Mulți dintre voi ați aflat deja de metoda KonMari și o folosiți pentru a organiza hainele copiilor. Și eu, mai ales când plecăm în vacanțe. Mă ajută mult stilul ăsta de împăturire atunci când fac valizele, pentru că pot alcătui ținute pentru care este nevoie să deschid bagajul o singură dată.
Organizarea dulapului copilului – Regula lui U
Acasă însă eu nu aplic tehnica aceasta pentru a ține în ordine îmbrăcămintea lui Alex (19 luni), pentru că dulapul pe care îl folosesc acum pentru el are doar rafturi. Din punctul meu de vedere #KonMari este foarte bună pentru sertare și am explicat AICI de ce.
Pentru că am tot fost plecați în ultimele săptămâni, dulapul lui s-a dezorganizat destul tare: hainele de iarnă s-au amestecat cu cele de primăvară, cele mici cu cele care sunt încă prea mari, lucrurile spălate nu au mai fost triate pe categorii…
Și fiindcă nu vreau să mă umplu de organizatoare, coșuri și coșulețe (o să vorbim într-o zi și despre asta), încerc să găsesc soluții cât mai simple de ordonare a ceea ce deținem. În cazul șifonierului copilului, am realizat că rafturile fiind la o distanță considerabilă unele de altele, metoda KonMari de împăturire și stocare pe verticală nu este eficientă din simplul motiv că rămâne prea mult spațiu neutilizat deaspura pachetelor de haine. Și sunt convinsă că mulți au acest gen de mobilier, dar și de dilemă.
Teoria mea: Regula lui U
Deci cum organizăm dulapul când dispunem doar de rafturi? Aplicăm Regula lui U! Asta înseamnă că facem stive de haine (recomand pe categorii: bluze la bluze, pantaloni la pantaloni etc.) și le așezăm astfel încât să formăm un U răsucit. În cazul meu am pus trei (3) teancuri de haine în spatele raftului și două (2) în față, unul în stânga și altul în dreapta. În felul acesta mijlocul rândului din față a rămas gol și îmi permite să văd ușor toate lucrurile, indiferent că sunt într-o stivă din față sau într-una din spate. Simplu, nu-i așa? 🙂


Regula lui U
Pașii organizării dulapului copilului
Dacă în acest articol ți-am povestit despre etapele de organizare ale oricărui dressing, mai jos îți spun cum am procedat pentru a ordona dulapul lui Alex:
Pasul 1: Am golit toate rafturile.
Pasul 2: Am sortat hainele în: haine care îi mai vin, haine care îi sunt încă mari, haine de purtat, haine de depozitat, haine de reciclat.
Pasul 3: Am pus în pungi ce am de dat și de reciclat și le-am etichetat.
Pasul 4: Din lucrurile care i-au rămas mici am selectat unul pe care i l-am pus în capsula timpului – puloverul cu care a fost prima dată la TV 🙂 – acolo îi strâng lucruri care au însemnătate pentru noi, din fiecare etapă de creștere.
Pasul 5: Toate șosetele și dresurile i le-am pus într-un singur coș.
Pasul 6: Am făcut curățenie pe raftul cu medicamente și cu produse de îngrijire personală (multe au expirat nefolosite… așa că am decis să nu mai fac stocuri decât pentru produse de bază, restul cumpăr la nevoie).
Pasul 7: Am făcut un raft doar cu lenjerii, prosoape și pături. Înainte le aveam împărțite pe două rafturi, în spatele stivelor cu haine.
Pont:
Pentru că mulți din pantalonii copiilor au elastic gros sau șnururi și cordoane, am făcut o stivă specială, în zigzag. Practic o pereche e cu manșetele spre ușa dulapului, una spre spate și tot așa. Când sunt manșetă la manșetă (am încercat), stivele mari se răstoarnă ușor.
Uite câteva articole despre stilul nostru de a călători și de a face bagajele:
Bagajul bebelușului când afară e frig
Cum pleci în vacanță cu copil și bagaj cât mai mic
În Hawaii cu bebelușul și doar două bagaje de mână
Dar dacă rafturile dulapului tău sunt lungi și înguste îți recomand Regula lui L:
https://www.dianamihaila.ro/regula-lui-l-de-organizare-a-rafturilor-dulapurilor/
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂