Mă uit la fiecare urmă de pe noul meu trup și o iubesc, pentru că e dovada trecerii tale pe acolo. Uneori mi-e dor de burta aceea mare pe care o mângâiam și cu care vorbeam aproape în continuu, chiar dacă în ultima lună dormeam mai mult pe marginea patului… Sună dureros (nu zic că nu e), dar a trecut tot și am uitat tot. Ești aici de o lună! <3
În aceste 30 de zile ai mâncat bine, ai dormit bine și ai crescut miraculos sub ochii noștri! Acum avem un plus de 1.200 g și 4 cm peste reperele de la ieșirea din maternitate.


Sursă foto: erinevangeline.com
Știați că un nou-născut își poate muta capul dintr-o parte în cealaltă la doar câteva zile de viață? Noi n-am știut! Credeam că o să stea mult și bine fix acolo unde îl punem. Copilul nostru ne-a arătat că se poate. Și tot el ne-a arătat cum poți face o tumbă la aproape patru săptămâni. Nu știm dacă e precoce sau nu, știm doar că vizitele medicale de până acum (una la neonatolog, la 10 zile de la ieșirea din spital și una la medicul de familie, la aproape o lună) au arătat o evoluție foarte bună și asta este suficient. Nu e o competiție între bebelușul nostru și alții, nici măcar între el și statistici. Atâta vreme cât îl vedem că e liniștit și senin, e clar că e sănătos și nu are niciun disconfort. Deci niciun motiv să ne panicăm. Ceea ce recomand din suflet oricărui proaspăt părinte!
Despre panică
Ca părinte începător e foarte ușor să te cuprindă panica. Sunt atâtea lucruri noi pe care trebuie să le înveți și să le faci. În prima săptămână soțului meu îi era teamă să îl țină în brațe și să îl schimbe. Eu, paradoxal având în vedere că sunt mai anxioasă din fire, am perceput totul ca fiind foarte firesc încă de la început. Cât am fost în maternitate am profitat de prezența specialiștilor și am întrebat tot ce am vrut să întreb, ba chiar am făcut și un pic de antrenament în materie de alăptat și îngrijit. Sigur că nu am devenit expertă în trei zile, dar am profitat de cunoștințele medicilor și am încercat să rețin sfaturile lor.
Cel mai important sfat primit în maternitate:
Dacă analizele sunt bune, dacă e hrănit, schimbat și spălat, încercă să nu te îngrijorezi peste măsură când auzi copilul că plânge. Știu că nu e simplu. De când sunt mamă am înțeles la propriu ce înseamnă să te doară sufletul…
Cel mai bun sfat primit de la părinți:
Nu trezești niciodată copilul din somn. Când am plecat de la maternitate mi s-a spus că ar fi bine să îmi hrănesc băiețelul din două în două ore, maxim din trei în trei. Primele zile așa am făcut și nu înțelegeam de ce e copilul mârâit. După care am luat aminte la cele spuse de părinți și am trecut pe hrănit la cerere. Stați liniștiți, când îi este foame, se trezește și plânge! Știe să își ceară porția! 🙂
Cel mai bun sfat primit de la prieteni:
Nu ridica imediat copilul din pătuț când îl auzi că plânge. Uneori e doar o crampă care îi trece repede. E greu, e foarte greu, dar după o lună pot să îți spun că bebelușul meu doarme și cinci ore la rând și cred că are legătură și cu faptul că s-a obișnuit cu pătuțul lui și cu mirosul din el.
Tehnici pe care le-am testat
La sfatul de mai sus există o abatere. O dată pe zi, eu și bebelușul ne alocăm câteva zeci de minute în care ne iubim, ne alintăm, ne mirosim (nu înseamnă că în restul timpului nu facem asta, dar reprizele sunt scurte pentru ca el să poată să își facă programul de somn). Atunci când este agitat fac circa cinci minute exerciții de respirație. Nu pot să spun că în ceea ce îl privește sunt eficiente 100%, dar atunci când simte că eu respir ritmat și cu calm treptat se liniștește și el. Am citit că atunci când este agitat îl mai ajută să îmi audă și inima cum bate. Îi știe ritmul încă de când era în burtă.
Poate sună ciudat, dar împreună cu copilul meu exersez tăcerea. Am aflat de tehnica aceasta citind despre cultura japoneză, care îi îndeamnă pe oameni să petreacă minute și chiar ore în șir în liniște pentru a se relaxa și reculege. Din nou nu știu dacă e un remediu universal de calmare a bebelușilor, dar în cazul nostru merge bine. Însă niciuna din aceste tehnici nu bate trucul suprem. Ajungem și la el imediat!
Ce produse am folosit pentru bebeluș:
- Pampers mărimea 0;
- creme Bioderma și Sanosan împotriva iritației de scutec – foarte bune amândouă având în vedere că pielea bebelușului arată impecabil;
- șampon și loțiune de corp Sanosan;
- șervețele umede Johnson’s Baby și Pampers;
- aleze – perfecte pentru masa de înfășat, dar și pentru pătuț (chiar dacă are scutec de unică folosință, un bebeluș poate face pe el!!!);
- picături de colici Colic Calm – sunt considerate a avea una dintre cele mai bune substanțe active împotriva colicilor (Din păcate nu se găsesc în România. Nouă ni l-au adus niște prieteni din America. Costă cam 30 de dolari sticluța);
- Ser fiziologic și pompiță de nas;
- Fașe sterile – pentru curățarea feței (le ud cu ser fiziologic);
- Vigantol – picături împotriva rahitismului (se dau din a 15-a zi, 2 picături/zi);
- Formulă de lapte Hipp Combiotic;
- Foarfecă de unghii Nuk;
- Perie de păr Nuk;
- Detergent eco de bebeluși pentru spălatul hainelor.
Poate te-ar mai interesa să citești și: Prima farmacia a bebelușului și a mamei
Tot pentru bebeluș am mai luat și:
- Sterilizator electric și biberoane de la Chicco – foarte mulțumită de ele;
- Cărucior 3 in 1 de la Chicco – momentan folosim doar scoică și landou, partea sport este recomandată după șase luni;
- video monitor Motorola – sistem digital wi-fi HD (destul de mare investiția, dar merită din plin, pentru că îți dă mobilitate prin casă, iar odată instalată aplicația Hubble, copilul poate fi văzut pe telefonul mobil și de părintele care merge la birou);
- Salopete cu capse – cele mai bune haine pentru un nou-născut. Se îmbracă și se dezbracă ușor și repede, fără a trage copilul de mâini, cap și/sau picioare (prea mult :)). Avem timp să îi luăm cămăși, jeanși și bretele când se face mai mare.
Ce produse am folosit pentru mine:
- Ceai de lactație Hipp;
- Cremă anti cicatrice Stratamed;
- Betadină – tot pentru cicatrice;
- Cremă antivergeturi Cosmetic Plant – o folosesc încă dinainte de naștere;
- Cremă și comprese Multi-Mam;
- Cremă nutritivă pentru mâini și unghii Cosmetic Plant cu 0% parabeni, parafine și coloranți;
- Centură post-natală – pe mine m-a ajutat foarte mult în recuperarea post-cezariană, atenuându-mi durerile mai ales noaptea, când mușchii erau relaxați.
Trucul suprem:
Fiecare părinte găsește ceva care să îi alină durerile copilul său (sau cel puțin așa sper!). În cazul nostru, oricât de bune ar fi picăturile de colici, bebelușul nu a scăpat complet de dureri. Pentru astfel de situații există foehnul. Sfântul foehn, aș putea spune! Am citit că zgomotul său îi liniștește pe nou-născuți, iar aerul cald le face bine la burtică atunci când au crampe. La noi e succes 100% ori de câte ori îl folosim!
ATENȚIE!!!
Nu puneți foehnul foarte aproape de bebeluș și niciodată pe pielea goală. Îi puteți provoca arsuri! Așezați-l la o distanță de cel puțin 30-40 cm și cu jetul de aer cald orientat către picioare. În sens invers veți supraîncălzi copilul, iar acest fapt îl va face să plângă.
Și încă două lucruri! Bontul i-a căzut în zece zile, timp în care am avut grijă să nu i-l acopăr cu scutecul și să nu îl ud la baie. În rest nu am aplicat nicio cremă sau pudră și am optat pentru vindecare naturală atâta vreme cât nu era niciun semn că este necesar un produs farmaceutic.
Al doilea lucru are legătură cu porțiile de lapte. Dacă bebelușul are o alimentație mixtă (lapte matern + formulă) sau doar pe bază de formulă, țineți un jurnal al biberoanelor. În felul ăsta știți cât a mâncat și când a mâncat. Credeți-mă, când te trezește de câteva ori pe noapte, nu mai ai habar pe ce planetă ești. Deci notați!
Disclaimer:
Dacă aveți observații, recomandări sau completări, vă rog să o faceți cu gentilețe în secțiunea de comentarii. Creșterea și sănătatea copilului reprezintă un subiect delicat, iar fiecare părinte are dreptul să decidă după cum crede că este mai bine. Articolul nu este scris cu scopul de a stârni polemici!
În cazul în care v-a plăcut articolul și îl considerați util, distribuiți-l și cu prietenii, în orice formă doriți.
#JurnalDeProaspataMama