Dacă îmi vizitezi constant blogul – și îți mulțumesc pentru asta – sau grupul recunoscut de Facebook pentru calitatea sa, ai aflat deja că trecerea mea de la jurnalismul de redacție la blogging și organizare s-a produs în special datorită fiului meu, Alexandru. În 2017, pe când avea doar câteva luni, am obținut prima certificare de specialist în soluții de organizare (Professional Organizer) și tot atunci am devenit membru al International Association of Professional Organizers (IAPO). Apoi, în 2018, m-am specializat în metoda KonMari a celebrei Marie Kondo și am început studiul filosofiilor Hygge, Ikigai și Feng Shui, pentru a avea o viziune cât mai amplă asupra modului în care ne păstrăm ordinea în viață și în casă în funcție de cultură.
În 2019, Alex a împlinit 3 ani, iar eu am devenit primul Master Professional Organizer din România cu o metodă de organizare validată de IAPO. Metoda este rezultatul teoriei aprofundate în timp, a sutelor de ore de training online în sistem nord-american, asiatic și european și a experienței practice din postura de mamă. De ce este aceasta din urmă relevantă? Pentru că m-a ajutat să elaborez un sistem de punere și păstrare în ordine a hainelor, cărților, jocurilor și jucăriilor, care să fie de folos părinților cu copii de până la 3 ani.
Soluțiile propuse merg și la copii mai mari și chiar și la adulți, dar nu am vrut să bravez cu o metodă universal valabilă pentru că nu cred în șabloane care merg la toată lumea și nici nu sunt adepta generalizărilor și a teoretizării absolute. Pentru mine este esențial procesul de formare și educare continuă din cadrul profesiei, iar rigoarea aceasta vine din natura mea și din practica jurnalistică de ani de zile.
Organizarea hainelor bebelușului înainte de naștere
În octombrie s-a născut cel de-al doilea fiu al nostru, Sebastian și, deși aveam tot felul de soluții testate încă de pe când fratele său era un bebeluș, am mai făcut câteva experimente în perioada pregătitoare.
1. Am sortat hainele pe luni/cm. Acesta este un pas esențial! Este important să știm exact care sunt cantitățile deținute pentru a nu cumpăra în exces. Nu doar pentru că cei mici cresc repede, ci și pentru a evita risipa.
Citește și articolul despre #MareleInventar, program gratuit ce te ajută să îți schimbi relația cu lucrurile
2. Am sortat în funcție de categorie. Am vrut să văd câte body-uri am, câte perechi de pantaloni, câte perechi de șosete ș.a.m.d și am cumpărat doar ce îmi lipsea.
3. Am pus hainele în pungi, pe segmente de vârstă. Pentru că am făcut acest proces cu câteva săptămâni înainte de naștere, nu am considerat necesar încă de la acel moment să le așez în dulap. Așa că le-am pus în pungi pe care am scris vârsta, iar acum, când Sebastian este aici, desfac treptat ce îmi trebuie într-o anumită etapă de dezvoltare și le depozitez conform Regulii lui U. Hainele sunt triate până la 3-4 luni și îmi propun să fac astfel de selecții la fiecare trimestru.
4. Lucrurile pentru 6+ luni le-am grupat fără a sorta în detaliu. Ca mulți părinți, și eu am păstrat haine de la primul copil. Bine, între timp, au făcut două ture pe la fetițele unor prieteni și au revenit la bază, aducând cu ele și mai multe lucruri de oameni mici. Deci mai puțin de achiziționat acum! Tot acest stoc l-am pus în husele în care am cumpărat perne, refolosindu-le. Unele sunt la păstrare în lada patului, altele sunt pe rafturile inferioare ale șifonierului băieților.
În curând urmează să scriu pe blog despre metoda de organizare a hainelor în uz ale lui Sebastian, cum sunt ele depozitate în dulap, dar și despre ”stația de hrănit și schimbat” instalată în dormitorul nostru. Așa că mai treci pe aici dacă subiectele ți se par interesante! 🙂
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.