9 luni. 9 luniii??? Când au trecut atâtea? Și eu unde am fost? Și tu când ai crescut atât de mare? Bebelușule, mai rămâi mic o vreme, te rog! Am auzit părinți care de abia așteptau să le crească mari copiii. Credeau că atunci se vor înțelege altfel cu ei pentru că vorbesc, merg, mănâncă singuri. Fiecare cu reperele sale.
Eu n-am vrut asta, sunt un pic pe invers chiar! Știu că Alex crește și nu am cum să opresc procesul, dar nu am spus niciodată ”De abia aștept să facă un an că o să meargă singur și o să înțeleagă mai multe”. Fiecare etapa a fost impresionantă. Într-un mod absolut fantastic pentru o persoană care mult timp nu s-a simțit pregătită pentru experiența asta, cu el m-am conectat instant. E ca și când avem un limbaj secret care ne-a ajutat să comunicăm încă din prima zi. L-am învățat de la el privindu-l, mângâindu-l, pupându-l.
Citește articolul acesta și acesta cu recomandările Laurei Markham, doctor în psihologie și autor de succes, despre cum ne conectăm cu copiii noștri.
Dar performanța nu este a mea. Este a lui Adrian, care a devenit un tată excepțional cu fiecare zi ce a trecut. Vorbește perfect limba secretă pentru că a fost acolo. Mereu. Iar dacă ar fi să dau un sfat unor viitori părinți, ăsta ar fi, să fie amândoi implicați.
Ce a mai făcut Alex luna aceasta
Alex merge cu mine pe la multe evenimente, conferințe și workshop-uri. Nu pentru că nu îmi place mie să stau pe acasă (uneori e atât de bine), ci pentru că atunci când faci blogging antreprenorial trebuie să o faci continuu. Așa că agenda mi-o alcătuiesc împreună cu el. Încerc să aleg orele și în funcție de programul lui de somn. Luna asta l-am dus la conferința Ariston despre cazane în condensare, la evenimentul Franke pentru a vedea noile game de bucătării, la cel al Avincis pentru socializare (n-a băut nimeni, adică niciunul din noi doi :)), la workshop-ul Axelen de montare a tapetului din fibră de sticlă, la lansarea showroom-ului Scavolini…
Aceasta este geanta noastră de zi cu zi (potrivită și pentru mama și pentru tata) 🙂
Până acum totul a decurs bine sau mi-a crescut mie gradul de toleranță și nu mi s-a părut nefiresc să îl apuce cântatul în mijlocul unei prezentări… Eu să știți că fac toate eforturile să fim civilizați și pe cât se poate și agreabili, dar pornirile artistice ale copilului sunt spontane. 🙂
Pe lângă viața socială activă, Alex a început să se ridice singur în pătuț, să mănânce biscuiți și să meargă cu premergătorul și cu fața.
Cel mai cel lucru al lunii
Alex a fost mutat în camera lui! În noaptea de dinainte de a face 9 luni s-a produs ”transferul”. Noi l-am mai fi ținut în camera noastră – mai ales Adrian, care își făcuse planuri până la majorat 🙂 – dar devenise tot mai conștient de spațiul în care se afla. De când a început să se ridice în pătuț, stătea mult timp în picioare și se uita în toate direcțiile. Învăța perimetrul. Așa că înainte de a fi prea târziu, l-am luat pe sus și l-am mutat în camera cu norișori.
Acomodarea pare să decurgă bine, se joacă acolo cuminte și s-a culcat ușor azi-noapte. Pentru că avem un divan în camera lui, am rămas să îl supraveghez. Doar că pe la miezul nopții mi s-a părut că e cam frig pentru cum era îmbrăcat, așa că l-am luat iar pe sus și ne-am dus în patul mare. Prin urmare Adi a ajuns să doarmă pe divan, iar noi doi sub aceeași pătură, la căldură. Nu e prima dată când dormim împreună, iar până acum nu a avut nicio problemă cu revenirea în pătuț. Sperăm să nu apară.
Concluzia: Prima noapte a copilului în camera lui a decurs foarte bine! :))))
Ce mănâncă:
Pe cât putem, îi gătim în casă. Îi facem piureuri din legume, fresh-uri de fructe presate la rece, brânză din iaurt închegat cu lămâie, supe… Completăm și cu fructe și iaurturi bio.
Între timp am mai extins gama de produse Hipp (este brandul de la care am cumpărat cele mai multe sortimente). Pe lângă laptele Combiotic 2, acum, că diversificăm puternic, mai luăm cu noi când plecăm borcănele cu diferite combinații (fructe cu iaurt/brânză dulce, legume cu orez etc.). Există și niște piureuri din fructe în recipiente stil pungă, Hippis se numesc și sunt foarte ușor de dat copilului când nu ai linguriță, bavetă sau scaun de masă la îndemână. Toate sunt vidate și au șanse mult mai mici să se altereze de la alternanța de temperatură.
Ce am mai luat din farmacia bebelușului:
Îmi aduc aminte când am publicat articolul cu prima farmacie a copilului și a mamei că părinți cu experiență îmi scriau că o să ajungem să avem nevoie doar de scutece, șervețele umede, cremă împotriva iritației și aleze. Ei bine, cam acolo s-a ajuns.
Folosim:
- Pampers nr. 4;
- Șervețele umede Pampers;
- Cremă împotriva iritației de scutec de la Nivea;
- Soluție lichidă de curățare de la Mustela;
- Șampon și apă micelară Klorane (miros minunat);
- Cremă cu factor de protecție solară 50 Nivea Kids;
- Gingigel pentru durerile de gingii provocate de apariția dinților (plus colierele de dentiție pe care le-am creat);
- Gripe Water pentru crampe.
Ce am mai făcut pentru mine:
După vreo două luni de aqua gym la piscina de la World Class Caro, care m-au ajutat să mai scap de durerile oribile de articulații dobândite în sarcină, am făcut o lună de masaj, cavitație, plus vacuum, iar acum sunt la a șaptea ședință de LPG, un aparat de remodelare corporală care dă rezultate îmbucurătoarea. O să povestesc la finalul celor 12 proceduri cum a fost experiența de la Beauty 9.
Planul meu este unul zonal. După ce am ameliorat situația încheieturilor, acum încerc să reduc aspectul de coajă de portocală amplificat de retenția mare de apă din timpul sarcinii, după care simt că vine o etapă de tonifiere. Am auzit lucruri bune despre Revvolution, dar nu sunt încă foarte convinsă că pot duce. 🙂
Pe partea de dietă stau la fel. Nu sunt în stare… La programul pe care îl am simt că nu pot face mai mult decât fac. Dimineața mâncăm fulgi de ovăz, grăunțe de toate felurile și fructe confiate, iar seara încercăm proteină și salată. Prânzul e ambiguu pentru că de cele mai multe ori sunt plecată sau lucrez de zor la ceva. Mă documentez despre LifeBox, un concept de livrare la domiciliu a mâncării de regim.
Disclaimer:
Dacă aveți observații, recomandări sau completări vă rog să o faceți cu gentilețe în secțiunea de comentarii. Creșterea și sănătatea copilului reprezintă un subiect delicat, iar fiecare părinte are dreptul să decidă după cum crede că este mai bine. Articolul nu este scris cu scopul de a stârni polemici!
În trei luni jurnalul se încheie, dar sunt sigură că multe lucruri minunate vom trăi până atunci și mult timp după. În cazul în care vrei să citești despre experiența lunilor anterioare, dă un click AICI, iar dacă ți-a plăcut articolul și îl consideri util, distribuie-l te rog și cu prietenii în orice formă dorești.