Dacă mă întrebi când am descoperit Hygge, nu aș putea să îți spun exact. Simt că filosofia daneză pentru o viață fericită și echilibrată m-a găsit pe mine pe măsură ce m-am maturizat. A fost o evoluție naturală!
Realizarea a venit după ce am citit cartea lui Meik Wiking, ”Mică enciclopedie HYGGE – Rețeta daneză a fericirii”, în care am descoperit multe din lucrurile pe care deja le făceam în mod firesc în familia mea: petreceam mult timp împreună, găteam, investeam în amintiri, iar casa ne era deja locul cel mai drag din lume. A urmat apoi un curs de aprofundare a filosofiei Hygge și o certificare ce mi-au pus toate elementele într-o perspectivă integrată.
Pentru danezi, lucrurile ce îi înconjoară trebuie să spună o poveste, iar în ele este obligatoriu să se vadă măiestria creatorului și calitatea materialelor. Poate tocmai de aceea stilul scandinav a câștigat atât de mult teren în amenajarea și arhitectura caselor de pretutindeni. Hygge se centrează pe valoare (fie ea sentimentală și/sau materială) și asta face ca locuințele să arate adesea ca desprinse din paginile unui catalog. Nu ne mai miră deci că danezii lasă obiectele de design moștenire urmașilor.
Hygge custom made by KUMA România
Spiritul Hygge îl găsești cel mai bine în brandurile daneze, clădite să fie trainice. Unul dintre cele prezente în România de 20 de ani deja este KUMA, producător de lavoare, blaturi, mobilier de baie și bucătărie și glafuri pentru ferestre, toate custom made (făcute pe comandă). Design-ul nordic minimalist, tehnologia modernă, standardele de producţie şi fabricaţie se traduc în produse de calitate pentru piaţa locală, cât și pentru cea din Peninsula Scandinavă şi din mai multe ţări europene. Ele sunt potrivite pentru spații rezidențiale şi publice, precum hoteluri, restaurante, clădiri de birouri, SPA-uri, şcoli, grădiniţe sau mall-uri.
Ca să îți faci o idee mai clară despre interpretarea KUMA, privește aceste amenajări:
Un interior KUMA are legătură nu doar cu felul în care arată lucrurile, ci și cu modul în care se simt. O atingere a unui blat turnat dintr-o bucată, în suprafață continuă realizată direct din fabrică, fără tăieri și alipiri ulterioare mi-a demonstrat fluiditatea conceptului. Apoi am văzut amenajarea unei băi într-un hotel de 5 stele, simplă, elegantă și funcțională.
Custom made
Deși multe piese de mobilier și finisaje în stil scandinav au aspect unitar, componenta de personalizare este foarte importantă, companiile daneze având asta în filosofia lor. Așa se face că prin opțiunea custom made un element comun se transformă într-unul potrivit felului de a fi și de a trăi al oricărui individ. KUMA nu face excepție și proiectează totul în acord cu specificațiile tale. Influențele nordice, atemporale pe care le promovează se potrivesc tinerilor și familiilor cu copii, pe care îi ajută să aducă o diversitate de texturi în casele lor, pentru a obține confortul dorit.
Am scris acest articol la invitația KUMA România, după ce am interacționat cu produsele brandului fabricate chiar în țara noastră. Sper ca informațiile să îți fie de folos atunci când iei în considerare amenajarea locuinței sau a unui spațiu de utilitate publică.