O evaluare onestă a diferitelor noastre posesiuni ne ajută să ne dăm seama că locul multora dintre ele este la gunoi. Din experiența personală și din cea de specialist în soluții de organizare am înțeles că următoarele 15 lucruri sunt cel mai adesea lăsate uitării prin locuințele noastre, ceea ce se traduce în fapt în dezordine și spațiu ocupat inutil.
Eliminarea lor din decor e un alt fel de a obține mai mult spațiu într-o casă oricât de mică.
Iată cele 15 lucruri:
- Șosete uzate și/sau desperecheate. Să fim realiști, dacă după două-trei cicluri de spălare și sortare o parte din șosete nu își mai găsesc perechea, e un semn că trebuie să scăpăm de ele. La fel și de cele găurite pe care tot zicem că le coasem de câteva săptămâni bune.
- Haine care nu îți mai vin sau sunt prea uzate. Dacă nu le-ai purtat mai bine de un an, e foarte posibil să nu le mai porți niciodată. Prin urmare, ele nu fac altceva decât să ocupe dulapurile, rafturile și sertarele. În acest caz, înainte de a te gândi să le arunci, vezi dacă poți dona sau recicla o parte dintre ele. (Uite ce fac eu cu hainele mele)
- Costume de baie vechi. Actrița Joan Rivers declara în cadrul emisiunii sale ”Fashion Police” că plaja este unul din locurile unde chiar nu vrei să te strângă ceea ce porți. Prin urmare, costumul de baie ar trebui să fie cu un număr mai mare decât în mod obișnuit, să nu pară că ne sufocăm în el ori că stă să plesnească în orice moment. De când îi urmez sfatul, nici urmă de sufocat și plesnit! 🙂
- Prosoapele vechi de bucătărie. Dacă sunt prea multe pete pe ele ori s-au rărit de la ștersul de oale, blaturi și ustensile de gătit, e vremea să le înlocuiești. Personal, îmi taie pofta de mâncare. Iar asta poate ajuta când suntem la dietă. În rest…
- Oja uscată. Trucul cu acetona nu ajută atât de mult pe cât ne-am dori. Dacă l-ai încercat cel puțin o dată, știi deja că oja diluată nu va mai arăta niciodată la fel de bine după aplicare, fie pentru că își pierde din luciu, densitate sau omogenitate.
- Reviste vechi. Dacă nu sunt de colecție, scapă de ele după ce le-ai citit. Evită să le stochezi în baie, pentru că umezeala din aer favorizează deteriorarea lor. Și ajungem la un alt subiect cu bacterii și alte vietăți…
- Periuțe de dinți mai vechi de 1 an de zile. Am citit recent un studiu conform căruia periuța de dinți ar trebui înlocuită la fiecare 6 luni. Hai să extindem la un an acest deadline important pentru sănătatea noastră orală și vom ajunge la concluzia că e timpul pentru o periuță nouă.
- Mostre de cosmetice, geluri, șampoane etc. Cu toții ne pricopsim cu așa ceva, cel mai adesea când mergem la mall sau în hypermarketuri. Și cam aceeași toți zicem că le ținem pentru când plecăm în concediu, că ne va fi mai ușor să le băgăm prin valize. Dacă nu ai nicio excursie programată în următoarea jumătate de an, am o veste proastă pentru tine: cel mai adesea, mostrele expiră în câteva luni.
- Pixuri care nu mai scriu. Nu este un instrument de scris valoros ori parte a unei colecții, aruncă-l! Garantat nu te duci la librărie să îi cumperi mină nouă.
- Jocuri cu piese lipsă. În cazul în care regulamentul impune existența anumitor piese pentru buna desfășurare a jocului și o parte dintre ele lipsesc, e de la sine înțeles că jocul nu mai poate fi folosit. De ce l-ai păstra?
- Magneți dacă nu ai o colecție. Eu chiar nu am mania magneților. Nu îmi cumpăr niciodată când merg în vacanță și nici nu le cer prietenilor să îmi aducă. Ba chiar le spun că nu colecționez așa ceva. Îmi place ca exteriorul frigiderului meu să fie curat.
- Căni de ceai și de cafea pe care nu le folosești. Fie că le-ai primit separat, fie că s-a descompletat un set, poți lua în considerare să scapi de acele căni care stau mai mult nefolosite. Sunt relativ voluminoase și țin ocupat un spațiu ce ar putea primi o altă funcționalitate. Sau, pur și simplu, ar fi mai bine organizat.
- Condimente expirate, nefolosite sau folosite foarte rar. Cum-necum, avem momente când ne apucă febra cumpăratului de condimente și de făcut experimente culinare. Dacă nu ne-a plăcut gustul dat de anumite mirodenii, nu are sens să le mai păstrăm.
- Sticle și borcane goale. Cred că asta este o deprindere de la părinți și bunici, obișnuiți să pună conserve în fiecare toamnă. Dacă nu ai astfel de preocupări, scapă de ele din casă.
- Pungi și ambalaje. Sunt din aceeași categorie cu cele de mai sus. Primim gratuit atât de multe încât este imposibil să nu facem stocuri inutile. Nici măcar ambalaje pentru cadouri nu ar trebui să păstrăm în exces. Oricum e foarte posibil ca la prima petrecere festivă la care mergi să ai nevoie de un ambalaj potrivit contextului, nu de unul reciclat de la ziua ta de naștere.
Poate ți-ar mai plăcea să citești și:
- Metoda mea de organizare a jucăriilor copiilor de 1-2 ani
- Metoda KonMari de împăturire a hainelor
- Cum înveți cu copil să fie organizat încă de mic
În cazul în care ești pasionat(ă) de organizare, te invit și în grupul meu de Facebook pentru tot felul de resurse gratuite.