Muntenegru este una din țările acelea pe care le poți vizita dintr-un capăt în altul într-un singur sejur. Are mai puțin de 14.000 km2 și este locuită de 625.000 de persoane (de trei ori mai puțin decât locuitorii oficiali ai Bucureștiului)! Dar asta nu este rău deloc și nici nu înseamnă că nu mai ai motive să revii! Din contră! Odată ce i-au cunoscut esența, Muntenegru poate deveni ușor o destinație preferată de vacanță!
Distanța dintre București și capitala Podgorica este de 861 km, pe o rută ce străbate Bulgaria și Serbia și durează circa 14 ore. Drumul nu este ușor, fiind mare parte prin munte, dar peisajele compensează amețeala provocată de nenumăratele serpentine.
Cele mai mari orașe de pe coasta Adriaticii – urcând dinspre granița cu Albania către cea cu Croația – sunt: Ulcinej, Bar, Sutomore, Svetu Stefan, Budva, Tivat, Kotor, Bijela și Horceg Novi. Printre cele mai populare se numără Budva, Tivat și Kotor, ultimele două aflate într-un golf ce sparge țărmurile drepte și înalte alte Muntenegrului. Toate trei sunt orașe port, zeci de bărci și yahturi fiind ancorate aici.
Arhitectura celor trei orașe este similară: construcții cu fațade de piatră – ce amintesc parcă de Veneția – cu geamuri acoperite cu obloane din lemn – la fel la în mirificul Provence, din Franța – și cu străzi înguste, ce te conduc către piațete și restaurante mici și cochete.
Cetăți la bază, orașele s-au extins treptat către Golful Kotor și către Marea Adriatică, fiind astăzi un mixt plăcut între mare și munte, între nou și vechi, între vegetație aridă și vegetație exotică.
În aceste foste cetăți găsești magazine de suveniruri, terase, muzee, dar și biserici construite cu mai bine de un secol în urmă.
Util: Moneda oficială în Muntenegru este euro!
Muntenegru mi-a plăcut și pentru că am văzut pe străzile cetăților multe pisici plimbându-se liniștite și înfășurându-se bucuroase printre picioarele turiștilor.
Mai multe postări asemănătoare găsiți în secțiunea Lifestyle & Travel a site-ului. Dacă v-a plăcut această postare cu imagini din Muntenegru, distribuiți-o și cu prietenii pe rețelele de socializare sau în orice altă formă doriți. Și pentru că tot am pomenit de socializare, dacă aveți un cont activ pe Facebook, dați like și paginii DIY Bazaar. Pentru a fi informați la fiecare postare nouă, selectați opțiunea „Get notifications // Primește notificări”.