Dacă vreți să renovați terasa ori vă aflați în faza de construcție a uneia noi, gândiți-vă serios la pietruirea ei. De ce? Pentru că este o soluție rapidă și la îndemână de realizare a acestui tip de proiect de DIY. Specialiștii Hornbach ne spun care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm.
De ce aveți nevoie:
Material:
- Aplicaţi tencuială mozaicată pe suprafaţa soclului.
- Depozit pentru plăci
- Criblură 2/5 mm
- Mortar adeziv în strat gros
- Colţare metalice cu orificii
- Plăci pentru terasă
- Pietriş 0/32 sau 0/45 mm
Unelte de lucru:
- Roabă
- Ţăruşi din lemn
- Lopată/Cazma
- Găleată
- Distanțier
- Ruletă
- Ciocan de cauciuc
- Baros
- Flex
- Boloboc
- Mistrie
- Mănuși de lucru
- Sfoara zidarului
- Daltă
- Drișcă
Cum procedați:
Pasul 1:
Amplasarea plăcilor pe beton: Înainte să amplasaţi plăcile pe o fundaţie de beton, verificaţi dacă există şi o cădere corespunzătoare. Apa care pătrunde în rosturile pardoselii trebuie să se poată scurge liber. În cazul lipsei căderii trebuie turnată o şapă cu o cădere corespunzătoare.
Pasul 2:
Amplasarea se efectuează fie pe un pat de montare foarte permeabil din criblură, pe sistemele de sprijin pentru plăci sau pe mortar.
Pasul 3:
Pentru amplasarea pe criblură, pe placa de beton se aduce un pat de montare gros de circa 5 cm, cu granulaţia 2/5 mm. Acest strat se trage cu o cădere de cca. 2% faţă de casă.
Pasul 4:
Pentru amplasarea pe criblură, pe placa de beton se aduce un pat de montare gros de circa 5 cm, cu granulaţia 2/5 mm. Acest strat se trage cu o cădere de cca. 2% faţă de casă.
Pasul 5:
Distanţierele pentru rosturi care se utilizează pentru o obţine distanţă egală a rosturilor sunt fabricate special pentru acest mod de montare al dalelor din piatră artificială. Aceste distanţiere rămân în rosturi.
Pasul 6:
Rosturile nu se umplu cu nisip pentru rosturi, ci rămân deschise. Plăcile tăiate se amplasează cu marginea tăiată înspre casă. Marginile pardoselii din piatră pot fi asigurate contra deplasării cu colţare metalice zincate găurite sau prin completare cu pământ. În cazul utilizării profilelor din metal aveţi grijă neapărat să asiguraţi posibilitatea de scurgere a apei.
Pasul 7:
Amplasarea poate fi făcută şi pe aşa numitele sisteme de sprijin pentru plăci. Această metodă are avantajul că plăcile amplasate pot fi oricând înlăturate cu uşurinţă. De asemenea, este posibilă schimbarea plăcilor una câte una. În plus, apa se poate scurge fără oprelişti.
Pasul 8:
La primul rând de montare plăcilor sunt amplasate pe ½ din sistemul de reazem pentru plăci.
Pasul 9:
Pentru egalizarea denivelărilor solului, sistemele de sprijin pot fi potrivite prin punerea dedesubt a unor şaibe potrivite. Pentru montarea plăcilor de colţ, sistemele de sprijin pot fi tăiate cu bomfaierul.
Pasul 10:
Amplasarea plăcilor pe criblură: Condiţia prealabilă pentru instalarea corectă este o suprafaţă solidă şi sigură la îngheţ. Nu utilizaţi ca substrat materiale care conţin argilă sau care eliberează vopsea.
Pasul 11:
După excavarea zonei de amplasare se aduce un strat gros de 20 cm din material compactabil, de ex. 0/32 sau 0/45. Menţineţi o cădere de 2% faţă de clădire.
Pasul 12:
După compactarea materialului se aduce un pat de montaj gros de 5 cm din criblură 2/5. Trageţi acest strat plat. Amplasarea se face de-a lungul unei sfori întinse.
Pasul 13:
Utilizaţi pentru păstrarea distanţei necesare a rostului de 3-5 mm distanţiere speciale pentru dale din piatră artificială. Nu montaţi în nici un caz plăcile fără să lăsaţi rosturi pentru că pot apărea deteriorări ale materialelor. Rosturile nu se umplu cu nisip pentru rosturi.
Pasul 14:
Amplasarea pe pat din mortar: În cazul unei amplasări pe mortar, plăcile se aşează pe puncte de mortar în cele patru colţuri şi la mijloc şi se bat cu ciocanul de cauciuc până la înălţimea dorită.
Pasul 15:
Şi la această metodă de montare păstraţi o lăţime a rosturilor de 3-5 mm. Ca mortar este indicat un mortar adeziv care se aplică în strat gros. Suprafaţa de amplasare trebuie să fie încărcată numai după uscarea completă a mortarului.
Pasul 16:
Plăcile se prelucrează cu flexul: Placa este mai întâi spălată şi apoi se trasează zona de tăiere.
Pasul 17:
Acum tăiaţi placa mai întâi din partea inferioară cu flexul şi un disc de diamant, şi apoi răsuciţi. Tăiaţi şi de pe suprafaţa superioară de-a lungul marcajului, până când placa se desprinde curat. După separare, bucăţile de plăci se spală cu apă curată deoarece praful de şlefuire poate provoca pete.
Pasul 18:
Protejarea plăcilor: Aveţi grijă întotdeauna la montarea plăcilor pentru terasă ca acestea să nu se murdărească. Cel mai bine este să acoperiţi în timpul lucrului plăcile deja montate, cu o folie. Plăcile care nu au fost încă amplasate trebuie, de asemenea, depozitate la adăpost.
Pentru o mai bună înțelegere a proiectului urmăriți cu atenție colajul foto de mai jos: