Etapele realizarii unei perechi de pantofi de dama

by admin
0 comment

După ce faci o vizită într-o fabrică de pantofi asamblați și finisați manual înțelegi de ce o pereche nu poate costa puțin. Numeroasele ore de muncă, atenția la detalii și construcția exclusivă a încălțărilor prin priceperea unor meșteri pantofari trebuie răsplătite.

În vizita pe care am făcut-o la Diane Marie Factory, un brand 100% românesc ce realizează lunar o mie de perechi de pantofi de damă, am filmat bucăți din etapele de producție ale mai multor modele.

Dar iată în scris care sunt etapele realizării unei perechi de pantofi, așa cum ni le-a explicat Diana Nedea, proprietara brandului Diane Marie:

#1 Comanda și pregătirea materialelor

Fiecare comandă în parte, fie că este vorba despre o pereche sau de o serie de perechi, presupune pregătiri atente. Alegerea materialelor se face ținând cont de modelul ce urmează a fi lucrat. Vine apoi testarea lor pentru defecte ascunse și comandarea tocurilor asortate la pielea folosită, a branțurilor și a tălpilor.

#2 Croirea

Croirea presupune aplicarea pe piele a tiparului modelului ales și croirea lui manuală. Printre altele, se ține cont de direcția de întindere a pielii și de culorile folosite pentru alegerea materialelor auxiliare. Dar mai sunt și alte aspecte avute în vedere. Tot în această etapă se marchează cu mine speciale semnele unde urmează a fi montate piesele croite pentru asamblarea pantofului.

 #3 Pregătirea

În această fază se subțiază piesele croite, se îndoaie marginile pentru a le pregăti de suprapuneri, se aplică șireturi și dubluri necesare (cele care dau rezistență pantofului în timp) și se montează piesele folosite în forma lor finală.

Sursă foto: Diane Marie

Sursă foto: Diane Marie

#4 Coaserea

În timpul coaserii se ține cont de materialul folosit (grosime, culoare, etc.) pentru alegerea acului și a aței potrivite. Se cos în forma finală toate piesele ce alcătuiesc pantoful și care au fost pregătite în faza anterioară.

 #5 Tras-tălpuit

În această etapă, pantoful începe să ia forma atât de cunoscută nouă. El este pus pe calapodul indicat, se montează întăriturile de staif și bombeu (vârf și călcâi), apoi fețele pe calapod. Se verifică simetriile necesare și se montează talpa și tocul pantofului.

 #6 Finisarea și ambalarea

Acum pantoful este aproape de final: se curăță rezervele suplimentare (ce ajută fixarea fețelor pe calapod), se montează acoperișul de branț, se ștampilează cu logo-ul fabricii, se curăță de orice soluții reziduale. La final, se etichetează materialele folosite în compoziția pantofului și se ambalează.

Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies