Importanta luminii in amenajarea interioara

by admin
0 comment

Ați observat ce stare de bine ne dă lumina soarelui? Chiar dacă temperatura din aer nu este foarte ridicată, tot avem energie să ne vedem de activitățile zilnice. În schimb, în zilele ploioase parcă nu avem tragere de inimă la nimic, nu ne vine să ieșim din casă, nu ne vine să ne dăm jos din pat. 

E clar că soarele nu îl putem înlocui și nici substitut nu există, însă putem apela la câteva trucuri pentru a ne încărca bateriile cât să ne punem în mișcare pentru o nouă zi. Spre exemplu, putem să ne jucăm cu lumina din casă astfel încât ea să fie relaxantă și îmbietoare. Iar câteva lămpi cu lumină galbenă, caldă pot rezolva problema, mai ales la primele ore ale dimineții sau seara târziu.

Apoi, în baie sau în dressing, unde trebuie să vedem ce facem, e recomandată o lumină rece, albă. În astfel de spații merg foarte bine corpuri de iluminat încastrate, discrete, dar proiectate pentru a face fix cantitatea de lumină de care avem nevoie.

Să nu scoatem din discuție draperiile, ce fac ca prin miracol să dispară ploaia și ninsoarea abundentă (cel puțin vizual). Odată trase cortinele, putem să ne jucăm în tihnă cu lumina ambientală pentru a ne crea atmosfera de care avem nevoie, ca în imaginea aceasta.

Sursă foto: www.homedesignbiz.com

Sursă foto: www.homedesignbiz.com

Sau în aceasta.

Sursă foto: www.hgtv.com

Sursă foto: www.hgtv.com

Știi că în linii mari există trei tipuri de iluminare:

  • Generală – lustrele și plafonierele sunt în mijlocul tavanului și luminează relativ uniform întreaga încăpere, fără a evidenția o zonă sau un corp de mobilier anume.
  • Ambientală – lămpile și lampadarele sunt așezate pe noptiere, pe mese auxiliare sau pe servante și contribuie la crearea unei stări de relaxare. Lumina lor nu este nici foarte puternică, nici foarte slabă ca să strice starea de echilibru creată la nivelul camerei și este perfectă pentru socializare.
  • Funcțională – Lămpile de birou, spoturile și aplicele sunt montate în așa fel încât să lumineze o anumită zonă, fie pentru că acolo desfășurați o activitate punctuală (scrieți, citiți, gătiți, etc.), fie pentru a crea un aer dramatic (exp: atunci când corpul de iluminat este orientat către un tablou).

Dacă v-a plăcut acest articol despre importanța luminii în amenajarea interioară și v-a fost util, distribuiți-l și cu prietenii în orice formă doriți.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies