LOCOMOTIVA PASAREA MAIASTRA, ARTA URBANA NECONVENTIONALA PE CALEA FERATA

by admin
0 comment

Încă o locomotivă proaspăt vopsită în cadrul campaniei ”Culorile României” a reintrat în circulație la finalul lunii iunie. ”Pasărea Măiastră”, cum a fost ea denumită, poartă imaginea mesagerei zânelor, ființă supranaturală încărcată cu puteri magice, unică prin frumusețea sa și prin lumina celestă pe care o răspândește atunci când se arată.

locomotiva Pasarea Maiastra

Sursă foto: Policolor

Ideea acestei impunătoare picturi îi aparține artistului Adrian Felix Dărăbăneanu, câștigătorul concursului de creație derulat și premiat de Policolor: Moving Art, din cadrul campaniei „Culorile României 2016”.

”În folclorul românesc, ”Pasărea Măiastră” e o ființă supranaturală, plină de lumină și culoare. E înzestrată cu puteri magice, iar frumusețea ei unică încântă doar privirea celor cu adevărat privilegiați. La asta m-am gândit când am făcut desenul pe care acum toți românii îl pot admira. E o mare mândrie pentru mine faptul că lucrarea mea beneficiază de o asemenea expunere.” – Adrian Felix Dărăbăneanu, absolvent al Universității Naționale de Arte București

Locomotiva Pasărea Măiastră, decorată cu multă migală și deosebit talent de artiștii Cristian Scutaru și Răzvan Scutaru – ambasadori în cadrul campaniei – pune în mișcare zilnic patru trenuri din cadrul programului estival “Trenurile Soarelui”, unul dintre acestea fiind „Trenul Tineretului”.

În călătoria sa inaugurală, locomotiva a pornit către mare, marți, 28 iunie, la orele 14:00, cu trenul IR 1585 și a ajuns la Constanța, la 16:28.

Proiectul este rezultatul colaborării dintre CFR Călători, operatorul național de transport feroviar călători, și Policolor, producător român cu tradiție și experiență în industria de lacuri și vopsele.

”Cu această lansare vrem să transmitem mesajul că suntem în plină schimbare cu și pentru oameni. CFR Călători are nevoie de culoare, iar cum fiecare călătorie e unică, și ”Pasărea Măiastră” e unică. Locomotiva va străbate țara și va duce cu ea mesajul tinereții.” – Iosif Szentes, director general CFR Călători.

Cifre interesante

În executarea picturii, ce a durat 276 de ore, s-au utilizat mai bine de 300 l de materiale furnizate de Policolor Automotive – divizia auto a producătorului român, rezistente la condițiile de exploatare ale locomotivei și la cele de mediu. Valoarea materialelor utilizate (vopsea, diluant, lac și consumabile) este de peste 16.000 lei.

locomotiva Pasarea Maiastra

Sursă foto: Policolor

Anul trecut, printr-un parteneriat cu Policolor, tot în cadrul proiectului ”Culorile României” a fost lansată ”Hora”, prima locomotivă transformată în artă urbană neconvențională care promovează tradițiile românești. În prezent, ”Hora” circulă de la București spre Constanța, Craiova, Brașov, Bacău, Tecuci, Buzău, Drobeta Turnu Severin și Cluj Napoca.

”Culorile României este un proiect în continuă creștere, care atinge din ce în ce mai mulți oameni și susține misiunea Policolor de a transmite culoarea în viața românilor. Împreună cu CFR Călători am continuat parteneriatul demarat în 2015 și sperăm că locomotiva ”Pasarea Măiastră” să fie primită de către călători la fel de bine ca și locomotiva Hora și să le facă drumurile mai plăcute.” – Ion Florescu, președintele Consiliului de Administrație al Policolor SA

Despre campanie

“Culorile României” are ca obiective principale sprijinirea cu materiale a proiectelor venite din zona urbană și rurală pe care comunitățile le susțin în fața Policolor și le pot implementa. Proiectele fie contribuie la păstrarea identității arhitectonice, fie sunt lucrări de artă urbană care aduc culoare în zonele urbane, încărcate de gri.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies