GUEST POST: Soluții de încălzire pentru casă. Avantaje și dezavantaje

by admin
0 comment

Am scris pe la finalul anului trecut un articol despre calorifere și alegerea lor. Am trecut acolo aspecte generale cu care te întâlnești cel mai adesea când ai în față un proiect ce implică încălzirea casei.

Casa Alba

Sursă foto: Architectural Digest

Detalii sunt multe și ele țin de tipul sursei, de dimensiunea acesteia, de spațiul ce trebuie acoperit, de autonomie, de buget… Ce să zic, multe aspecte pe care nu le poți cuprinde într-un singur articol. În continuarea celui de care vă vorbeam mai sus a veni și Alex Haivas într-un guest post cu avantaje și dezavantaje ale unor sisteme comune de încălzire.

De la Alex citire, mai jos:

Îndrăznesc să abordez un subiect complex fără a avea pretenția de a da verdicte, concluzii sau soluții finale. Nici măcar nu îmi doresc să epuizez subiectul. Dau doar câteva repere.

Centrale și sobe pe gaz

Avantaje:

  • Centralele pe gaz sunt abordabile din punct de vedere al prețului inițial de achiziție. Estimez eu undeva pe la mijlocul clasamentului centralelor de diferite tipuri. Ăsta poate fi un avantaj inițial.
  • E relativ comod din punct de vedere al mentenanței, îi dai drumul toamna, termostatul își face treaba, iar ție nu-ți rămâne decât să plătești factura sau să o repornești dacă se ia curentul. În rest, nu te doare capul.
  • Menține căldura dacă pleci de acasă 2-3 zile.
  • Ai ca modalități: centrala pe gaz (pentru încălzire centrală) și eventual sobe pe GPL, cu butelie pentru situații de avarie (ar trebui supravegheate și mediul încălzit să fie aerisit).

Dezavantaje:

  • pe termen mediu/lung prețul gazelor în mod sigur va crește, mai devreme sau mai târziu, sigur, sigur va crește.
  • scăderea presiunii la temperaturi foarte joase, deși nu e prea des întâlnită.

Încălzire cu lemne sau peleți

Avantaje:

  • Momentan lemnul este cel mai ieftin combustibil. Eu cumpăr aprox. 1,5 mc de lemne gata sparte cu 400 lei. Luate din timp, prețul poate fi și la jumătate. Dar eu le iau iarna, ca orice gospodar care se respectă, pentru că atunci sunt și scumpe și verzi, adică pline de apă! 🙂
  • Exploatat corect, lemnul este o resursă regenerabilă și prețul n-ar trebui să crească pe motiv de epuizare. Deci pe termen lung ar trebui să fie OK. Repet, într-o țară normală!
  • La centralele cu peleți alimentarea se poate face chiar și o dată pe săptămână sau la câteva zile, în funcție de rezervor.

Dezavantaje:

  • Centralele sunt cele mai scumpe. O centrală normală, eficientă cu gazeificare este peste 10.000 de lei. Deci ar fi o problemă la achiziția inițială, ca să nu mai zic de alte costuri legate de coș, pompe, vase de expansiune etc. sau de faptul că durata de viață ori condițiile optime de funcționare sunt garantate pentru 10 ani, adică puțin.
  • Ai nevoie de spațiu pentru depozitarea lemnelor, care trebuie să fie bine uscate.
  • Mentenanța e destul de dificilă, centrala trebuind alimentată de cel puțin 2-3 ori pe zi (în cazul celor simple cu ardere directă, de fontă și o dată pe zi la cele cu gazeificare).
  • Centrala trebuie curățată periodic.
  • Dacă lipsești 2-3 zile de acasă e PA căldurica. Este foarte bună într-un context în care este tot timpul cineva pe acasă sau lipsești foarte puțin. O centrală cu peleți bună poate diminua problema asta pentru că se alimentează la 4-5 zile.

Sisteme de încălzire pe curent

Avantaje:

  • Centralele sunt printre cele mai ieftine.
  • E foarte comod din punct de vedere al mentenanței. La fel ca la gaze, îi dai drumul toamna, programezi centrala după bunul plac și uiți de ea până la primăvară, când o oprești.
  • Ai o varietate mai mare de modalități: centralăcalorifere electricepanouri radiante.
  • Pe termen lung, prețul curentului va scădea. Este o resursă care nu se epuizează, asemenea gazelor.

Dezavantaje:

  • Principalul dezavantaj este prețul. Curentul la noi este încă al naibii de scump. Poți contracara asta într-o oarecare măsură prin tipurile de abonamente, programarea consumului la intervale orare în care prețul este mai mic, preîncălzirea solară a agentului termic etc.

Alte soluții: pompele geo termale, pompe de căldură, apa termală etc.

Avantaje:

  • consum mic de energie (electrică).

Dezavantaje:

  • Costuri exagerat de mari la instalare, deocamdată.
  • Nu ridică la o temperatură confortabilă, deci ai nevoie și de altă sursă de încălzire.

Așadar, cu ce ne încălzim casa?

Nu știu, fiecare în funcție de context, de posibilități, de priorități. Cred că soluția optimă ar fi un mixt între cele prezentate. După cum spunea un prieten “Sfântă e o soba cu lemne”, nu depinzi de gaze, nu depinzi de curent, ci doar de lemne și de munca ta.

Deocamdată eu am un un mixt format din:

  1. încălzirea pe lemne (șemineu cu focar închis) pentru situații de avarie gravă (zero energie electrică). Deși cu fotovoltaicele e mai greu, dar se poate spre exemplu să se strice o pompă de circulare și să nu ai una la 12V pe stocul din magazie.
  2. încălzire pe lemne (centrala pe lemne) care e acum soluția default.
  3. pentru că tot o am, soba pe GPL it’s here to stay, la fel, pentru situații de avarie maximă: multe zile întunecate, se termină energia din bateriile sistemului fotovoltaic și ai zăpadă pe panouri, ninge la greu câteva zile (mai greu de ținut toate astea, dar nu imposibil). N-am mai folosit-o de vreo 4 ani, dar o am acolo.
  4. Dacă pică cerul și voi avea curent de la rețea, voi face trecerea la o centrală pe curent ca sursă default și restul rămân de back-up.

Pe Alex în mai poți citi și pe blogul lui, haivas.ro.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies