Interviu: Ce inseamna sustenabilitate pentru brandul Ariston Thermo

by admin
0 comment

Mi-am propus să vorbesc și să scriu mai mult despre sustenabilitate, despre cum putem duce o viață având mai mult respect și mai multă grijă față de oameni și față de natură înainte de toate. Fiecare acțiune a noastră are impact asupra mediului înconjurător și trebuie să fim conștienți de asta. 

Traiul sustenabil trebuie văzut ca o investiție pe termen lung, nu ca o economie de moment.

Durata de viață a unui produs, consumul, modul de utilizare, mentenanța sunt factori ce ne pot influența deciziile de cumpărare. Desigur și prețul este foarte important, iar atunci când vrei calitate, va trebui să fi dispus să plătești pentru asta.

Citește cum poți avea un trai sustenabil.

Am fost curioasă să aflu ce înseamnă sustenabilitatea pentru brandul Ariston Thermo, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice și pentru asta am vorbit cu Cătălin Drăgulescu, managerul pe România al companiei. 

  1. Sustenabilitatea implică utilizarea eficientă a resurselor cu grijă față de om și de mediul înconjurător. Care sunt tehnologiile pe care Ariston Thermo le propune cumpărătorilor români ce își doresc un trai sustenabil.

Grija față de mediul înconjurător și atenția la nevoile consumatorului au fost dintotdeauna o prioritate pentru Ariston Thermo. Totodată, angajamentul nostru privind eficienţa energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi soluţii bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare şi pompele de căldură, precum şi prin îmbunătăţirea eficienţei produselor tradiţionale (boilere sau centrale termice). Astfel, Ariston Thermo își urmează scopul de a atinge obiectivul principal al companiei, conform căruia, până la finalul anului 2020, 80% din produse vor fi reprezentante de soluții caracterizate de o înaltă eficiență energetică și bazate pe utilizarea energiei provenită din surse regenerabile. În acest sens, am propus de-a lungul timpului o varietate de soluții inovatoare pentru cei care își doresc un trai sustenabil, eficient din punct de vedere energetic, dar în același timp racordat la tehnologiile momentului.

Schimbările în comportamentul de consum al utilizatorilor, odată cu dezvoltarea IoT, a venit ca o provocare pentru noi de a crea cele mai intuitive și eficiente soluții. Pe măsură ce internetul a intrat tot mai mult în viața tuturor, am urmărit să aducem produselor noastre îmbunătățiri majore la nivel de eficiență, interacțiune cu utilizatorul, confort și siguranță. Un astfel de exemplu este aplicația Ariston NET, care conferă inteligență centralei termice printr-o serie de funcţii de ultimă generaţie.

centrale termice

Sursă foto: Ariston Thermo

Utilizatorul are posibilitatea de a gestiona consumul de la distanță, de a controla permanent temperatura ambientală și cea a apei calde menajere și de a modifica, în timp real, orice parametri de funcționare ai centralei. Folosirea aplicației determină o eficientizare a consumului de energie și, astfel, economii de până la 25%. Ariston NET are o interfață intuitivă și se înscrie în cele mai noi tendințe de utilizare a tehnologiei de Internet Wi-Fi pentru controlul echipamentelor din casă.

  1. Durata medie de viață a unei centrale este de 10-15 ani. Cum se reciclează o centrală termică? Există centre speciale de colectare în România?

În prezent, în România nu există un cadru legal care să prevadă condiții speciale pentru reciclarea centralelor termice. De asemenea, nu există centre specializate în colectarea echipamentelor de încălzire care își încheie ciclul de viață și devin deșeuri. Cel puțin pentru moment, fiecare utilizator își poate recicla individual centrala termică.

  1. În cât timp se amortizează investiția într-o centrală de ultimă generație? 

Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei şi pot ajunge până la aproximativ 8.200 de lei în cazul unei prime instalări, pentru un apartament cu o suprafaţă medie de 80 mp. Durata de amortizare a unei astfel de investiții este de 3-6 ani ținând cont de faptul că la costurile de achiziție și montaj ale centralei termice se adaugă costurile necesare debranşării, realizării instalaţiei de gaz şi cele ale instalaţiei de încălzire (radiatoare, robineţi, ţeavă, etc). Când vorbim de înlocuirea centralei termice, atunci costurile se rezumă doar la achiziția acesteia și posibil a unor piese din instalație, în acest caz amortizarea investiției realizându-se într-un termen de 2-4 ani.

  1. Sunt mai multe tipuri de centrale pe piață. Care sunt diferențele între ele și ce randamente oferă fiecare?

În ultima perioadă, românii care decid să instaleze o nouă centrală sau să o schimbe pe cea veche aleg centralele în condensare. Asta se datorează faptului că centralele termice convenționale nu mai sunt importate în România de la data de 26 septembrie 2015, odată cu intrarea în vigoare a noilor directive UE cunoscute sub denumirea de ErP (Energy-related Products Directive). În ceea ce privește eficiența celor două tipuri de centrale termice, cele clasice au un randament de până la 92-94%, în funcţie de model, iar o centrală în condensare ajunge până la o eficienţă de 107-109%.

  1. Ce tip de centrală se recomandă a fi instalată într-un apartament, o casă, un spațiu de birouri, un spațiu comercial.

O centrală termică este aleasă în funcție de câteva criterii tehnice pornind de la necesarul de energie pentru a încălzi spațiului vizat. Unele dintre cele mai importante criterii sunt suprafața și volumul locuinței pe care dorim să o încălzim, la care trebuie să adăugăm numărul consumatorilor de apă caldă menajeră și gradul de izolare termică a locuinței. Astfel, o centrală termică cu o putere de 24 kw este potrivită pentru un apartament de pȃnă la 150 mp, una de 30 kw pentru un imobil de 200 mp, iar una de 35 kw pentru spații de până la 280 mp, cu mențiunea că necesarul de apă caldă menajeră poate modifica configurația centralei.

Spațiile comerciale, industriale, administrative și rezidențiale, precum clădiri de birouri, centre comerciale, spitale, hoteluri, stadioane sau clădiri de apartamente necesită instalarea cazanelor care pot acoperi un necesar de putere mult mai ridicat. Ariston Thermo România răspunde acestei cereri din piață prin gama de produse germane ELCO destinate aplicațiilor comerciale, industriale sau rezidențiale mari.

centrale termice

Sursă foto: Ariston Thermo

Gama de centrale termice One

Cea mai recentă lansare de produse Ariston Thermo este cea a gamei de centrale termice pe gaz denumite generic One. Ea conține trei modele: Alteas One, Genus One și Clas One, toate descrise de un design inovator, consum scăzut și performanțe ridicate.

centrale termice

Sursă foto: Ariston Thermo

Cele trei modele cu puteri de 24-30-35 KW, aduc pe piața locală și o noutate, prin introducerea modelului Alteas One ȋncadrat ȋn clasa energetică A+, datorită accesoriului de termoreglare Cube și a aplicației Ariston NET integrate.

Potrivit companiei, noua gamă răspunde cerințelor pieței cu privire la confort, durabilitate, eficiență și conectivitate, toate modelele dispunând de funcții inteligente ce oferă un consum scăzut și performanțe ridicate. Printre acestea se numără cea de AUTODIAGNOZĂ, CONFORT și AUTO. Noile centrale oferă și un sistem de control al aprinderii ce poate auto-detecta tipul de gaz și debitul acestuia, oferind încălzire constantă, control avansat și performanțe în orice condiții, dar și un nou schimbător de căldură, XtraTech, patentat Ariston, realizat din oțel-inox, ce garantează un grad ridicat de anduranță pe întreaga sa durată de viață.

Un alt plus al acestor produse este garanția de 7 ani, cea mai extinsă din categoria sa oferită de un brand de acest gen.

Dacă articolul ți-a fost util, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești.

#sustenabilitate

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies