Te-am pus în pătuț și am început să scriu. Îți ascult fiecare respirație. Ești liniștit. Sunt liniștită. Până acum câteva clipe ai dormit ghemuit lângă mine. Îți place să te alint. Pot face asta ore în șir. Cred că dacă ar număra cineva pupăturile și îmbrățișările pe care eu și tatăl tău ți le dăm am stabili un record interesant.


Sursă foto: TheJournal.ie
Râzi când îmi auzi vocea și te liniștești când simți că te mângâi. Sunt atât de fericită că pot petrece timp cu tine. Mă bucur însă când fac lucruri și pentru mine. E important ca eu, ca mamă, să nu uit că sunt și femeie și soție și prietenă și fiică și soră… Sunt ore în zi pe care încerc să mi le aloc pentru a scrie pe blog, pentru a răspunde la email-uri sau pentru a mă gândi la noi proiecte. De multe ori fac asta cu tine în brațe. Și e bine! E extraordinar de bine! Pentru că tu îmi dai energie și mă inspiri. De trei luni de zile am alt timing! Tu, bebelușule, îmi arăți pașii pe care trebuie să îi fac pentru a fi un părinte bun ce crește un suflet delicat și totodată puternic. Ce provocare frumoasă ne-ai oferit!
Dar hai să îți spun ce am învățat în aceste trei luni.
Am învățat că dacă îi zâmbim copilului nostru, ne zâmbește înapoi (chiar dacă e destul de mecanic acum). Că dacă îi vorbim cu calm, e liniștit. Că dacă îl încurajăm, îndrăznește să descopere lucruri noi.
Am mai învățat să fim atenți și să ascultăm, pentru că ființa aia mică și necuvântătoare astăzi, într-un mod miraculos, ne arată care-i sunt nevoile. Încercăm să îi respectăm programul și să nu îi stricăm prea tare ritmul. Cu toate astea reușim să ne bucurăm în continuare de viața de adult.
Ieșitul în oraș / Mersul la restaurant
Glumeam de curând pe tema asta și spuneam că băiețelul nostru a fost mai des la restaurant decât în parc, la plimbare. Exageram, desigur, plecând de la faptul că de multe ori o ieșire din casă se sfârșește cu o masă în oraș. Cum reușim să ne descurcăm cu el în public? În primul rând nu plecăm de acasă până nu îi dăm să mănânce și îl schimbăm. Dacă avem o oră fixă de ajuns și el a mâncat cu două ore înainte, să zicem, îi mai dăm o porție mică, suficient cât să stea liniștit circa trei ore. Oricum nu plecăm niciodată fără un biberon la noi. În geantă mai am scutece, șervețele umede, cremă și o aleză (pled steril), dar și un rând de haine, o căciulă subțire și o bavetă de rezervă. Să fie, în caz de nevoie!
Noi descoperiri
În luna a treia de viață bebelușul nostru s-a împrietenit mai tare cu luminile, cu zgomotele casei și cu jucăriile. Cel mai tare îl atrag luminițele. De pe la vreo două luni și un pic a început să ne urmărească prin cameră cu privirea și să reacționeze la zgomotele din jur. Treptat a început să imite sunete. Așa că în fiecare zi facem ”vocalize”: Aaaaaa, Ooooo, Eeeee! 🙂
Prima jucărie cu care a început să interacționeze este o maimuță cu urechi ce foșnesc, cu inele și forme colorate agățate de mâini și bile ce zornăie sub un cadran de plastic. Urechile sunt punctul principal de atracție.
De la K’s Kids a mai primit un cub textil care sigur îl va atrage ceva mai târziu pentru că este colorat și are diferite desene și texturi. Partea interesantă este că brandul are pe site-ul de prezentare un sistem personalizat de alegere a jucăriilor în funcție de nivelul de dezvoltate, de vârstă și de stimulii la care răspund copiii (îți apar câmpuri legate de abilitățile copilului pe care trebuie să le bifezi). În baza recomandărilor primite poți cumpăra ceva care chiar ar putea să îl intereseze pe cel mic sau pe cea mică.
Jucării, dar și diferite accesorii utile pentru bebeluși am găsit și pe bebebrands.ro, de unde am comandat un carusel pe baterii ce proiectează tot felul de forme pe tavan și cântă la nevoie. Îl așteptăm să vină! Tot acolo am văzut și un scaun de masă de care vom avea mare nevoie când vom ajunge la diversificare. Apropo de etapa asta, la Tupperware au niște recipiente create special pentru mâncarea celor mici. Mi s-a părut super interesant castronul cu ventuză ce nu poate fi trântit de pe masă. 😉
Puseul de creștere
În această lună am mai trecut printr-un puseu de creștere. De data asta l-am recunoscut, chiar dacă s-a manifestat diferit. Dacă la cel dinainte bebelușul a cerut să stea mai mult în brațe și a mâncat mai des, acum a vrut să doarmă mai mult și a mâncat mai rar. Toată etapa a ținut mai puțin de o săptămână. Rezultatul: acum îi cad picioarele de pe pernă. 🙂
Ce am folosit din farmacia bebelușului
New entry este suzeta Nuk, care face minuni atunci când e agitat. Am evitat multe săptămâni să i-o dăm de teamă că se va obișnui atât de tare încât nu o să mai scăpăm de ea mult timp de acum înainte. Am văzut destui copii în situația asta. Ei bine, la precedentul puseu de creștere – pe care spuneam AICI că nu l-am recunoscut decât destul de târziu – când parcă nimic nu-l mai liniștea, am încercat suzeta și a funcționat. Am rămas prieteni și acum o folosim înainte să adoarmă, dar doar când ne dă de înțeles că nu se poate liniști fără.
Din cele uzuale deja:
- Pampers numărul 2;
- Șervețele umede Pampers;
- Aleze (ce găseam la farmacie atunci când aveam nevoie);
- cremă Sanosan împotriva iritației de scutec (am aplicat-o de câte ori l-am schimbat);
- Ser fiziologic;
- Pompă de nas;
- Foarfecă de unghii Nuk;
- Perie de păr Nuk;
- Șampon Klorane.
Formula de lapte pe care o folosim este Hipp Combiotic, cu care bebelușul se înțelege foarte bine.
Disclaimer:
Dacă aveți observații, recomandări sau completări, vă rog să o faceți cu gentilețe în secțiunea de comentarii. Creșterea și sănătatea copilului reprezintă un subiect delicat, iar fiecare părinte are dreptul să decidă după cum crede că este mai bine. Articolul nu este scris cu scopul de a stârni polemici!
Dacă vrei să citești despre experiența lunilor anterioare, dă click AICI. În cazul în care v-a plăcut articolul și îl considerați util, distribuiți-l și cu prietenii, în orice formă doriți.
#JurnalDeProaspataMama