E greu să mai găsești case vechi în care s-a păstrat mozaicul original. Timpul, dar și reparațiile și-au pus amprenta într-o manieră vizibilă peste astfel de lucrări. Ele pot fi însă restaurate folosind materiale cu un aspect antichizat sau înlocuite cu altele noi, dar care păstrează același vechi farmec.
Partea bună este că astăzi pentru materiale dure și grele precum sunt mozaicurile, spre exemplu, montajul nu mai este la fel de complicat, pentru că vin lipite pe bucăți de plasă. Iar combinațiile sunt diverse, de la marmură la travertin, la sticlă, ceramică sau piatră naturală.


Sursă foto: PiatraOnline.ro


Sursă foto: PiatraOnline.ro
Mozaicurile pot fi montate la interior și la exterior, vertical sau orizontal. Așa că pentru inspirație am selectat câteva imagini cu încăperi din locuințe noi în care piatra naturală dă un aer elegant și totodată clasic.
Dacă avem în intenție să dăm senzația de mai mult spațiu unei încăperi, îl putem obține cu ajutorul mozaicurile polișate. Ele atrag atât razele soarelui, cât și particulele de lumină artificială și conferă strălucire locului. Uite ce frumos arată în această baie.


Sursă foto: PiatraOnline.ro
Un ambient destins poate fi creat și cu ajutorul mozaicurilor antichizate în tonuri de alb, crem sau gri. Designerii le apreciază pentru rezistența lor, pentru aderența pe care o dau suprafeței și, nu în ultimul rând, pentru aspectul lor. Imaginea de mai jos demonstrează și versatilitatea pe care o au.


Sursă foto: PiatraOnline.ro
Un alt tip de mozaicuri din secolul XXI sunt cele speciale, făcute cu migală din piatră naturală cu diferite finisaje. Mozaicurile speciale au o cromatică variată și asta face ca ele să poată fi integrate în scheme ample de decorare. Cum este de pildă această baie cu design minimal.


Sursă foto: PiatraOnline.ro
Pe lângă mozaicurile polișate, antichizate și speciale, mai există un fel, mozaicurile scapitate. Acestea sunt potrivite cu precădere în scheme clasice de amenajare, datorită numeroaselor variante disponibile.