Voi, cei care, mă cunoașteți deja în online, de pe blog sau de pe grupul cu idei de organizare, știți că îmi place să studiez și să teoretizez domeniul, nu doar să împăturesc pe post de hobby. Aia e, fiecare cu plăcerile sale în viață! 🙂
Deoarece home organizing 101 este ceva ce fac în condiții speciale, eu fiind înainte de toate jurnalist, deci creator de conținut, dedic mare parte din timpul meu profesional scrisului și dezvoltării de noi programe și concepte. Așa au apărut:
- Regula lui U
- Regula lui L
- Regula lui U și L, varianta îmbunătățită
- Raftul dezordinii
- Depozitarea în zigzag
- Teoria controlului cantităților
- Teoria Generalului Organizator
Dar și cele două mari programe gratuite de declutter și organizare:
Până acum, am făcut sute de module de organizare în sistem nord-american, asiatic, scandinav. Sunt diplome și link-uri prin tot blogul. Anul acesta urmează alte câteva zeci. Formarea continuă mă ajută să scriu mai bine și să dezvolt programe mai complexe și mai eficiente. Faptul că International Association of Professional Organizers mi-a validat metoda creată mă face încrezătoare. Veți afla în curând totul despre ea!
Așa că la început de 2020 vin cu o nouă regulă.
Regula celor 6 cutii
Atunci când elimini surplusul (declutter) și vrei să organizezi cât mai eficient casa ai nevoie de 6 cutii pentru ca procesul să fie eficient și să decurgă cât mai bine. Acestea sunt:
- Cutia cu obiecte de păstrat. Punem în ea tot ce trebuie să primească un loc-casă, pentru că ne place, ne este util, este funcțional.
- Cutia cu obiecte de dat. Cutia colectează tot ce este potrivit de dăruit persoanelor apropiate, de la haine în stare bună care nu ne mai vin sau nu ne mai caracterizează, până la lucruri cumpărate din implus ori primite cu diferite ocazii. Atenție! Nu transferăm surplusul nostru la cei dragi (ex. Duc la părinți tot ce mă încurcă în casă). Locuințele lor nu sunt anexele noastre! Dăm/dăruim acele obiecte care știm că sunt pe gustul lor și le sunt de trebuință. Putem chiar să ne invităm prietenii să își aleagă din această cutie ce consideră de cuviință și să le spunem din start care este proveniența obiectelor. Nu facem cadou ceva ce nu ne place doar pentru că vrem să scăpăm de acel obiect!
- Cutia cu obiecte de donat / vândut. Tot ce nu ne caracterizează pe noi și nici pe apropiați se poate dona sau vinde. Ele vor ajunge cu siguranță la cineva care le va aprecia.
- Cutia cu obiecte de reciclat. Ce nu mai este utilizabil, dar are potențial poluant, se pune în această cutie. Apoi se triază pe categorii și fiecare în parte ajunge la containerul special.
- Cutia cu obiecte de aruncat. Dacă un lucru nu a putut fi reciclat atunci ultima variantă este să fie aruncat.
- Cutia cu obiecte ce nu aparțin spațiului respectiv. Când organizăm o încăpere și eliminăm surplusul găsim adesea obiecte ce aparțin altor spații. Nu le ducem în locul-casă imediat ce ne apar în cale. Dacă sunt multe, am sta numai pe drumuri și nu ne-am mai concentra pe sarcina ce trebuie îndeplinită. Deci va crește timpul efectuării acesteia și va scădea interesul. Așa că ce nu aparține spațiului se pune în cutia cu nr. 6 și atunci când declarăm procesul de organizare și declutter finalizat, le ducem și pe acestea la loc.
Regula celor 6 cutii este utilă indiferent ce categorie de produse avem de sortat, fie că sunt haine, jucării sau decorațiuni.
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.