Dacă vrei să faci un cadou altfel de sărbători sau în orice alt moment al anului, îți recomand să te gândești la o operă de artă. Unicitatea sa este dublată de valoarea pe care aceasta o poate câștiga în timp.
Recent am descoperit un artist român care și-a făcut un nume și prin transformarea în tablouri a diferite vedete din lumea muzicii și a sportului. Robbie William, Armand Assante sau Mike Tyson sunt trei din chipurile așternute pe pânzele sale. Numele lui este Aidan Andon și înainte de a fi pictor a fost contabil. Mi-a povestit despre trecerea lui de la cifre la artă în interviul de mai jos.


Sursă foto: Aidan Andon
Care e povestea ta?
Dincolo de poveste, dincolo de faptul că pictez și sunt artist, sunt om cu bune și rele, alegeri corecte și greșeli. Nu m-am născut artist, iar concluzia asta se poate trage ușor din faptul că timp de 13 ani am fost contabil. Dar am avut o pasiune și o viziune și mai ales ambiție și curiozitate. Pe toate am vrut să le explorez și să văd ce poate să iasă, ce pot să fac eu cu ele, așa că după trei ani petrecuți în Asia, m-am lăsat adoptat de domeniul artă.
Îmi place binele și așa am considerat că pot să îmi aduc și eu aportul în lumea asta, să fac oamenii să vadă și să se vadă într-un mod pozitiv.
Ce îți definește stilul artistic?
Mi-am ales stilul artistic din dorința de a scoate în evidență frumosul din orice. Se știe că realitatea nu-i cea mai faină și avem tendința ca uneori să ne ascundem după măști, iar alteori să ne cenzurăm sau să ne dăm alte repere voit greșite, să părem în alt fel decât suntem. Iar prin munca mea încerc să surprind realitatea fiecăruia, fără să-i alterez esența, dar și fără a-i scoate în evidență micile imperfecțiuni.
Colecția “Chipuri de artiști celebri” de unde a pornit?
Totul a început cu o serie de concerte susținute de un radio foarte cunoscut din țară. Mi-au propus să facem portrete invitaților și apoi să le oferim acestora pe scenă. Deși eram la început, mi-a fost drag să pictez chipul fiecărui artist și mi-a mai plăcut că reușeam să-i fac pe pânzele mele să semene cât mai bine cu realitatea. Și pe fiecare portret pe care-l pictam, îmi doream să-l duc cât mai mult spre starea de fapt, să folosesc cât mai multe elemente din realitatea chipului persoanei respective… Așa, cel la care lucram ieșea mai bine decât cel de dinainte. Apoi, am început colaborări cu marii organizatori de evenimente mondene, muzicale sau sportive și am ajuns să pictez pentru nume mari ca Robbie William, Armand Assante sau Mike Tyson.
Cum îți imaginezi casele în care ajung tablourile tale? Cum îi vezi pe clienții tăi?
Consider că lucrările mele ar trebui să fie expuse oriunde bucură ochii cuiva, nu neapărat în locuri speciale. Am avut tablouri expuse și în toaleta unei minunate cafenele din București, iar asta la dorința mea.
Orice client își poate expune lucrarea unde dorește și dacă pe el îl bucură să îmi vadă lucrarea pe un perete în bucătărie, pentru că așa gătește mai cu spor, eu sunt de acord cu asta.
Mai important decât casa, palatul sau galeria personală în care ajung lucrările mele este faptul că ele sunt văzute de oameni care le apreciază. Consider că arta ne face bine în viață, iar dacă oamenii rezonează cu lucrările mele și le doresc în jurul lor și le expun în oaza lor de liniște, cum le este lor bine și pe plac, eu sunt cel mai mulțumit și fericit cu gândul că o părticică din mine face bine undeva. 🙂
Faci și creații personalizate, la cererea clientului?
În mare parte, creațiile mele sunt personalizate. Clienții vin și comandă tablouri fie pe baza unor poze de familie sau cu persoane dragi, fie a unor imagini care sunt pe sufletul lor. Unii le păstrează în scop propriu, alții le oferă drept cadou. Singurele momente când realizez lucrările care nu sunt cerute de cineva în mod special sunt cele în care particip la expoziții sau galerii, iar atunci rămâne la latitudinea mea ce aleg să pictez.
Însă, pentru mine bucuria cea mai mare este când realizez tablourile la comandă, pentru că știu că cineva abia îl așteaptă și se gândește la momentul când îl va vedea. Iar când îl vede gata și îl apreciază, este cea mai mare bucurie pe care nu o pot descrie în cuvinte.
De unde se cumpără și cât costă creațiile Aidan Andon?
Comenzile se pot efectua prin mesaj privat pe pagina mea de Facebook – www.facebook.com/AidanAndon sau prin mail la contact@aidanandon.ro. Costurile diferă în funcție de mărimea tabloului, de complexitate și de timpul de execuție. Dar toate detaliile astea se stabilesc înainte cu clientul, așa că atunci când ne apucăm de treabă avem deja o idee clară. Și am vorbit la plural, că ne apucăm de treabă, pentru că eu chiar consider că orice tablou se lucrează împreună cu clientul. Eu vin cu ceea ce știu să fac și anume să pictez, iar el vine cu feedback-ul și entuziasmul de după.