Pe lângă casele închistrite cu motive tradiționale, comuna Ciocănești, din județul Suceava, se mai mândrește și cu muzeul său etnografic, ce găzduiește doar exponate donate de oamenii locului. De altfel așa a și luat naștere în urmă cu mai bine de zece ani, bătând din poartă în poartă și adunând de la localnici obiecte și piese vestimentare moștenite din moși strămoși.
Nu a fost o muncă ușoară, pentru că te desparți greu de lucruri cu valoare sentimentală, dar ciocăneștenii au înțeles cât de important este gestul pentru comună.
Astăzi, muzeul adăpostește sute de exponate, de care se îngrijește zi de zi Marilena Niculiță, fost economist, în prezent muzeograf.
Munca i-a devenit mai ușoară, după ce în 2015 întregul Muzeul Etnografic din Ciocănești a fost renovat în totalitate cu sprijinul Policolor, în cadrul campaniei „Redescoperă Culorile României”, pe care producătorul român de lacuri și vopsele a lansat-o la aniversarea a 50 de ani de activitate. Din cele 3 tone de materiale de construcții și 700 de kg de vopsea oferite, o partea au fost folosite pentru reabilitarea muzeului, iar o parte, mai mare, evident, la renovarea cu brâie a mai bine de un sfert din casele din Ciocănești.
Parteneriatul dintre Policolor și comuna suceveană a fost semnat la începutul acestui an, iar la scurt timp au și demarat lucrările, astfel că în mai puțin de cinci luni ele au fost finalizate. Muzeul Etnografic Ciocănești a fost inaugurat pe 15 august, la circa un an după ce Primăria a decis reabilitarea totală a sa pentru protejarea exponatelor.
În localitate mai există și Muzeul Ouălor Încondeiate, unde pot fi admirate colecții din diferite zone ale țării. De altfel, mulți dintre localnici stăpânesc arta încondeierii. Cel mai mic încondeiator este un băiețel de 6 ani.
Printre tinerii pasionați de această artă se află și Luminița Niculiță, cel mai tânăr ambasador Policolor, fiica muzeografei din comună. Atât Luminița, cât și sora sa mai mare, Laura, au moștenit această pasiune și contribuie la cultivarea ei peste ani.
Și tot în Ciocănești mai puteți admira o frumoasă colecție de farfurii din lemn, pictate cu motive tradiționale și, ca o coincidență, realizată tot cu vopsea Policolor. Colecția are exponate vechi de aproape o jumătate de secol.
Despre Ciocănești și campania ”Redescoperă Culorile României”:
Casele din Ciocănești fac satul un muzeu în aer liber
Salutări din Ciocănești, satul-muzeu cu case cu motive tradiționale
Cum arată Satul Cultural al României
Artă în mișcare: Locomotiva pictată cu motive tradiționale a fost pusă în circulație
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii!