La un moment dat, fiecare dintre noi își dorește mai mult loc pentru că invariabil ajungem într-un punct în care ne simțim sufocați de propria agoniseală. Ba este prea multă mobilă, ba sunt prea multe haine, ba cămara a devenit neîncăpătoare. Deci eficientizarea spațiului în case mici este fundamentală pentru un trai cât mai confortabil.
Într-un apartament de 30, 40 sau 50 mp este evidentă nevoia spațiului suplimentar, nu mai trebuie înșirate argumente pentru ”de ce?”. Cum în România camerele nu sunt prea înalte ca să te poți duce foarte mult pe verticală cu depozitarea, o variantă ar fi să ne orientăm către mobilierul multifuncțional.
#1 Eficientizarea spațiului din bucătărie
Când gătim, în bucătărie este esențial să ne putem mișca lejer și să avem totul la îndemână. Într-un spațiu mic organizarea se poate face nu doar prin piesele clasice de mobilier (bufet și dulapuri), ci și prin utilizarea locului de pe dulapuri sau frigider, unde pot sta foarte bine coșuri cu diverse oale și ustensile. La fel de utilă poate fi și o ladă de colțar. Dacă mergi pe ideea de masă cu colțar, iată câteva modele care nu ocupă mult spațiu. O alternativă pentru bucătăriile care nu permit un set de acest gen sunt mesele și scaunele pliabile, care pot fi montate ori scoase cu ușurință.
#2 Eficientizarea spațiului din baie
Cel mai adesea neglijăm spațiul de deasupra vasului la toaletă, unde putem monta foarte bine un dulap înalt până în tavan pentru a depozita prosoape, produse de îngrijire personală și/sau soluții de curățenie. Masca de la chiuvetă nu este suficientă pentru toate acestea, iar cuierele de ușă nu sunt tocmai cea mai estetică variantă, mai ales când sunt pline. Dacă mașina de spălat a încăput în baie, poți face același lucru și deasupra ei. Acum sunt pe piață dulapuri gândite special a încorpora diferite tipuri de electrocasnice.
#3 Eficientizarea spațiului din sufragerie
O canapea extensibilă ori una cu spațiu de depozitare ascuns fac diferența în spațiile mici. Prima pentru că poate fi folosită pe post de pat seară de seară ori când vin musafiri în vizită, iar a doua pentru că poate ascunde lucruri de care nu avem nevoie în mod frecvent. Și cuferele și tabureții cu opțiune de stocare sunt o variantă bună.
#4 Eficientizarea spațiului din dormitor
În dormitor, organizarea este sfântă, pentru că acolo ținem de regulă lucrurile pe care le folosim cel mai des. Iar dacă nu le găsim cu ușurință, fiecare zi va fi ca o căutare de comori. Distractiv o dată, de două ori, nu la nesfârșit. Așa că un dulap cam cât un perete, cu rafturi, sertare și cu spațiu eficient creat pentru umerașe, nu ar trebuie să lipsească nici chiar din cel mai mic dormitor. Dacă nu încape un pat de două persoane, optați pentru o canapea extensibilă sau pentru un pat retractabil (Murphy bed – care poate fi fixat pe perete).
Citește cum poți ordina eficient hainele tale și ale familiei.
Oricare ar fi varianta aleasă, din dormitor nu trebuie să lipsească o saltea bună care să ne asigure un somn odihnitor noapte de noapte.
#5 Eficientizarea spațiului de pe balcon
Să presupunem că avem un balcon mic, îngust și lung, cum are mai toată lumea în România. Ce putem face pentru a-l folosi cât mai bine? Păi putem monta un raft sau un dulap într-un capăt și o masă cu două scaune în celălalt. Sau o banchetă cu ladă de depozitare inclusă, care poate veni și cu suport din lemn vertical, pe care să agățăm ghivecele cu flori. Creăm astfel spațiu și pentru o mini-grădină. Florile mai pot fi puse și în jardiniere în afara balconului, astfel încât să nu ia din spațiul utilizabil, dar să continue să îl înfrumusețeze.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.