În urma unei postări recente de pe grup mi-am dat seama că nu am dedicat nici un articol teoriei raftului dezordinii, deși am tot menționat-o prin texte ce au legătură cu organizarea dulapului. Îmi asum scăparea și o repar imediat, deoarece știu că ea poate fi extrem de eficientă pe termen lung. Și asta căutăm mulți dintre noi, să menținem nu doar câteva săptămâni.
Teoria îmi aparține și am formulat-o după ce m-am tot gândit de ce unii dintre noi ajungem să spunem că ordinea nu ține suficient. Mi-am dat seama că treaba aceasta are legătură cu metodele și cu soluțiile implementate, dar și cu disconfortul pe care ni-l creează la un anumit nivel ”perfecțiunea”.
Dacă ne referim la soluții, problemele apar atunci când ții morțiș să implementezi o metodă pe care nu o înțelegi prea bine, nu ți se potrivește sau este foarte la modă și vrei să fii în trend. Așa cum este KonMari acum. Numai dacă te gândești că există numeroase diferențe culturale între lumea asiatică și stilul nostru de trai ajungi singur(ă) la concluzia că nu o poți implementa 1 la 1. Și apoi casele noastre arată diferit, iar dulapurile au preponderent rafturi, nu sertare (pentru care metoda KonMari mi se pare perfectă). Știu asta din datele sondajului realizat la finalul lui 2018 despre modul în care se organizează românii.
Și atunci am zis că odată ce ai pus pe umeraș ce e de pus pe umeraș și ai împachetat ce e de pus pe rafturi ori în sertare, trebuie să creezi și un loc în care ai voie să fii neglijent(ă). Pentru că nu în fiecare zi avem aceeași energie să stăm seara să așezăm corespunzător hainele ce mai pot fi purtate a doua oară. Dar lăsându-le pe raftul dezordinii nu alterăm ordinea generală a dulapului, iar aspectul acela de ”tras la linie” nu ne mai creează blocaje de genul: Unde trebuie să pun bluza asta? În ce fel trebuie să o așez la loc? Oare nu-mi stric ordinea la haine la care am muncit atât de mult?
Este obligatoriu însă ca la final de săptămână să ne ocupăm de lucrurile lăsate acolo, pe raftul dezordinii, pentru că altfel haosul va câștiga teren în dulapurile noastre. Eu fac asta de ani de zile și nu am mai fost nevoită să golesc integral dulapul și să îl reorganizez. Nici chiar la schimbările de sezon, pentru că totul este la vedere, depozitat într-o manieră eficientă pentru mine și familia mea. Desigur, este foarte important și controlul cantităților.
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂