Cosmin de la blogdeinstalatii.ro e specializat în subiecte practice de montare a robinetelor, de înlocuire a furtunului de la mașina de spălat sau de reparare a toaletei. Așa că i-am cerut câteva sfaturi.
Tot Cosmin ne-a mai spus și dacă faci singur reparațiile sau chemi un instalator?


Sursă foto: Pinterest
#1 Sfaturi pentru montarea unui robinet nou
Pentru a cumpăra un robinet putem merge în orice magazin de bricolaj. Montajul poate fi o operațiune simplă, care nu costă o grămadă de bani și nici nu implică foarte mult timp.
Ca să înlocuiești un robinet, urmează pașii de mai jos:
- oprește apa caldă și rece;
- demontează robinetul vechi;
- montează robinetul nou;
- pornește apa.
Dacă n-ai mai montat până acum un robinet, e posibil să ți se pară mai greu de făcut, dar multe dintre ele vin cu instrucțiuni de montaj sau poți găsi pe internet tutoriale și video-uri care îți arată cum se face, ca acesta.
De cele mai multe ori înlocuirea unei astfel de piese nu necesită cunoștințe de specialitate decât dacă filetele sunt stricate sau dacă trebuie făcute alte reparații la nivelul instalațiilor sanitare.
Fă-ți treaba ușoară și asigură-te că noul robinet are același racord cu robinetul ce trebuie înlocuit.
#2 Înlocuirea furtunului de la mașina de spălat
Dacă nu ai grijă ca mașina de spălat rufe să funcționeze în condiții optime, poți avea parte de inundații nedorite din cauza furtunului ce se poate fisura. Îți vine să crezi sau nu, dar un furtun de apă rece spart poate vărsa până la 600 de litri pe oră!
Înlocuirea furtunului pentru mașina de spălat este o treabă ușoară și o poți face așa:
- scoți mașina din priză;
- oprești robinetul de alimentare cu apă;
- scoți furtunul de apă al mașinii;
- montezi furtunul nou;
- pornești apa și bagi mașina în priză.
Înlocuirea furtunului pentru mașina de spălat te ajută să nu ai scurgeri nedorite de apă. Este recomandat să realizezi această operațiune de schimbare la fiecare 5 ani, iar procesul poate fi gestionat chiar și de o persoană fără prea multă experiență. Deci serviciile unui instalator nu sunt neapărat necesare, așa că poți face ceva economii din costul manoperei.
#3 Repararea toaletei
Mecanismul toaletei se poate strica pentru că este vechi sau din cauza unor garnituri ce se rup. Reparația aceasta o poți face și tu, pentru că piesele nu sunt scumpe și pot fi înlocuite fără ajutorul instalatorului. Dacă situația este mai complexă și trebuie să schimbi toaleta cu totul sau picură apa din perete, atunci e bine să ceri ajutorul unui specialist.
Dacă ai experiență în repararea instalațiilor și vrei să ai costuri mici, proiectele DIY pot fi o opțiune bună pentru tine.
Ține minte totuși ca uneori instalațiile de apă nu înseamnă doar legarea țevii A la țeava B. Instalațiile sunt un aspect foarte complex al funcționării casei, iar apa poate distruge obiectele din locuință dacă se produce o inundație. Câteodată pur și simplu nu poți înlocui instalatorul și nici experiența lui!
Dacă v-a plăcut articolul și în considerați util, distribuiți-l și cu prietenii.