Organizarea camarii

by admin
0 comment

Pentru mulți dintre noi, organizarea cămării nu este chiar cea mai simplă treabă de făcut. Eu nu sunt neapărat o excepție! Și asta pentru că, cel mai adesea, spațiul dedicat stocării proviziilor este îngust, întunecos și/sau are un acces greoi (e pe hol, la subsol/boxă ori într-o anexă a bucătăriei). Iar toate acestea la un loc favorizează dezordinea!

Imaginează-ți doar cum ajungi istovit(ă) de cărat un sac mare cu cartofi până în ușa cămării. Sau zece borcane cu murături. Ori patru pungi de orez, șase de făină și un bax de ulei. Așa-i că primul lucru care îți vine să-l faci este să împingi totul înăuntru, să tragi ușa după tine și să fugi? Firesc! 🙂

De ce nu pot ține cămara organizată mult timp?

În cazul meu, principala problemă o reprezintă forma spațiului de depozitare. Cămara noastră este sub scară și arată ca un L. Dacă în fața ușii, unde încăperea are cea mai mare înălțime, am montat rafturi, în zona în care scara coboară e mereu o provocare, pentru că trebuie să mă așez în genunchi și să mă întind ca să pun ori să iau lucruri. Treaba asta o fac o vreme, dar când mă grăbesc să las ceva sau sunt obosită, multe din provizii sfârșesc prin a fi lăsate fix în dreptul ușii sau împinse după colț, acolo unde e greu de intrat.

O altă mare problemă a mea este că spațiul servește drept cămară și debara. Adică produse alimentare ”conviețuiesc” cu ustensile de curățenie și produse de menaj, dar și cu încălțări de extrasezon, genți, valize și alte lucruri care nu și-au mai găsit locul prin casă, dar cu care nu am decis încă ce vreau să fac. Ca mine, mulți! Sunt convinsă!


În astfel de spații am o regulă pe care ți-o recomand:

Creează secțiuni clare! Nu amesteca proviziile de mâncare cu cele pentru curățenie. Alcătuiește un colț pentru produsele care în mod tradițional aparțin cămării (borcane, provizii etc.), unul pentru stocarea aspiratorului, mopului și a soluțiilor de menaj, iar amestecăturile ține-le pe toate într-un perimetru delimitat. Așa, în momentul în care vei decide să te ocupi de ele, nu va fi nevoie să răscolești prin celelalte categorii.


Organizarea rafturilor cămării

Indiferent de tipul de spațiu pe care îl avem, de dimensiune și poziționare, dacă avem o cămară încorporată în mobila de bucătărie sau este o încăpere separată, sunt câteva principii de care ne putem folosi. Nu te aștepta să ți se potrivească toate. Când îți creezi un sistem de depozitare, fă-l fix așa cum știi că îți este cel mai ușor ție să îl folosești.

  • Pune la nivelul ochilor produsele de care ai nevoie cel mai des. La fel și cărțile de bucate din care te inspiri.
  • Legumele și fructele din care se pot scutura frunze sau pământ, așează-le pe sol, preferabil în cutii de depozitare (cu roți), la care să ai acces ușor și pe care să le poți curăța periodic.
  • Pe rafturile de sus, unde e posibil să ai nevoie de o scară pentru a ajunge, pune lucruri cu care nu ai treabă zilnic, nici măcar săptămânal.
  • Pe podea și pe rafturile de jos vor sta întotdeauna proviziile cele mai grele. În cazul în care raftul cedează, nu va fi afectată întreaga cămară.
  • Rolele de șervețele, fețele de masă, prosoapele și alte lucruri de care ai nevoie ocazional în timpul săptămânii lasă-le pe rafturile din mijloc.
  • Dacă ai mai multe cutii, sticle sau borcane din același produs sau aceeași categorie alimentară (ex. murături), depozitează-le în șir indian, astfel încât prima linie de recipiente să îți indice clar ce se află în spate.
  • Evită caserolele închise la culoare, prin care nu se vede conținutul. Sunt șanse mari să uiți ce ai depozitat acolo. Poate ai pus ceva perisabil!
  • Dacă sunt borcane, condimente sau sosuri la care umbli des, le poți așeza pe sisteme rotative ce îți dau acces rapid fix la ce îți trebuie;
  • Când ai de depozitat sticle ce nu încap pe rafturi din pricina înălțimii, culcă-le și așează-le sub formă piramidală. Dacă nu sunt sticle sigilate în comerț (apă, vin, suc etc.), ai grijă ca dopurile să fie foarte bine strânse, pentru a nu curge. Atenție și la sticlele al căror conținut poate fermenta (suc de roșii, socată, must etc.), pentru că, din cauza presiunii, se pot sparge și împroșca totul în jur!
  • Borcanele, cutiile și conservele le mai poți așeza de la mic la mare, astfel încât să vezi ușor până în spatele raftului.
  • În cazul în care știi că în mod constant faci provizii de biscuiți, bomboane, cipsuri si alte lucruri de ronțăit, le poți grupa în categorii și depozita în coșuri pe care îți recomand să le etichetezi, dacă nu vezi ușor în ele și ai mai multe de același fel.
  • Dacă nu îți plac ambalajele și folosești borcane și cutii pentru făină, mălai ori condimente, le poți eticheta și pe ele, nu doar pentru a ști conținutul, ci mai ales pentru a ști când expiră.
  • Dacă păstrezi în cămară produse pe care le-ai desfăcut, ai grijă să le etanșezi pe cât posibil cu clești, pungi resigilabile (zipper bags), capace ori folie alimentară.
  • Tăvile și formele de prăjituri pot sta toate într-un coș și alegi raftul pe care le depozitezi în funcție de cât de des le folosești.
  • Sunt extrem de utile cutiile pe roți, mai ales dacă pui în ele provizii serioase de legume ori conserve. Le poți manevra mult mai ușor așa.
  • În principiu, depozitarele care știm că sunt făcute pentru a ține lucruri grele, e bine să aibă mânere de care să le putem apuca și să nu fie confecționate din materiale alunecoase. Din pricina greutății, sunt șanse crescute să le scăpăm.

Părerea mea:

Nu condiționa organizarea cămării de tot felul de dispozitive (borcane dichisite, cutii, coșuri sau etichete). Creează categorii clare de produse și vezi apoi ce poți face și din punct de vedere estetic. Eu, spre exemplu, am reciclat lădițe din lemn pentru a păstra cartofii, ceapa și morcovii. Pentru treaba asta poți folosi și vechi cutii de pantofi sau organizatoare metalice ori din plastic (acelea pentru dosare).


După toate astea, mai am o recomandare să îți fac: pune în cămară o sursă bună de lumină! Când nu vezi prea bine ce ai în jur, nu te mai duci să pui obiectul în categoria din care face parte, ci vei avea tendința să îl lași acolo unde observi un loc liber. Iar asta duce inevitabil la dezordine.


Poate te-ar mai interesa să citești și:

Feng Shui-ul și organizarea armonioasă a casei

Organizarea băii când ai copil mic

Organizarea mașinii când călătorești cu copii


Scriu toate aceste lucruri în calitate de specialist în soluții de organizare, membru al International Organization of Professional Organizers (IAPO). Sper să îți fie de folos!

Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Și hai și în grupul cu idei de organizare unde poți obține soluții adaptate stilului tău de viață.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies