Americanii numesc ”artă” fiecare pictură făcută de copiii lor în timpul liber sau la școală. Poate sună exagerat, dar în felul acesta îi încurajează să își urmeze pasiunile, să le aloce timp și să și le dezvolte. Sentimentul că din mâinile lor iese ceva remarcabil impulsionează! Sigur că nu orice pictură infantilă este un Monet sau un Picasso, dar nu se știe niciodată ce mare artist se naște astfel.
Pentru noi, cei care am ieșit de ceva vreme de pe băncile școlii, nu este neapărat mai greu să ne descoperim noi aptitudini sau să le perfecționăm pe cele cunoscute, dar timpul limitat și obligațiile de om mare ne cam încurcă. Totuși, la nivel de hobby, merită să ne exersăm talentele bănuite și nebănuite. Iată câteva ponturi și idei de mici opere de artă pe care le puteți face singuri, fără a vă pricepe prea tare la asta!
Nr. 1
Dacă vreți să vă apucați de pictat, trebuie înainte de toate să vă placă ideea în sine. Pictați pentru că vreți să pictați! Nu vă gândiți că nu aveți suficient talent să faceți vreo capodoperă. Excelența vine și din exercițiu!
Nr. 2
Pentru a nu vă demoraliza din start, începeți cu proiecte simple, spre exemplu cu o floare sau cu un text scris pe o pânză cu o caligrafie frumoasă.
Nr. 3
Un alt sfat practic ar fi să vă gândiți mai mult la culori și la modul în care le combinați și mai puțin la forme. Este evident că acestea din urmă vor fi mai greu de realizat, așa că începeți cu ce este mai ușor.
Nr. 4
Nu pictați din imaginație dacă sunteți începător. Reproduceți modele sau inspirați-vă din fotografii. Învățați în felul acesta în mod intuitiv lucruri despre compoziția picturilor.
Nr. 5
Când începeți un proiect, gândiți-vă unde în casă și-ar găsi cel mai bine locul. Integrându-l în decor vă va fi mult mai simplu să îl realizați.
Nr. 6
Pictați de plăcere, nu vă puneți un deadline strict. Totuși este bine să aveți un orizont de timp pentru fiecare lucrare: o zi, o săptămână, o lună. Altfel riscați să vă pierdeți motivația pe drum!
Nr. 7
Pentru decorarea locuinței, puteți folosi și postere, nu doar tablouri. Atenție însă, nu le lipiți cu bandă adezivă pe perete ca pe vremea liceului. Puneți-le în ramă pentru a le înnobila. Tot în ramă puteți pune și un text tipărit cu grijă pe o foaie de hârtie, dacă nu aveți cel mai frumos scris din lume. Arată bine, iar dacă mesajul este agreabil, de ce nu?
Dacă v-a plăcut articolul despre picturi simple, distribuiți-l și cu prietenii.