Metoda mea de organizare a jucariilor copiilor de 1-2 ani

by admin
0 comment

Ca multor copii și lui Alex îi place să construiască. De pe la un an și trei luni ne-a arătat că înțelege mai bine ce poate face cu cuburile și cu formele pe care le are la dispoziție. Fie că a fost vorba de construcții mai bine gândite, fie de trierea în funcție de culoare ori formă, ne-a fost clar că începea o nouă etapă. Experiența de mamă m-a ajutat să privesc organizarea copiilor mici altfel decât am învățat-o la cursurile pe care le-am făcut pentru a mă specializa ca și professional organizer.

Astăzi, Alex are un an și nouă luni, recunoaște forme, animale și se orientează în funcție de dimensiuni. Pentru că mi-am dorit să își fixeze cât mai bine fiecare reper în parte, i-am gândit un sistem de organizare al jucăriilor fix în acest sens. El poate fi aplicat foarte bine copiilor de 1-2 ani, dar sunt convinsă că va fi funcțional și după această etapă, doar că va trebui îmbunătățit în funcție de noile nevoi și interese.

Am început prin a-i da un singur joc o dată. I-am arătat ce face, ne-am jucat cu el, l-am lăsat să exploreze. În felul acesta a învățat ce face jocul respectiv în ansamblu și fiecare piesă a sa în detaliu.

Când trecem la un nou joc, îl strângem pe precedentul și îl punem în cutia cu care a venit sau într-o pungă transparentă, ca să vedem ușor conținutul în orice moment. Cele care stau în pungi, nu sunt la vedere, să nu îi distragă atenția. Însă el știe unde sunt depozitate și le poate lua singur când își dorește.

Pe măsură ce a crescut, am combinat și două-trei jocuri cu tematici similare. Acum își creează propriile povești. Simt că iar va trebui să îi reamenajez camera și spațiul pentru activități.

Am limitat numărul de jocuri și jucării la care are acces în fiecare încăpere. Pentru că Alex are camera lui, o bună parte din lucrurile le are acolo. Însă ziua, activitățile și le desfășoară în living. Nu am vrut să mă plimb zi de zi cu brațele pline de jucării dintr-un spațiu în altul, așa că i le-am împărțit. Se mai amestecă între ele, evident, dar în cele mai multe zile sistemul funcționează fără cusur.

Ca să nu se plictisească, rotesc între ele jucăriile din încăperile casei. După cum spuneam, mare parte din timp și-l petrece la parter, prin urmare s-a familiarizat cel mai mult cu tot ce are pe acest nivel. Periodic cobor jucării din camera sa și mai duc altele sus.

Am limitat numărul jocurilor și jucăriilor din spațiile folosite de întreaga familie. Nu ne dorim să călcăm pe cuburi prin tot apartamentul, așa că i-am adus în camera de zi doar o parte din ele. Pe cele mai multe le are într-o cutie textilă de la IKEA, plus câteva jocuri în ambalajul cu care le-am cumpărat (circa 3-4). Cutia am folosit-o și pentru a-l învăța să își strângă singur jucăriile.

Citește și: Cum înveți un copil să fie organizat de mic

În cutia comună nu amestecăm piese de la prea mai multe jocuri. Pentru că vreau să îl învăț să fie organizat încă din această etapă a vieții, exersez cu el trierea obiectelor. Așa că în cutia comună are obiecte pe care le poate identificat individual (plușuri, cărți, instrumente muzicale etc.) și jocuri puse în ambalajul original sau în pungi transparente.

L-am  implicat în organizare. Se știe că cea mai bună formă de învățare este repetiția, prin urmare am strâns și continuu să strâng jucăriile de mai multe ori pe zi, astfel încât spațiul în care își desfășoară activitățile să nu fie suprapopulat. Am transformat strânsul într-un joc în sine, așa că pentru el a devenit distractiv să își pună lucrurile la locul lor. Nu îi iese de fiecare dată, dar dacă măcar o dată în zi pune un obiect la locul lui, eu sunt foarte fericită.


Recomandare: Nu pretinde unui copil să facă ordine precum un adult.


Sistemele de organizare folosite sunt adaptate vârstei, înălțimii și puterii lui. Acolo unde am vrut să aibă acces la lucruri, am ales cutii textile, coșuri sau pungi pentru depozitare și aproape totul e la nivelul solului sau cât mai aproape. Prin urmare, dacă Alex vrea să își ia un joc, poate face asta singur. În felul acesta îl încurajăm să fie autonom și să ia propriile decizii.


Poate ți-ar mai plăcea să citești și:


Tu cum organizezi jucăriile copilului tău? Postează soluția sau chiar o fotografie în grupul cu idei de organizare pe care l-am creat pe Facebook.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies