Este clar mai ușor când ai de configurat o bucătărie de la zero, dar ce faci când mobila este deja pe poziții de ani de zile și tu ai nevoie să adaptezi spațiul la nevoile actuale ale tale și ale familiei? Încerci tot felul de modificări mici, dar de efect!
Să presupunem că ai de integrat o mașină de spălat vase și ai decis că asta se poate desființând un vechi corp de mobilier. Ce faci cu conținutul corpului exclus? În grupul meu de pe Facebook a fost recent o discuție pe acest subiect. Așa că m-am gândit să extind răspunsul într-un articol. 🙂
Partea bună este că pe piață sunt multe accesorii drăguțe care nu costă o avere și care înviorează spațiul. Înainte însă e bine să scapi de dubluri și de ustensilele și de recipientele uzate. Tot ce depozitezi la vedere încearcă să fie pe verticală, nu pe orizontală. Spre exemplu, alege organizatoare pentru condimente în scări, iar sub rola de șervețele pune suportul pentru polonic, tel etc.). Dispuse pe lung încarcă vizual spațiul mai mult decât o fac în realitate, iar noi ne dorim exact opusul, să creăm un efect de alungire.
Formarea de secțiuni clare este esențială în organizare. Deci tot ce aparține unei categorii (ex. condimentele) sau unor categorii conexe (ex. ustensile și ingrediente necesare pentru a face prăjituri) stă într-o unică secțiune.
Dacă o parte dintre obiecte merge pe blat alege organizatoare opace, prin care nu se vede conținutul. Mai bine etichetezi sau codezi cromatic, să nu le încurci, decât să se vadă diverse forme, culori și cantități. Din nou, eviți ca spațiul să aibă un aspect dezordonat.
Sortează cu atenție și în restul dulapurilor. Și de acolo trebui să scoți ce nu îți mai este de folos, e stricat sau expirat. Și pe măsură ce faci asta, așează recipientele de la mare la mic, unele în altele. Acest sistem piramidal aduce mari economii de spațiu și este ideal pentru corpurile înalte.
Sacii de gunoi îi poți pune în coș, jos. Astfel, de câte ori îl golești, vezi câți mai ai și știi când trebuie refăcut stocul. Mai poți depozita și pe lateralul dulapurilor ori pe cel al frigiderului. Decât să le umpli cu magneți sau cu post-it-uri, mai bine fixează acolo suporturi pentru lucruri mici, de la borcane de condimente până la role de folie sau de hârtie de copt. Iar dacă distanța dintre polițe este prea mare introdu rafturi mobile.
Galerie foto cu soluții de organizare pentru bucătărie
În cazul în care mobilierul nu are accesorii integrate, improvizează! Lipsește jolly-ul pentru sticle? Pune uleiul, oțetul și soia într-un biblioraft, organizându-le de la mare la mic. Într-un astfel de suport poți pune și capace ori legume. Sau așează-le pe un platou rotativ. Iar dacă mobilierul suspendat nu ajunge până în tavan, urcă pe el coșurile de picnic sau obiecte pe care le folosești mai rar (formele de cozonaci, mașina de tocat etc.).
Poate ți-ar mai plăcea să citești și:
- Video: Organizarea condimentelor
- #MareaOrganizare: 31 de proiecte pentru întreaga casă
- Organizarea bucătăriei: 5 sfaturi de la Martha Stewart
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.