Mulți oameni sunt speriați de ideea de a-și face curat în dulapul cu haine, chiar dacă sunt conștienți că a venit vremea pentru asta. Când știi că este momentul? Când deschizi ușile și vezi lucruri înghesuite pe umerașe sau așezate precar, când de pe rafturi atârnă mâneci și colțuri de tricouri, când nu poți vedea ce se află în spatele lor, iar sertarele sunt ticsite de accesorii pe care, ce să vezi, nu le găsești la nevoie. Și exemple se mai găsesc!
Sunt doi pași mari cu care îți recomand să începi:
- Golește dulapul
- Triază pe categorii
Din punctul meu de vedere, sortarea se face pe două paliere: în funcție de locul și ocazia la care purtăm ținutele și în funcție de afinitatea pe care o avem față de ele.
#1 Organizarea hainelor în funcție de loc și ocazie:
- Haine de zi / de birou. Sunt piesele vestimentare pe care le purtăm cel mai des și care, statistic, ocupă cea mai mare parte din dulap.
- Haine de cocktail, de party, black tie. Acoperă cu huse hainele pentru ocazii speciale, din materiale fine și/sau cu aplicații pentru a evita șifonarea și deteriorarea lor. Atunci când ai o bluză cu paiete și constant pui și iei de lângă ea alte piese vestimentare este foarte posibil să se agațe între ele și aplicațiile să aibă de suferit. La fel și țesăturile hainelor care se prind de acestea. Și smoking-urile se păstrează mai bine acoperite.
- Haine de casă. Aici intră tricouri, pantaloni lejeri, bluze de bumbac, pijamale, halate etc. Mulți dintre noi avem tendința de a transforma haine de zi sau pentru activități sportive în haine de casă. Putem face asta doar cu cele din țesături comode. O fostă cămașă de birou pe care ai pătat-o, oricât de atașat(ă) ai fi de ea, nu te va face să te simți cel mai confortabil când o porți acasă.
- Uniforme, haine pentru activități sportive și hobby. Le-am pus pe toate la un loc pentru că este foarte posibil ca unii să nu avem salopete sau uniforme de muncă, dar să deținem echipamente sportive. Și invers! Așa că fiecare triază ce are în același mod în care o face pentru orice altă categorie de haine.
Odată făcute cele de mai sus vine vremea să luăm secțiune cu secțiune și să sortăm în funcție de categorie (fuste la fuste, tricouri la tricouri, pantaloni la pantaloni etc.). Cel mai laborios proces este cel al hainelor de zi, pentru că sunt cele mai multe din punct de vedere numeric, deci nu te descuraja. Ai ajuns foarte departe în procesul tău de organizare a dulapului! Continuă!
Cu toate în față, frumos sortate, îți este mai ușor să treci la pasul următor, cel al stabilirii afinității.
#2 Organizarea hainelor în funcție de afinitate:
- Haine de păstrat și purtat. Sunt cele care ne plac, care ne vin și pe care le purtăm constant (pot fi din toate cele patru categorii de mai sus).
- Haine de păstrat și depozitat. Aceasta este categoria hainelor de extra-sezon, cele care ne plac, ne vin, ne reprezintă, dar nu sunt în ton cu anotimpul. Este de preferat ca ele să nu rămână pe umerașe și pe rafturi poziționate la îndemână, ci să fie sortate și împachetate. Fiecare stochează lucrurile unde îi permite spațiul: în lada patului, în debara, pe polițele de sus ale dressing-ului etc. Altfel spus, oriunde nu ne lovim de ele în fiecare zi.
- Haine de dat. Sunt piese vestimentare într-o stare bună, care fie au fost primite și nu sunt neapărat pe gustul nostru, fie nu ne mai încap sau ne sunt prea largi, fie le-am cumpărat din impuls și am realizat că nu fac altceva decât să ne populeze dulapul. Sunt acele haine pe care știi că un prieten sau un membru al familiei le-ar primi cu bucurie și le-ar purta cu plăcere.
- Haine de vândut. În cazul în care din categoria de dat mai rămân haine fără aparținător, vinde-le. O poți face pe site-uri dedicate, pe grupuri de pe rețele de socializare, la târguri sau în boutique-uri.
- Haine de donat. Ce consideri că nu se încadrează în secțiunile de mai sus pune într-o cutie sau pungă și donează unei cauze sociale ori unei persoane nevoiașe. Spală-le înainte și coase-le, dacă este cazul. Toți merităm respect, indiferent de situația socială și economică!
- Haine de reutilizat. Tricourile de bumbac sunt renumite pentru întrebuințarea în gospodărie. Sunt bune la ștersul prafului, la curățatul glafurilor… Din altele poți face ceva nou (un pulover transformat în fular, un fular făcut husă de pernă etc.).
- Haine de reciclat. Știu că uneori este destul de greu să reciclezi selectiv, dar dacă sunt piese vestimentare deteriorate într-o asemenea măsură încât să consideri că nimeni nu le mai poate purta, strânge-le pe toate într-un sac și reciclează-le. Sunt magazine în centrele comerciale care au puncte speciale. Unele dau vouchere de reduceri pentru că ai reciclat! Sunt centre de colectare și containere și în diferite locuri ale orașului. Verifică online ce ai în proximitate. Cu cât adoptăm mai mulți un astfel de stil de a face lucrurile cu atât mai repede se vor înregistra progrese pe zona de colectare și reciclare a deșeurilor.
Teoria mea: ”Raftul dezordinii”
Când nu ai chef să aranjezi imediat hainele ce mai pot fi purtate, pune-le pe un raft dedicat. Pot sta acolo până a doua zi sau până la sfârșitul săptămânii, când ai timp și energie să te ocupi de ele. Astfel vei fi mai tentat(ă) să menții ordinea pe termen lung în secțiunile mari ale dressing-ului.
Mai multe poți citi AICI.
Așa arată dulapul meu și cel al soțului meu. Eu am hainele așezate cromatic, el pe categorii.
Pentru noi, ”raftul dezordinii” este cel de deasupra sertarului cu șosete, lenjerie de corp și accesorii. Acolo lăsăm îmbrăcămintea când ne simțim prea obosiți să o strângem ori să o agățăm. Nu și pe cea ce trebuie spălată! Aceea ajunge imediat la coșul cu rufe!
Cred că ți-ar mai plăcea să citești și:
- Regula celor 3 M: Minimizează, Maximizează, Menține
- Metoda KonMari explicată: Împăturirea hainelor
- Regula celor 3 S în organizarea camerelor de copii
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.