Ca professional organizer, dar mai ales ca mamă, cel mai ușor îmi este să vorbesc despre soluții de organizare destinate părinților cu copii de până la doi ani. Am parcurs etapa aceasta alături de fiul meu și am văzut ce funcționează în practică pentru noi, iar asta îmi dă o perspectivă nouă față de ce am învățat la cursurile de specializare.
Datorită lui Alex am dezvoltat câteva reguli și teorii.
Ele ne ajută să ținem casa și lucrurile noastre ordonate mare parte din timp. În funcție de piesele de mobilier deținute și de soluțiile de stocare disponibile au luat naștere Regula lui U și Regula lui L. Apoi am ajuns la constatarea că și noi, ca părinți, avem nevoie de time-out-uri. Și așa a apărut Teoria raftului dezordinii. Asta în vreme ce Regula de aur a organizării este rezumatul perfect al cursurilor de specialist în organizare și cu ea deschid aproape fiecare workshop pe care îl țin pentru corporații, la evenimente sau în spații publice.
Regula lui U este ideală pentru corpurile de mobilier cu rafturi late și adânci. Îți permite să vezi tot timpul ce haine ai depozitat acolo, fără a deranja stivele din jur.
Regula lui L este similară cu Regula lui U, dar se potrivește rafturilor mici și adânci.
Raftul dezordinii. Teoria aceasta vine în special în sprijinul meu. Sunt zile în care ajung prea obosită acasă și nu prea mai am chef de pus haine la loc. Așa că pe cele pe care știu că le mai pot purta și a doua oară le las pe un raft separat, cum îmi vine mai repede. Mă ocup de împăturirea (în stil KonMari pentru ce merge în sertare) și agățarea pe umerașe cel mai târziu la sfârșit de săptămână.
Cred însă că de raftul dezordinii pot beneficia și copiii mai mari, care îți organizează singur hainele (total sau parțial). Și ei au nevoie de time-out. 🙂
Regula de aur a organizării este ceea ce trebuie să țină minte oricine. Ea spune așa: Orice obiect trebuie să aibă un loc-casă de unde îl luăm și unde îl punem atunci când ne-am terminat treaba cu el. Cu cât o respectăm mai des, cu atât mai simplă ne va fi viața de zi cu zi.
Poate ți-ar mai plăcea să citești și:
- 5 soluții de organizare a jocurilor LEGO
- Cum obții mai mult spațiu într-o casă oricât de mică ar fi aceasta. 11 sfaturi practice
- Metoda mea de organizare a jucăriilor copiilor de 1-2 ani
Sper ca ideile mele să îți fie de folos și te invit să păstrăm legătura și pe grupul de Facebook dedicat soluțiilor de organizare.