Suntem mulți cei care visăm la ziua în care ne vom putea construi case rapid, ușor și în acord cu mediul înconjurător. Iar dacă reușim să le facem independente de rețelele publice de alimentare, cu atât mai bine.


Sursă foto: EFdeN
Dar ce ați spune dacă v-am zice că acea zi nu este atât de departe, că niște tineri români, în mare parte studenți, au dezvoltat un prototip de casă modulară, pe o structură de parter + etaj (cu living, bucătărie deschisă, o cameră tehnică şi o baie, la parter şi două dormitoare, o cameră tehnică şi o baie, la etaj), ce poate fi ridicată în doar câteva săptămâni? Ați spune probabil că vreți să aflați mai multe.
Ce este proiectul EFdeN?
Astăzi, forma fizică a proiectului EfdeN este această locuință eficientă din punct de vedere energetic, ce are integrată o seră pe ambele niveluri și care a fost construită cu respect față de natură, în mare parte din materiale reciclabile. Pentru realizarea ei, în ultimii doi ani, au lucrat peste 200 de voluntari.


Sursă foto: EFdeN
În viitor, proiectul vizează dezvoltarea unui complex rezidențial format din locuințe solare inteligente, eficiente energetic și prietenoase cu mediul înconjurător. Adică în același spirit.


Sursă foto: EFdeN
Din ce este făcută casa EFdeN?
Structura este una în totalitate metalică și permite o asamblare rapidă. Totodată ea dă rezistență proiectului. Pereţi sunt de tip sandwich şi au o izolaţie termică foarte bună, astfel încât casa își conservă energia perioade mai lungi de timp. Modularitatea casei permite ca ea să fie ușor de transportat, montat și demontat.
În 2014, casa EFdeN a ajuns până la Versailles, la concursul internațional Solar Decathlon, unde a și luat premiul pentru sustenabilitate. Iată un clip cu drumul spre Franța parcurs de acest proiect.
Interiorul este și el modular şi flexibil și integrează numeroase piese de mobilier din materiale recliclate şi recliclabile. Iată mai multe poze:


Sursă foto: EFdeN


Sursă foto: EFdeN


Sursă foto: EFdeN


Sursă foto: EFdeN


Sursă foto: EFdeN


Sursă foto: EFdeN
Date tehnice despre încălzire, ventilare şi climatizare
Sera este integrată în strategia de climatizare a prototipului. Pe timp de iarnă aceasta acţionează ca un buffer termic, datorită amplasării sale pe zona de Sud-Est. Suprafaţa vitrată mare a acesteia facilitează aportul solar pe timpul iernii, când unghiul de incidenţă al razelor este mai mic.
Un alt rol în captarea şi distribuţia energiei calorice o au materialele cu schimbare de fază care, pe timp de iarnă, înmagazinează energia termică produsă de radiaţia solară ce intră în casă, distribuind-o ulterior în mediul interior, iar pe timp de vară ajută la absorbţia căldurii în exces, fiind umbrite pe timpul zilei.
Încălzirea şi răcirea se face prin tuburi cu apă care sunt amplasate în pereţi, prin panouri radiante cu apă montate pe tavan sau pereţii interiori pentru a asigura un confort termic optim.
Recuperarea căldurii este făcută din bucătărie şi baie cu ajutorul unui recuperaror de căldură pentru a crea depresiuni ce vor ajuta la ventilarea acestor două camere, iar introducerea aerului proaspăt se face prin living şi prin dormitoare.
Casa EFdeN poate fi vizitată
Casa EFdeN este situată în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor București, pe bulevardul Pache Protopopescu, nr. 66 și este deschisă publicului în fiecare zi de marți și joi, în intervalul 18:00-20:00 și sâmbătă, în intervalul 12:00-16:00. Vizitele se fac în baza înscrierilor făcute online, la www.efden.org/inscrieri.
Claudiu Butacu, președintele Asociației Solar Decathlon București și unul dintre coordonatorii proiectului EFdeN spune că își dorește să implice companiile în acest proiect ca și membri activi, nu ca simpli sponsori.
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.