Uneltele potrivite ne fac munca mai ușoară în orice situație, așa că este fundamental să știm cu ce ieșim în curte când ne-am hotărât să ne apucăm de treabă. Dacă sunteți un grădinar aspirant, articolul următor vă va fi de mare folos. La baza lui stă un ghid alcătuit de specialiștii Dedeman pentru pasionații de grădinărit, începători sau avansați.


Sursă foto: Google Images
Kitul minim de grădinărit include: cazma, o furcă (cu trei sau patru coarne), greblă, coasă, lopată, sapă, foarfece, topor și/sau fierăstrău.
Cazmaua poate fi folosită pentru a săpă atât un sol tare, dens, cât și unul mai nisipos. Tratată termic, ea rezistă bine la șocuri și interperii. De asemenea, dacă este bine ascuțită va pătrunde ușor în pământ și va face mai facilă munca în grădină.
Atunci când lucrați în curte este recomandat să purtați echipament de protecție. În primul rând trebuie să purtați mănuși, pentru a nu vă răni la mâini și cizme de cauciuc, pentru a vă proteja picioarele de umezeală și noroi.
Lopata și sapa fac parte din aceeași familie și se utilizează fie pentru a curăța răsadurile de paraziți, fie pentru a le planta.
Dacă buruienile și iarba deasă au pus stăpânire pe întreaga grădină, atunci este vremea să puneți mâna pe coasă. Cu mănuși de protecție, evident, așa cum v-am recomandat mai sus. Atenție și la poziția corpului. Atunci când cosiți spatele trebuie să fie drept, picioarele fie, iar mișcarea se realizează doar din trunchi și brațe.
Pentru a strânge resturile vegetale, folosiți o greblă. Odată cosită și greblată iarbă, aveți nevoie de o furcă pentru a o stivui. Este recomandat să achiziționați o furcă ușoară, dar suficient de rezistentă. În general furca de grădina are între trei și șase coarne. Cele cu coarne tip bont sau bilă se recomandă pentru încărcarea produselor agricole rădăcinoase.


Sursa: Google Images
Foarfecele fac parte din categoria uneltelor tăietoare folosite în operațiunile de grădinărit, un kit minim include:
- foarfece de vie;
- foarfece de gazon;
- foarfece pentru tăiat crengi uscate;
- foarfece pentru tăiat crengi verzi;
- foarfece de tăiat gard viu;
- fierăstraie pentru grădinărit.
Dimensiunea de care avem nevoie este dată de lungimea lamelor de tăiere, precum și de suprafața pe care dorim să o amenajăm. Contează și distanța dintre mânere atunci când acestea sunt desfăcute. Cele mai uzuale dimensiuni pentru lamele foarfecelor de tăiat gazon sunt 140, 200, 250, 300 mm, pentru cele de grădină sunt de 200-230 mm, iar pentru cele de tăiat crengi de 50-95 cm.
Pentru a curăța livada de uscături folosiți un fierăstrău sau un topor. Toaletarea constantă a copacilor va face ca aceștia să rodească la vreme.
Spor la grădinărit!
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii!