Gurul organizării, Marie Kondo, spune că hainele sunt mai ușor de depozitat și de identificat atunci când sunt așezate vertical. Mulți dintre noi am deprins de acasă depozitarea în stive și ea este eficientă până când în fața unui teanc cu haine punem un altul, făcându-le pe cele din spate invizibile.
Kondo, prin metoda sa KonMari, recomandă ca hainele să fie pliate astfel încât la finalul procesului de împăturire ele să stea în picioare. Iată-o demonstrând!
Pe blog, pe grupul cu idei de organizare de pe Facebook și la workshop-urile pe care le țin primesc numeroase întrebări despre această metodă, mai ales de când am obținut certificarea KonMari. În general, cei care folosesc tehnica se declară mulțumiți de ea. Spun că astfel văd numaidecât ce dețin. Sunt însă și persoane care își exprimă frustrarea cu privire la stilul de pliat, care nu iese întocmai, iar altele nu știu exact ce trebuie depozitat în sertare și ce trebuie să rămână pe umeraș.
Citește ce implică în mare metoda KonMari de organizare a casei și lucrurilor.
Ca specialist în soluții de organizare acreditat internațional îți recomand să preiei din fiecare sistem ceea ce ți se potrivește și să adaptezi spațiului și stilului tău de viață. Unii avem corpuri de mobilier cu sertare, alții cu rafturi. Sertarele unora sunt mai înalte, ale altora foarte înguste și adânci. Într-un sertar înalt nu este deloc eficient să împachetezi în stil KonMari (până când hainele stau în picioare și devin foarte mici), pentru că îți va rămâne deasupra foarte mult spațiu neutilizat. Poți însă ca lucrurile pe care le ții în stive să le muți aici și să le pui pe verticală. La fiecare deschidere de sertar vei vedea până în spate și vei trece rapid în revistă hainele din care vrei să alegi. Pe umerașe lași doar lucrurile din țesături moi și pe cele de birou și ocazie (sacouri, cămăși, fuste, pantaloni, rochii).
Organizatorii americani propun sisteme bazate pe înălțime, culoare sau categorie (tematică). Iată cele 5 principii de organizare ale casei, din care le-am extras pe cele potrivite pentru ordonarea pieselor vestimentare.
Organizarea hainelor copiilor
Când vine vorba de copii, recomandarea este ca sistemele de depozitare să fie adaptate vârstei. Dacă în primii 2-3 ani de viață, noi, părinții suntem responsabili de păstrarea în ordine a lucrurilor lor, pe măsură ce cresc, copiii pot fi implicați. Primul pas este să stabilim locuri-casă pentru fiecare obiect în parte și să le marcăm conform capacității lor de înțelegere. Prin urmare, un om mic va învăța mai repede unde să își țină tricourile dacă sertarul, raftul sau coșul are o poză sau un desen sugestiv. Pentru copiii mai mari se pot folosi etichete pe care scriem conținutul, chiar dacă organizatoarele sunt parțial deschise.
La acest capitol vreau să vă mai fac câteva recomandări:
- Când faceți curat în dulapurile copiilor, implicați-i! Este important că ei să știe unde se află lucrurile pe care le folosesc și să își dea cu părerea despre modul în care sunt depozitate. Poate noi nu realizăm și le așezăm haine de care au nevoie și/sau le plac pe un raft mult prea sus.
- Implicați copiii în procesul de organizare și ordonare a spațiilor pe care le folosesc încă de mici. Un copil de circa un an și jumătate începe să aibă repere privitoare la locul în care se află depozitate diferite lucruri. Învață-l prin joc de unde să ia și unde să pună haine, jucării, cărți și alte obiecte din casă. Citește și cum înveți un copil să fie organizat încă de mic.
- Pentru copiii de grădiniță și școală alcătuiți ținute pentru întreaga săptămână. În felul acesta se vor îmbrăca mult mai repede dimineața. Pe măsură ce cresc își pot combina singuri piesele vestimentare. Și nu vă temeți! Nu îi învățați să fie leneși dacă le creați ținute! Îi învățați să fie organizați! 😉
Scriu toate aceste lucruri în calitate de specialist în soluții de organizare, membru al International Organization of Professional Organizers (IAPO), atestat de International Association of Professions Career College (IAP Career College). De asemenea, dețin certificări în metoda KonMari și Hygge. Dacă vrei să țin un workshop pentru tine și prietenii tăi, pentru comunitatea pe care o reprezinți ori pentru compania din care faci parte, scrie-mi la adresa de email contact@dianamihaila.ro.
Sper ca cele de mai sus să îți fie de folos și să ne cunoaștem în curând!