Viața într-un mare oraș se împarte, de cele mai multe ori, între casă și birou. Dacă ai crescut la curte, cu siguranță mirosul și prospețimea grădinii îți sunt bine întipărite în memorie. Iar când stai la bloc, astfel de nostalgii nu prea au cum să nu apară.
Pe un balcon de dimensiuni reduse nu sunt opțiuni multe. Apoi nici clima nu îți permite să cultivi tipuri variate de plante care să reziste tot anul. Iar dacă te orientezi către flori de interior, ele eu nevoie de un tratament special și atenție. Mai adăugăm și lipsa de timp de care suferim mulți și ajungem la concluzia că nu este o treabă simplă să deții și să te ocupi de astfel de spații verzi.
O abordare distinctă: spațiu verde vertical din licheni naturali
Astăzi, ideea de spațiu verde vertical realizat din licheni este tot mai cunoscută. Ideea, căci tranziția de la tradițional la această variantă este încă în curs. Conceptul a prins cel mai bine în spațiile de birouri și migrează treptat și către sectorul rezidențial, preferat fiind de persoanele active, cu o agendă încărcată, deci cu timp limitat pentru activități casnice, dar care își doresc un ambient cu aspect proaspăt.


Sursă foto: artagradinilor.ro
Lichenii naturali aduc natura la interior, fără a fi nevoie de foarte mult spațiu și fără a-l aglomera pe cel existent. Chiar dacă protejează parțial zona pe care sunt aplicați, ei nu înlocuiesc izolația hidro sau ignifugă.
De cele mai multe ori, în amenajarea locuințelor, când ne rămâne un perete gol, luăm în calcul vopsirea într-o culoare contrastantă, aplicarea de tapet cu model ori montarea de tablouri, fotografii și decorațiuni. Însă lichenii naturali pot fi o alternativă excelentă, mai ales că dau vitalitate și textură unui zid lipsit de personalitate. Sau chiar unei uși, pentru că se aplică atât pe suprafețe verticale fixe, cât și pe cele mobile.
În designul casei, lichenii pot fi integrați în ambientul oricărei încăperi (bucătărie, living, hol, baie, dormitor) și utilizați pentru a crea piese decorative precum tablouri.


Sursă foto: artagradinilor.ro


Sursă foto: artagradinilor.ro


Sursă foto: artagradinilor.ro
La birou, ajută la crearea de spații creativo-inspiraționale, stimulând productivitatea și reducând monotonia. Sau îi puteți utiliza pentru a vă transpune logo-ul din variantă grafică în realitate. 🙂


Sursă foto: artagradinilor.ro
Cum se montează și se întrețin lichenii naturali
Lichenii naturali se montează manual, prin lipire și partea grozavă este că nu au nevoie de niciun fel de întreținere, că nu produc alergeni, nu acumulează praful, nu întrețin arderea, nu cresc și nu trebuie udați sau pulverizați cu apă. Datorită modului de conservare, rezistă până la 10 ani, chiar 15 ani și sunt un bun barometru pentru nivelul de umiditate de la interior. Pereții decorativi din licheni pot fi o soluție și la problemele de igrasie. În plus, ei nu atrag insecte și nu găzduiesc organisme cu potențial dăunător.
Descarcă gratuit e-book-ul Arta Grădinilor cu informații complete de la specialiști despre lichenii naturali (mod de recoltare și montaj, culori, caracteristici etc).
Comportamentul lichenilor decorativi
Lichenii sunt influențați de mediul ambiant, fiind un bun indicator al nivelului local de apă din aer, după cum scriam și mai sus. Mai trebuie să știți că:
Sub pragul normal de umiditate, lichenii își schimbă textura din pufoasă în rigidă.
Când nivelul de umiditate este normal, dar și peste, lichenii au o textură pufoasă și moale la atingere.
După circa 10-15 ani, ei intră în faza de îmbătrânire, iar aspectul uniform este înlocuit de unul pestriț, pe măsură ce se uscă și mor.
Cine îți poate face un perete decorativ din licheni naturali?
Arta Grădinilor este una dintre primele companii de peisagistică din România, ce realizează grădini verticale, amenajări cu licheni naturali sau acoperișuri verzi și oferă servicii de amenajare și proiectare a spațiilor verzi. Compania susține conceptul de ”leaving grey, living green” de integrare a naturii la interior.
Arta Grădinilor folosește licheni cu textură plăcută, dar și o paletă variată de culori, de la alb, la lavandă, la roșu, verde și chiar negru-cenușiu. Pentru utilizarea lor în decorațiuni și finisaje, lichenii trec printr-un proces de potențare a culorii lor naturale cu ajutorul unor coloranți alimentari. Pozele din acest articol le aparțin. Pentru a vă face o idee și mai clară despre proiectele lor, îi puteți urmări și pe Facebook, Instagram și LinkedIn.
Eu mă gândesc tot mai serios la montarea de licheni decorativi pe peretele de pe casa scării, un spațiu pe care nu îl utilizăm în nici un fel, dar pe care îl vedem de fiecare dată când urcăm în dormitoare (și, evident, coborâm :)). Iar în băi ar merge bine niște tablouri din licheni naturali, pentru că pot absorbi o parte din umezeala ce se ridică în aer după fiecare duș. Însă nu uitați că principalul lor rol este cel decorativ. 🙂
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.