De cele mai multe ori, copiii împart camerele cu frații și surorile lor, de vârste diferite și cu preocupări diferite. Prin urmare, nu este de mirare că o bună parte din părinți întâmpină dificultăți în păstrarea ordinii în spațiile destinate celor mici.
În plus, camerele copiilor nu sunt neapărat cele mai mari din casă, dimpotrivă. Așa că implementarea unor soluții de organizare și crearea de spații de depozitare devin adesea necesare.
Regula celor 3 S: Sortează, Simplifică și Stochează
Sugestiile următoare sunt pentru părinți. Odată ce noi, ca adulți, ne însușesc regula, au abilitatea să o transmită și copiilor lor atunci când consideră că aceștia au vârsta necesară să preia sarcinile de organizare a spațiilor pe care le folosesc cu precădere.
Prin urmare, lucrurile pot fi atât de simple:
- Sortați. Începeți prin a pune lucrurile pe categorii: cărți la cărți, jucării la jucării, haine la haine etc. În felul acesta obiectele care nu sunt din acea încăpere sau care nu mai sunt necesare se vor ”arăta” și va fi mai simplu de luat o decizie în ceea ce le privește.
- Simplificați. Ziceam la pasul 1 că odată ce începi să pui lucrurile din cameră pe categorii, se arată și ”intrușii”. Altfel spus, obiectele care nu îi servesc în nici un fel copilului dacă rămân în spațiul său de joacă, odihnă și studiu. Dacă cel mic sau cea mică a trecut de vârsta la care prefera jocurile cu forme și cântece, e clar că a venit vremea să le pui în cutii și să le dăruiești sau să le donezi, pentru a ajunge la copii mai mici ca al tău. La fel și cu hainele! Păstrându-le nu faci decât să menții dezordinea.
- Stocați. Organizarea în esența sa se bazează pe spații de depozitare. Iar părerea mea este că un copil trebuie obișnuit de mic cu ideea că fiecare obiect are locul său. Pe cale de consecință, în cameră trebuie să aibă un spațiu clar pentru studiu și activități creative, un raft cu cărți pentru școală, unul cu beletristică și jocuri și tot așa (stabiliți voi proporțiile, pentru că sunteți cei care vă cunoașteți cel mai bine copiii). Pentru a învăța mai ușor să se îmbrace singuri, încercați să le împărțite hainele pe categorii (tricouri la tricouri, pantaloni la pantaloni etc.). (Citești și Cum înveți cu copil să fie organizat de mic)
Dacă vrem ca cei mici să ne urmeze exemplul cât mai devreme, ar fi bine ca spațiile de depozitare să fie adaptate înălțimii și preocupărilor lor. O bibliotecă până în tavan nu îl va încuraja nici să citească mai mult, nici să își pună cărțile mai repede la loc doar pentru că are rafturi din plin. Nu discutăm despre cum reușește să coboare teancul de pe polița cea mai înaltă, că știm cu toții că această abilitate există.
Haideți să ne concentrăm pe a lăsa în camerele copiilor cantitatea potrivită din orice le este lor de folos pe o perioadă determinată de timp.
Are o colecție de cărți pe care o citește acum, să i-o lăsăm pe aceea la îndemână. Iar iarna, îi scoatem pe rafturile din față hainele de sezon, în timp ce cămășile cu mânecă scurtă sau rochiile de plajă trec în plan secund ori sunt stocate separat până când revine vremea pentru ele.
Și încă o recomandare: Nu le pretindeți copiilor să organizeze încăperi și spații la fel cum o faceți voi, adulții. Ei trebuie să fie susținuți să își creeze propriul sistem, care să fie în primul rând eficient pentru ei (să știe unde au de pus un obiect și de unde să îl ia la nevoie) și apoi să fie în acord cu regulile casei.
Când erai mic(ă), tu ai putut să faci ordine la fel ca mama ta? Așa-i că s-a întâmplat să primești și observații din cauza asta? Am înțeles peste ani că oricât de bune sunt intențiile unui părinte care încearcă să te disciplineze, este mai util ca pretențiile să fie adaptate vârstei copilului. Astfel omul mic nu va percepe activitățile casnice și organizarea ca pe ceva neplăcut, fapt ce pe termen lung îi va fi de folos.
Dacă te aștepți ca un copil de șase ani să facă lună în dormitorul său așa cum reușești tu, îmi pare rău să îți spun că ai așteptări nerealiste. În schimb, același copil ar putea să te surprindă plăcut dacă îi propui să își așeze jucăriile pe o servantă sau pe un raft și să creeze o poveste din înșiruirea lor. Seara, ar putea invita întreaga familie la o scenetă de teatru chiar în camera sa frumos ordonată.


Sursă foto: home-designing.com


Sursă foto: fashionretailnews.com


Sursă foto: home-designing.com


Sursă foto: socialphy.org


Sursă foto: Pinterest
Observați cum l-ați făcut să găsească plăcerea în astfel de activități și să nu își mai împrăștie jucăriile prin casă? Nu funcționează de fiecare data, dar când se întâmplă, nu poți spune că nu e plăcut! 🙂
Dacă vrei să povestim mai multe despre soluții diverse de organizare a locuinței, ne putem întâlni pe 13 martie, în cadrul evenimentului Mama Time Out. Ai toate informațiile pe blogul Florinei Badea, inclusiv formularul de înscriere. Participarea este gratuită, dar atât eu, cât și Florina te rugăm să ne spui dacă ți se schimbă planurile după înregistrare. Cedezi astfel locul unei alte persoane. Vă așteptăm cu daruri și surprize!
Dacă te întrebi de ce scriu astfel de articole, este pentru că sunt specialist în soluții de organizare (professional organizer) autorizat. Mi-am obținut certificarea la International Association of Professions Career College (IAP Career College) și sunt membru al International Association of Professional Organizers (IAPO). Suplimentar, am obținut și certificarea în celebra metodă KonMari, dar și o certificarea în Hygge, filosofia daneză pentru o viață fericită și împlinită.