Organizarea timpului: Cum valorifici la maxim weekend-ul și zilele libere

by admin

Nu sunt puțini cei care încep săptămâna mai obosiți decât au încheiat-o pentru că și-au ocupat week-end-ul cu tot felul de activități haotice și fără legătură între ele. Nici eu nu sunt o excepție… Spontaneitatea este bună, dar nu în fiecare moment. Nu suntem programați să avem atât de multă energie. Organizarea ne ajută să ne protejăm bateriile și să le folosim cât mai bine cu putință. Nu mă înțelegeți greșit. Nu trăiesc ca un robot, cu reguli fixe de la care nu mă abat. Nu am această dorință și nici încăpățânarea să duc o viață încorsetată de reguli. Îmbrățișez mai degrabă planificarea, care mă ajută să am un fir director al zilelor, să pot face față responsabilităților de adult și energiei celor doi copii. Căci vreau, nu vreau, ei vor și la vârsta pe care o au, prezența este de 100%.

Nu știu cum va fi mai târziu, dar dorința mea de părinte este să îi cresc să devină independenți. Nu în sensul de a face cât mai puține lucruri cu ei. Oh, nu! Ador asta! Scopul este ca ei să învețe să se descurce pentru că așa cred că este bine și sănătos în procesul lor de devenire. Să găsească lucruri, să le ia, să le pună la loc, să asimileze rutine. Este util pentru întreaga familie.

Cu aceste gânduri în minte, am scris și rândurile de mai jos. Vreau să am energie și să mă bucur de ei și de noi mai ales în timpul nostru liber, când nici unii, nici alții nu avem responsabilități majore. Iar prima lecție pe care am învațat-o când băieții erau mici, este că somnul e viață. Pentru părinții care citesc, nu mai este nevoie de nicio explicație. Pentru cei care nu au ajuns încă în această etapă, vă urez sincer și din toată inima să profitați de odihnă. Nimic nu va mai fi la fel după venirea pe lume a oamenilor mici. Va fi magic, vă promit, dar somnul nu va mai fi îndestulător. O realitate la care ne adaptăm, dar pe care o punem îmbunătăți ocazional și cu ajutorul planificării și a organizării. Să purcedem deci!

Importanța somnului

Citeam la un moment dat un extras din raportul Life at Home, pe care IKEA îl realizează anual, că oamenii au început să doarmă mai puțin, de la 8 ore cât este media recomandată, la puțin peste 6 ore. Asta pentru că trăim în grabă, iar lipsa de odihnă este asociată și cu succesul. Oamenii care muncesc peste program sunt văzuți drept cei care au șanse să reușească în viață. Același studiu subliniază că percepția este eronată și că greșim renunțând la una dintre cele mai la îndemână și mai accesibile resurse de care dispunem: somnul.

Efectul de burnout poate fi evitat și dacă suntem atenți la modul în care ne folosim timpul. Julie Morgenstern, supranumită ”Regina Productivității”, în America, recomandă alcătuirea unui plan pentru minim 3 zile, care să includă toate activitățile cunoscute, dar care, datorită flexibilității date de intervalul mai lung de timp, ne va permite să gestionăm mai eficient situațiile neprevăzute. În plus, notarea în agendă a sarcinilor aferente pentru mai multe zile consecutive ne ajută să vedem cum le putem grupa între ele astfel încât să le finalizăm mai rapid și cu rezultate cât mai bune.


Astfel îți poți da seama când ai la dispoziție mai multe ore pentru activități ce presupun concentrare și poți muta o întâlnire sau un call într-un alt segment din zi sau din săptămână.


Organizarea timpului în weekend și în vacanță

Ne organizăm pe plan personal și încercăm să gestionăm timpul în week-end-uri și în vacanțe pentru a profita din plin zilele libere. Dacă facem o pauză de la sarcinile profesionale nu înseamnă că renunțăm complet la un fir director. Joi, de exemplu, începem să facem planuri de vineri seară, apoi pentru sâmbătă dimineața, la prânz și seara și din nou pentru cele 3 segmente temporale de duminica. În total 7 planuri clare.


Când ies în oraș, ce mănânc, când mănânc, când fac cumpărăturile, când mă întâlnesc cu prietenii sunt doar câteva întrebări pe care ni le putem pune pentru a alcătui agenda de week-end.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor.

Ti-ar putea placea si articolele urmatoare

Citește OrDeLi – Revistă trimestrială de Organizare, Design & fine Living

Articole

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și accesează gratuit e-book-ul #MareaOrganizare

@2024 Toate drepturile rezervate Diana Mihăilă

Website realizat și găzduit de DUCADU