Mda, luna asta am simțit ceva mai mult că am copil în casă. A fost o lună în care s-au suprapus mai multe: puseul de creștere, primul dinte, prima răceală. Dar am trecut de toate cu bine, pentru că n-am încetat să râdem. 🙂
Părem sectanți, așa-i? Încerc să mă privesc din exterior și tot ce văd e un râs continuu și un ZEN care simt că pe unii îi enervează. Dar nu-mi cultiv calmul să enervez pe cineva, ci pur și simplu știu că am nevoie de el ca să mă adaptez la viața de părinte. Dansul de lângă pătuț după ce ne-am chinuit să-l adormim e de-a dreptul eliberator. 🙂
Ideea că cineva depinde de tine non-stop e destul de apăsătoare. Frumoasă, dar apăsătoare. Îmi lipsește cel mai mult libertatea aia de a pleca de acasă oricând, oriunde, oricât… Astăzi împing cu grație căruciorul din eveniment în eveniment, pentru că altfel n-aș mai scrie mai mult de un articol pe lună. Agenda mi-o fac în funcție de mesele lui și de programul de somn. Slavă cerului că îi place să doarmă în mașină! Până ajung la mașină e mai greu, că tot timpul car o geantă plină de scutece, creme, pled de înfășat, haine de schimb, biberoane, lapte, încălzitor, termos… Și ca să fiu o doamnă până la capăt, UNEORI îmi mai iau și eu o geantă (că doar am investit bani în ele :)). Doar uneori!
Dacă le-am băgat în mașină asta înseamnă că trebuie să le și scot. La destinație. Trage căruțul, scutură-l să se desfacă, dă-i două picioare să se fixeze, scoate copilul din scaun, leagă-l în cărucior… Simțiți cum curge transpirația? E OK, e deja al doilea spre al treilea rând. În timp te înveți și cu asta! Se justifică acum zâmbetul? 😀
Dar să revenim la provocările lunii
Puseul de creștere s-a banalizat. Adică nu mă mai sperie gândul. Știu că e mai dornic că stea în brațe, să primească atenție, să mănânce. Perfect! Scriu articole și dau mailuri cu el agățat de gât ca și când am făcut asta dintotdeauna. Am ajuns chiar la nivelul următor: filmăm și montăm clipuri. 🙂
Primul dinte i-a ieșit pe 5 aprilie. Am făcut un tutorial de semn de carte sub formă de iepuraș pentru a marca momentul. Ieșitul dintelui ne-a dat dureri de cap tuturor, lui și de gingii. Cu vreo săptămână înainte a început să fie irascibil. Ne-am dat seama de ce urma să se întâmple pentru că i se ridicaseră gingiile și erau tot mai inflamate. Acasă l-am masat cu Calgel, cu periuțele speciale de la NUK, care îl distrează și îi mai reduc din disconfort. Iar în deplasare i-am dat să ronțăie aceste coliere de dentiție.
La vreo două zile după ce a ieșit unul din incisivii centrali de jos s-a mai liniștit. Să vedem cât va dura acest respiro.
Prima răceală a venit când nu se putea mai rău, în perioada erupției dentare. Totuși a fost gestionabilă și nu am ajuns la spital. În cele peste două săptămâni cât ne-am luptat cu simptomele am folosit:
- Batista bebelușului și ser fiziologic
- Cremă de eucalipt de la Apiderma
- Sirop Prospan
În paralel i-am dat (fără a avea legătură cu răceala, ci cu etapa de creștere):
- Picături de fier și Vigantol
- Gripe Water pentru durerile de burtă
- Formulă de lapte Hipp 2 Combiotic
Din farmacia bebelușului am mai luat:
- Scutece Pampers mărimea 4
- Șervețele umede Pampers
- Cremă împotriva iritației de scutec Nivea
- Șampon Sanosan
- Aleze
Diversificarea:
Am început diversificarea alimentației de pe la cinci luni și jumătate și totul a decurs foarte bine. Alex mănâncă tot ce îi dai, în special legume. Noi am ales să introducem fructe în cantități foarte mici, pentru că fiind dulci, ne-am gândit că l-ar putea face să respingă legumele. Pentru pasat folosim blanderul Philips Avent 2 în 1, care și gătește cu abur. Sunt mulțumită de rezultatele lui, dar la cât de lăudat e, mă așteptam să fie mai silențios. Huruie mai rău ca un aspirator!
Ce mănâncă Alex?
- Piureuri din legume făcute în casă din: morcov, păstârnac, țelină, cartof, pătrunjel, ardei…
- Iaurt bio
- Brânză făcută în casă (Adrian e expert, el știe cum încheagă iaurtul cu lămâie) 🙂
- Banană pisată
- Suc de măr presat la rece
Pașaportul bebelușului
Din aprilie, Alex bebelușul poate călători internațional. Pe la șase luni și jumătate i-am făcut pașaport pregătindu-ne pentru vacanța de Paște, de la Londra. Pentru a-l obține am plătit la Poștă taxa de 234 lei și ne-am dus toți trei la Direcția Pașapoarte cu buletinele și certificatul de naștere în original. Emiterea a durat două săptămâni, ridicarea în București făcându-se de la sediul din Piața Amzei sau de la cel din Pipera. Ai AICI informațiile oficiale.
Util:
Este bine ca unul dintre părinți să fie îmbrăcat în cămașă albă, pentru că va servi drept fundal pentru poza bebelușului. 🙂
Important:
Pașaportul nu poate fi emis în lipsa unuia dintre părinți dacă cel care solicită eliberarea nu are împuternicire. La ridicare este necesar bonul dat de organele abilitate și certificatul de naștere în original al copilului.
Pentru că biletele pentru Londra le-am luat de pe la începutul anului, am avut timp să mă gândesc și la bagajul bebelușului. Așa că am făcut o listă cu care stau acum în mână și bifez ce am de băgat în fiecare geantă în parte.
PS: Scriu acest articol cu Alex pe genunchi și cu zâmbetul intact pe buze. Sunt o mamă grozavă, așa cum sunt toate mamele din lume. 😉
Dacă vrei să citești despre experiența lunilor anterioare, dă un click AICI.
Disclaimer:
Dacă aveți observații, recomandări sau completări vă rog să o faceți cu gentilețe în secțiunea de comentarii. Creșterea și sănătatea copilului reprezintă un subiect delicat, iar fiecare părinte are dreptul să decidă după cum crede că este mai bine. Articolul nu este scris cu scopul de a stârni polemici!
În cazul în care v-a plăcut articolul și îl considerați util, distribuiți-l și cu prietenii în orice formă doriți.
#JurnalDeProaspataMama