Invata sa-ti inveti copilul sa fie in siguranta!

by admin
0 comment

De când sunt mamă privesc lumea altfel. Încerc să înțeleg riscurile la care ar putea fi supus copilul meu acum și când va crește mai mare. Îmi dau seama că mintea mea de adult e depășită… Lucruri care mie-mi par banale sunt esențiale pentru siguranța lui Alex.

Ca părinte ai da orice să îți știi copilul în siguranță. Acasă, la școală, pe stradă. Peste tot! Mereu! Iar treaba asta depinde în mare măsură de ce reușim să le transmitem oamenilor mici, pe limba lor. Mai am cel puțin un an până când băiețelul meu va intra pentru prima dată în colectivitate și va interacționa zi de zi cu copii de vârsta lui. Oare cum îi va percepe? Va fi bun? Va fi prietenos? Va ști să împartă spațiul și jucăriile cu ceilalți? Aș vrea să spun un ”Da” răspicat, dar…

Iar acest ”Dar” devine mai mare și mai zgomotos când mă gândesc la ziua când va merge la școală. E un moment crucial pentru că va deveni mai independent și va trebui să ia primele decizii fără ajutorul nostru, al părinților. Își va face prieteni noi, adversari, va trebui să învețe să aștepte să fie luat acasă, să traverseze strada, poate chiar să stea singur cât fug să iau ceva de la magazinul din colț. Între atâtea neliniști e și o parte bună: există programe educaționale ce completează eforturile zilnice ale fiecărui părinte. ”Tedi – Școala Siguranței” este un astfel de program de care beneficiază copiii care astăzi sunt clasa I. Cum? Prin prezentarea și explicarea riscurilor de victimizare acasă, la școala și pe stradă.

”Tedi – Școala Siguranței”

Inițiativa aparține companiei Tymbark Maspex România și brandului Tedi, care împreună cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și cu Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, merg din școală în școală pentru a-i învăța pe cei mici reguli importante de siguranță (cum se traversează strada, ce fac dacă în casă miroase a gaz, în ce situații sună la numărul unic 112 etc.).

Și cum totul se învață mai ușor prin joc, inițiatorii au creat o serie de broșuri informative atât pentru profesori, cât și pentru copii. Cadrele didactice sunt susținute și cu clipuri, mici chestionare și planșe pe care elevii le pot colora găsind astfel răspunsurile corecte.

Tedi Scoala Sigurantei

Partea drăguță a acestui proiect este că la ora de siguranță pe care învățătoarea o ține, uneori împreună cu un reprezentant al Poliției, ocazional participă și mascota Tedi, un urs amuzant și prietenos pe care copiii îl adoră. Ei nu știu când le va fi aleasă clasa pentru o vizită surpriză.

Tedi Scoala Sigurantei

Tedi Scoala Sigurantei

Am fost la o astfel de lecție deschisă și am văzut reacțiile celor mici! Când a intrat Tedi, toți au sărit să îl ia în brațe! Mărturisesc că și eu am făcut același lucru la finalul vizitei. 🙂

Tedi Scoala Sigurantei

Informațiile disponibile pe www.scoalatedi.ro sunt de folos oricărui părinte, nu doar profesorilor implicați în program. Așa că aruncă o privire peste ele și vezi ce noțiuni de bază despre siguranță trebuie să aibă un școlar de clasa I (sunt în partea stângă a ecranului, în fiecare categorie a site-ului). Pericolele la care sunt expuși copiii de azi sunt diferite de cele din vremea copilăriei noastre. Este important ca ei să fie în siguranță pe drumul spre școală, în unitatea de învățământ, acasă sau la joacă.

Un element important al acestor acțiuni este educarea copiilor astfel încât să conștientizeze posibilele pericole la care sunt expuși, să învețe cum să le evite și cum să procedeze în cazul apariției lor.

Tymbark Maspex România organizează și un concurs. El este dedicat învățătorilor și claselor care s-au implicat cel mai mult în program. Toate detaliile le găsiți AICI.

Dacă articolul ți-a fost util, distribuie-l te rog.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies