la 39,99 lei și online, pe www.librarie.net și în locațiile selecționate, la un preț recomandat de 49,99 lei. Amănunte și pe www.florindumitrescu.ro.

Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies