Din 2017, de când mi-am luat atestarea internațională ca și specialist în soluții de organizare (professional organizer), primesc tot mai multe mesaje cu întrebări referitoare la modul în care ne putem organiza casa și lucrurile. Deși m-am format în sistem american, sunt teorii care vin din Asia cu care rezonez foarte bine.
Marie Kondo este la ora actuală un guru al organizării. Originară din Japonia, ea propune o serie de scheme cu rădăcini în propria cultură. Metoda sa de împachetare, depozitare și ordonare a lucrurilor se numește KonMari și are doi piloni simpli:
- Păstrezi ceea ce îți aduce bucurie.
- Arunci ceea ce nu îți transmite bucurie.
Deși o cunoșteam pe Kondo de câțiva ani din video-urile ce au împânzit internetul, am simțit nevoia să-mi completez viziunea de specialist în soluții de organizare și cu tehnica ei. Așa că am urmat un nou curs și m-am certificat și în metoda KonMari. Cea mai populară carte a sa se numește ”Magia ordinii” și s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare.
Reguli de bază atunci când vrei să organizezi în stil KonMari:
- Ia-ți angajamentul că te apuci de organizat.
- Imaginează-ți stilul tău de viață ideal.
- Selectează și scapă de ceea ce nu îți este necesar.
- Sortează în funcție de categorie, nu de locație.
- Fă ordine într-o manieră ascendentă (de la mare la mic).
- Întreabă-te dacă locul sau lucrul respectiv îți transmite bucurie.
Motto-ul ei este ”Îți faci curat în casă o dată pentru totdeauna.”
Ordinea în care îți organizezi lucrurile:
- Haine
- Cărți
- Documente/Hârtii
- Obiecte diverse (komono)
- Obiecte cu valoare sentimentală
Pentru ca procesul de organizare să fie eficient, Marie Kondo recomandă ca toate lucrurile să fie aduse într-un singur loc în care să fie triate pe categorii, în funcție de bucuria pe care ne-o dau sau nu. Pentru a stabili dacă un lucru ne produce bucurie (spark joy), ea recomandă să îl luăm în mână, să îl simțim și să ne conectăm la el. De la ce decidem să lăsăm în urmă (fie că donăm sau că aruncăm), ne luăm ”la revedere!” și spunem ”mulțumesc!” pentru că: ne-a ținut de cald, ne-a învățat un lucru nou, ne-a ajutat să luăm decizii mai bune etc.
Majoritatea oamenilor are o mare problemă în a se descotorosi de lucruri. Ne gândim că poate le vom mai purta într-un anumit moment al vieții, fără a ști exact când va veni, regretăm că am cumpărat în urma unei decizii de impuls și prin urmare avem sentimentul că am aruncat banii pe fereastră, avem trăiri neclare cu privire la haine și obiecte primite cu care nu avem nicio idee ce să facem. Pentru toate aceste situații și altele asemănătoare, Marie Kondo are o soluție unică: aruncă! Eu aș asimila aruncatul cu reciclatul și cu donatul. Nu te grăbi să duci haine și alte obiecte la tomberon la fel cum faci cu gunoiul menajer.
Câteva reguli de împăturit hainele:
Metoda KonMari este celebră în primul rând datorită stilului de împăturire care e gândit să facă hainele să ocupe cât mai puțin spațiu și să le vezi în orice moment. Cel mai adesea ele se împăturesc în trei sau patru, iar atunci când avem bretele sau glugi, ele nu vor depăși tivul de jos. La finalul procesului de pliere, hainele trebuie să stea în picioare.
Uite-o pe Marie Kondo în acțiune:
Kondo recomandă ca hainele din sertare să fie așezate în picioare pentru a vedea rapid ce deții. Dar acesta este un principiu comun în organizarea de pretutindeni. Asociază-l cu organizarea cromatică și schema se va simplifica și mai tare. Ea nu spune însă mai nimic despre cum procedăm cu hainele depozitate pe rafturi. Dacă v-a prins depozitarea pe verticală, o soluție ar fi să puneți lucrurile în coșuri pe categorii (ca și când ar fi în sertare) ori să evitați rafturile adânci pe care puteți pune stive și în față și în spate (lucrurile pe care nu le vedem sunt ca și inexistente; uităm că le avem și ajung doar să populeze inutil spațiul).
Recomandarea mea:
Pentru că mulți dintre noi avem dulapuri cu rafturi adânci, recomand ca în spate să punem haine de care nu avem nevoie zi de zi, precum cele de extra-sezon. În stivele din spate din dulapul copilului meu mai țin haine care încă îi sunt mari, prosoapele și lenjeriile lui. La fel procedăm și în cazul rafturilor de bucătărie, unde putem așeza diferite electrocasnice utilizate ocazional.
Cred că ți-ar mai plăcea să citești și:
- Regula celor 3 M: Minimizează, Maximizează, Menține
- Organizarea cămării
- Regula celor 3 S în organizarea camerelor de copii
La workshop-urile pe care le țin există și o parte în care demonstrez metoda KonMari, pe lângă multe alte scheme de organizare ce te-ar putea ajuta să pui locuința și lucrurile în ordine. Regula de aur a organizării este însă să atribui un loc-casă fiecărui obiect. Dacă vrei să țin un workshop pentru tine și prietenii tăi ori pentru colegii de birou, scrie-mi un email la adresa contact@dianamihaila.ro. Găsim noi o cale să facem lucrurile să se întâmple! Între timp te invit și în grupul de Facebook pe care l-am creat și unde încerc să îți ofer cât mai multe resurse gratuite pentru a-ți organiza timpul, casa și biroul.